elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Bu Robot Kendi Kendine Yürümeyi Öğrenebiliyor

Google’daki araştırmacılar tarafından yapılan yeni bir araştırma sayesinde, otonom robot teknolojisinde büyük bir ilerleme elde edildi. Bu ilerlemeyi ise hiçbir yardıma ihtiyaç duymadan kendi kendine yürümeyi ve gezinmeyi öğrenen bir robot tasarlayarak yaptılar. Bu robot hakkındaki detaylar yazımızın devamında.



A- A+
10.03.2020 tarihli yazı 7313 kez okunmuştur.
Kendi kendine giden arabalar gibi otonom robotlar her ne kadar tanıdık bir kavram olsa da, otonom olarak öğrenen robotlar için kat edilmesi gereken çok yol var. Robotların deneme yanılma yoluyla hareketleri öğrenmelerine olanak tanıyan mevcut pekiştirme-öğrenme algoritmaları hala büyük ölçüde insan müdahalesine dayanıyor. Robot her düştüğünde veya eğitim ortamından çıktığında, onu almak ve doğru pozisyona getirmek için bir insana ihtiyaç var. Ancak Google’daki araştırmacılar tarafından yapılan yeni bir araştırma sayesinde, otonom robot teknolojisinde büyük bir ilerleme elde edildi. Bu ilerlemeyi ise hiçbir yardıma ihtiyaç duymadan kendi kendine yürümeyi ve gezinmeyi öğrenen bir robot tasarlayarak yaptılar.
 
Yapılan bu araştırmanın temeli 1 yıl önceki çalışmalara dayanıyor. Araştırmacılar, yetenek öğrenmeyi ve öğrenilen yeteneği pekiştirmeyi, sanal bir âlem aracılığıyla robota aktarmayı başarmışlardı. Bu yöntem ile robot, yeteneği öğrenme sürecinde daha az deneme ve daha az hata yapıyor. Ayrıca olası hasarlardan da kaçınmış oluyor. Ancak test sürecinde robota defalarca manuel müdahale edildi. Google Brain’deki robotik hareket ekibine liderlik eden Jie Tan: “Başlangıçta bunu düşünümedim.” dedi. Bu sorunun üstüne yoğunlaşan ekip, öncelikle robotun dolaştığı alanı sınırladı. Ardından robotun yere düştüğü zamanlarda kendiliğinden ayağa kalkmasını sağlamak için ek bir algoritma eklediler. Ayarlamalar yapıldıkça robot, kapı paspası, köpük şilte ve benzeri zeminlerde kendi başına yürüyebildi.

 


► İlginizi Çekebilir: Dört Ayaklı Yerli Robot 'ARAT'
 
Stanford’da yardımcı profesör olan Chelsea Finn: “Bence bu çalışma oldukça heyecan verici. İnsanı süreçten çıkarmak oldukça zor. Robotların kendi başına öğrenmelerini laboratuvar ortamı yerine gerçek dünya ortamında sağlamak daha etkili oluyor.” dedi. Finn, sistemin konumunu belirlemek için hareket yakalama sistemi kullanmasına dikkat çekti ve gerçek dünyada bunun mümkün olmayacağını belirtti. İleride, araştırmacılar algoritmalarını farklı robot türlerine ve aynı ortamda aynı anda öğrenen çoklu robotlara uyarlamayı umuyorlar. Jie Tan, daha yararlı robotları geliştirmek için hareket kabiliyetinin ve geliştirilen bu robotun kilit rol oynayacağına inanıyor.
 
 
 
Jie Tan: “Dünyada insanlar için birçok yer inşa edildi ve hepimizin bacakları var. Bir robot bacak gibi uzuvları kullanamazsa insan dünyasında barınamaz.” dedi.

Gelişen robot teknolojisini kendi dünyamıza entegre edebilmek için bu tarz araştırmalar çok büyük önem taşıyor. Robotların geleceği, robotiği öngörülebilir gelecek için en cazip mühendislik kariyerlerinden biri haline getiriyor.    
 


Yazar: Serhat Seyrek

KAYNAK:


► technologyreview.com
► 
interestingengineering.com
Serhat Seyrek Serhat Seyrek Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.