elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Caddeler Bu Kaplama Teknolojisiyle Işıl Işıl

Hepimiz parkları ve sokakları normal sokak lambaları ile yapılan ışıklandırmayla tanıdık. İşte tam da bu noktada bir İngiliz şirketi olan Pro-Tec çok değişik bir alternetifle gözlerimizi şenlendireceğe benziyor. Aslına bakarsanız Avatar filmini izlemiş olanlara bu manzara hiç de yabancı gelmeyecek.



A- A+
01.11.2013 tarihli yazı 9217 kez okunmuştur.
Pro-Tec adlı İngiliz şirket gün boyunca UV ışınlarını emen, gece boyunca da bu ışıkları serbest bırakan bir sistem kurdu. Kaplama katı öncelikle zemine püskürtülüyor, aynı zamanda su geçirmez olacak şekilde işlemi yapılıyor, yani zemin kesinlikle en iyi hava şartlarına direnç gösterecek şekilde hazırlanıyor. Eğer ilerleyen zamanlarda kaplama solmaya başlarsa, üzerine tekrar püskürtme işlemi de yapılabiliyor.
 


Kaplama işlemi ilk olarak Cambridge'de bulunan Christ’s Pieces parkında yapılarak denendi. Pro-Tec'in vermiş olduğu bilgilere göre 150 m2'lik bir alan bu işleme tabi tutuldu. Kaplama işlemi 30 dk. sürdükten sonra, 4 saat içinde park artık ışıl ışıl bir görünüme hazırdı. Şirket, "Bu teknoloji, alışık olduğumuz geleneksel aydınlatmaya çok güzel bir alternatif olabilir." diyor. Örneğin, bu teknolojiyle kaldırımları bir kez kapladığımız zaman, artık gün içinde emmiş olduğu ışığı yansıtarak gece aydınlatmasını yapabiliriz. Aynı zamanda bu kaplama teknolojisi ile çevredeki ışık koşullarına göre yayılan ışık miktarı da ayarlanabiliyor.

 
   

Starpath ismi verilen bu kaplamanın çarpışma ve kazaları önlemek adına kaydırmaz özelliği de var. Tabi ki gün içinde yansıtma da yapmıyor. Starpath'ın 11 farklı rengi mevcut, ek olarak beton ve asfalt yüzeylerde de iyi çalışabiliyor. 

 
► İlginizi Çekebilir : Fiber Optik Aydınlatma

 

 
Kaplama uygulamak ve korumak normal ışığa göre hem daha görsel hem de daha ucuz. Sistem, malesef bulutlu ve karlı günlerde yeterli emisyon olmaması durumunda optimum düzeyde yansıtma yapamayacağı için bu yönden bir dezavantaj sahibi. Fakat bu dezavantaja rağmen, Starpath hala güç tüketen sokak lambaları için çok pratik bir alternatif olabileceğe benziyor.
 







 
Kaynak:

► wonderfulengineering

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.