elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Avrupa’nın En Büyük Yüzer Güneş Enerjisi Santrali Devreye Alınıyor

12.000 güneş panelinden oluşan yaklaşık dört futbol sahası büyüklüğünde olan Avrupa’nın en büyük yüzen güneş enerjisi santrali, Temmuz 2022'den itibaren Portekiz'de elektrik üretmeye hazır olacak. Detaylar yazımızın devamında.



A- A+
04.06.2022 tarihli yazı 4737 kez okunmuştur.
Avrupa’nın en büyük yüzer güneş enerjisi santrali, temmuz ayından itibaren Portekiz’in Alentejo şehrindeki Guadiana Nehri üzerinde elektrik üretmeye hazır olacak. Güneş enerjisi santrali, Portekiz’in kamu kuruluşu olan Enegias de Portugal (EDP) tarafından Batı Avrupa’nın en büyük yapay gölü olan Alqueva rezervuarında inşa edildi. 12.000 güneş panelinden oluşan yapı yıllık 7.5 GWh (gigawatt/saatelektrik üretecek.
 
Alqueva projesi adındaki bu yenilikçi proje, elektrik şebekesine tek bir erişim noktası kullanarak hidro ve güneş enerjisini birleştiren bir hibridizasyona dayanacak. Ayrıca paneller 2 GWh enerji depolayan lityum bataryalar bulunduracak ve bölgedeki 1500’ü aşkın haneye elektrik sağlayabilecek. Yükselen fiyatlardan dolayı ithal fosil yakıtlara olan ihtiyacı azaltmaya çalışan Portekiz, bu yeni projelerle de dışa bağımlılığı azaltmayı hedefliyor.
 
Güneş tarlasının hidroelektrik santral üzerine kurulmasının önemli avantajları da bulunuyor. Tesis direkt olarak elektrik şebekesine bağlanabiliyor bu sayede ekstra bir masraf oluşturmuyor. Ayrıca güneşli günlerde üretilen fazladan elektrik enerjisi, suyu tekrar baraj gölüne toplamak için kullanılarak sonrasında elektrik üretilmesine katkı sağlayacak.

Alqueva projesinden sorumlu Enegias de Portugal Grup Direktörü Miguel Patena, "5 MW kurulu gücündeki yüzen çiftlikten üretilen elektriğin, gazla çalışan bir tesisten üretilenin üçte birine mal olacağını açıkladı". Ayrıca EDP yönetim kurulu üyesi Ana Paula Marques, Alqueva projesinin EDP’nin “2030 yılına kadar yüzde yüz yeşil enerji üretme” stratejisinin bir parçası olduğunu belirtti. Şu anda ise hidroelektrik ve diğer yenilenebilir kaynaklar EDP’nin 25.6 GW’lık kurulu gücünün %78’ini oluşturuyor.
 

►İlginizi Çekebilir: Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Santrali
 
2017 yılında ise EDP, hidro ve güneş enerjisinin birbirini nasıl tamamlayabileceğini test etmek için Alto Rabagao barajına 840 panelli Avrupa’nın ilk yüzer güneş enerjisi projesini kurmuştu. Alqueva projesini genişletmeyi hedefleyen kurum, ayrıca gelecek sene Nisan ayında 70MW kurulu güce sahip ikinci bir yüzen çiftlik inşa etmek için de gerekli izinleri aldı.

Yüzer güneş enerjisi çiftlikleri, ana karaya ihtiyaç duymadan elektrik şebekesine bağlantı sağlayabildikleri için oldukça uygun maliyetlidir. Birçok ülke de sürdürülebilir enerji elde edebilmek adına yüzer güneş enerji çiftliklerini inşa etmekte. Örneğin geçen yıl Tayvan, Lam Dom Noi Nehri üzerindeki Sirindhorn Barajı’na 145.000 güneş paneli bulunduran dünyanın en büyük yüzer güneş çiftliğini inşa etti.
 
İklim krizi küresel bir sorun olarak büyümeye devam ederken, yüzer güneş enerjisi çiftlikleri gibi yenilenebilir enerji çözümleri birçok ülke tarafından geliştirilip uygulanmaya da devam ediyor.




Kaynak:

► interestingengineering.com
► portugal.com
Kaan Şensoy Kaan Şensoy Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.