elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Brezilya’da Bir Altın Madeninin Havalandırma Sisteminde VACON AC Frekans Konverterleri Kullanıldı

Yamana Gold Inc. Brezilya, Arjantin, Şili, Meksika ve Kolombiya’da faaliyet gösteren Kanadalı bir altın üreticisidir. Brezilya’daki Fazenda Brasileiro yeraltı altın madenlerinde yenileme projesi için firma, VACON AC frekans konverterlerini tercih etti.



A- A+
27.11.2018 tarihli yazı 5717 kez okunmuştur.
Kuzeydoğu Brezilya Bahia’da bulunan Fazenda Brasileiro, günlük 3.500 ton kapasiteli, çamurda karbon tesisi barındıran bir yeraltı altın madenidir. Yirmi yılı aşkın süredir faal olan madende kazılar ilerledikçe maden rezervi de değişiklikler göstermeye başlamıştır. Altın madeni rezervleri 2011 yılında %104 oranında artış göstermiş ve madenin ömrünün gelecek operasyonlar düşünülerek uzatılması konuşulmaktadır.

Havalandırma ve Pompa Sistemlerinin Kontrolü

Yamana Gold, büyüme ve genişlemeyi desteklemek için mevcut madencilik özelliklerinden faydalanmayı ve Kuzey, Orta ve Güney Amerika’da daha çok altın madenciliği fırsatlarını hedeflemeyi planlıyor. Şirket, üretimdeki duruş sayısını azaltarak süreçleri iyileştirmek ve üretim artışı olasılığı yaratmak için Fazenda Brasileiro madeninde büyük bir yenileme projesi yatırımı yaptı.
Bu yenileme projesine destek vermek için Vacon Latin America, yeraltındaki havalandırma ve pompa sistemlerinin kontrolünde kullanılmak üzere 18 adet VACON® X-serisi AC frekans konverteri sundu. Frekans konverterlerinin çoğunun 100 HP (75 kW) güç kapasitesi var ve bu frekans konverterleri fan uygulamaları ile madende kullanılan havalandırma sistemlerine enerji verilmesinde kullanılmaktadır. Yeraltı madenciliği, yeterli oksijen sağlayacak bir havalandırma ve pompa sistemi olmasa mümkün olmazdı. VACON AC frekans konverterleri havalandırma seviyesini ihtiyaca göre ayarlamayı mümkün kılarak enerji tasarrufu sağlamaktadır.
Pompa sistemi madene su tedarikinde hayati bir göreve sahiptir. Ayrıca kazı sonucu ortaya çıkan fazla suyu ve yağmurlu mevsimlerde düşen yağmur suyunun tahliyesini desteklemektedir. Bu su kütleleri, tahliye edilmemeleri durumunda su baskınlarına sebep olabilmektedir.

 

► İlginizi Çekebilir: VLT HVAC Frekans Konvertörü


Süreci İyileştiren Çözümler

VACON AC frekans konverterleri, çeşitli başka faydalar da sağlamaktadır. Fazenda Brasileiro madeninde VACON frekans konverterleri havalandırma ve pompa sistemlerinin çalışma ile süreçlerini iyileştirirken, bu sistemlerin daha güvenilir olmalarını da sağlamaktadır. Erişimin zor olduğu AC frekans konverterleri, yenileme çalışmaları esnasında daha erişilebilir konumlara taşınabilmektedir.

 

Yeraltı madenlerinde görülen toz, nem ve sıcaklık gibi çevre etkenleri elektronik bileşenlere kolayca hasar verebilmektedir. IP66/Type 4X muhafazaları bu unsurlara karşı koruma sağlarken madenlerdeki frekans konverterlerini değiştirme sürecini de sadeleştirmektedir. Bunun yanında, IP66/Type 4X muhafazaları frekans konverterlerinin güvenilirliğini iyileştirip frekans konverterlerinin kullanılabileceği yerleri de arttırmaktadır.

Enerji Tasarrufu

VACON AC frekans konverterleri çeşitli uygulama süreçlerinde kayda değer enerji tasarrufu sağlamaktadır. Fazenda Brasileiro madeni de bu konuda bir istisna değildir. Bu frekans konverterleri enerji tüketimini eski sisteme, şebeke voltajının tamamını motor terminallerine uygulayan yaygın bir elektrikli motor çalıştırma yöntemi olan doğrudan çevrimiçi (DOL) sistemine, kıyasla yaklaşık %30 azaltabilmektedir. Frekans konverterleri hız kontrolü de sağlayabilir. Hız kontrolü, motorun çalıştırılması ve durdurulması esnasında maruz kaldığı baskıyı büyük ölçüde azaltmaktadır.
Frekans konverterleri, yeraltı madenlerinde maliyetli dolaplara ihtiyaç duyulmadan doğrudan duvara kurulabilmekte ve bu da sağlanan tasarrufu arttırmaktadır.

Çözüm ve Hizmetler Sunan AC Frekans Konverteri Tedarikçisi

Yamana Gold, Yeraltı Madeni, Elektrik Bakım Süpervizörü José Adeílson bu konuda “Vacon süreçlerimizi etkileyen frekans konverteri sorunlarımıza çözüm getirdi,” yorumunda bulundu.
Yamana Gold için frekans konverteri tedarikçisi seçimini belirleyen etkenler; Vacon’un satış öncesi aşamasındaki yaklaşımı, yedek parçaların ve satış sonrası hizmetlerin bölgede bulunması ve proje bütçesine göre iyi bir satın alma seviyesi sunmasıdır.

 

Ayrıntılı Bilgi

On yıldan daha kısa bir sürede Yamana Gold, yedisi üretimde üçü proje aşamasında olan düşük maliyetli maden üretimine sahip güçlü bir altın madenciliği şirketi konumuna gelmiştir. Ardı ardına projeler, organik büyüme odaklı agresif bir keşif programı ve gıpta edilesi mali temeli büyümenin devam edeceği anlamına gelmektedir. Yamana Gold’un Kuzey, Orta ve Güney Amerika’daki yedi madeni 2011 yılında 1,1 milyon altın ons üretmiştir. Yamana Gold kendini altın madenciliği sektöründe en belirgin büyümeye sahip şirketlerden biri olarak görmektedir.

Yamana Gold’un Bahia Eyaleti’nde bulunan Fazenda Brasileiro madeni 2011 senesinde 55.163 ons altın üretmiştir.
Fazenda Brasileiro altın madeninde, 2009 yılında keşfedilen iki yeni cevherleşme bölgesi olan CLX2 ve Lagoa do Gato, yüksek tenörlü cevher kaynakları için önemli bir potansiyel olarak tanımlanmıştır. Yapılan ek sondajlar da her iki alandaki cevherleşmenin devam edeceğini göstermektedir.

VACON AC frekans konverterleri, Fazenda Brasileiro altın madeninde 2010 senesinden beri faaliyet göstermektedir. VACON AC frekans konverterlerinin çoğu toz, nem ve sıcaklığa karşı iyi koruma sağlayan IP66/Type 4X muhafazasına sahiptir. Bu koruma çeşidi sayesinde bu enerji aralığındaki bu örnekte 75 kW, elektrikli ekipmanlar AC frekans konverterlerini korumak için dolap kullanımına gerek kalmadan deniz seviyesinin altında 1200 metre derinlikte yer altı madenciliğinde kullanılabilmektedir.

Kaynak:


 

Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar