elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Zaman Etüdü İle İşçiyi Değil Zamanı Yönetin

Zaman yönetimlerinin endüstri alanında ön plana çıktığı artık başarılı bir gerçek.Bizde bu yazımızda ,Frederick Winslow Taylor'un zaman etüdünü örneklerle sizler için araştırdık ve açıkladık.



A- A+
18.02.2015 tarihli yazı 23566 kez okunmuştur.
Frederick Winslow Taylor'un üzerinde gegmiş yıllarda çokça çalıştığı ve çeşitli teknikler uygulanarak gerçekleştirilen, günümüz endüstrisinde alınan verimi arttırmak adına birçok kurumun personellerine ve iş sahasına uyguladığı bu zaman etütleri gerçektende başarı hedeflemelerine büyük bir profesyonellik katıyor.İş planlamaları kapsamında temel bir konu olarak ele alınan zaman etüdü, aslında çoğu kez uygulanan ancak perde arkası pek bilinmeyen bir konu olmasıyla da oldukça merak uyandırıcı.
 

Zaman Etüdü Nedir? 

Kalifiye bir işçinin, belli bir işi, belirli bir çalışma hızıyla yapması için geçen sürenin belirlenmesi amaciyla gelistirilen tekniklerin uygulanmasina zaman etüdü diyoruz. Bilimsel yaklaşımla ilk uygulanması 1881 yılında Midvale çelik fabrikasında Frederick Winslow Taylor  tarafından yapılan zaman etüdleri, önemini bize sonra okuyacağınız örneklerde olduğu gibi önemini daha da belirtiyor.
 
 
 

Zaman Etüdü Neden İstenebilir?

İnsanlar yıllardır bir işi her zaman  daha kısa bir sürede, daha verimli bir şekilde yapmak için çabalayagelmişlerdir. Endüstri terimleriyle zaman etüdü ise bir fabrika için çok çok önemli olan üretimi planlamak ve kontrol etmek, iş yüklerini dengelemek, zaman kayıplarına farkındalık yaratmak, içerde üretmeye dışarıda almaya karar vermek ve verimlilik hesaplarını yapmak gibi unsurlarda başarıyı hedefleyen bir etüttür. Buradaki esas konu işgücüdür aslında. Çünkü işgücü emektir ve boşuna harcanan her birim işgücü aynı ölçüde endüstride bir kayıp anlamına gelir ki bu durum hiç istenmeyen bir durumdur.
 

 

Gelgelelim bugünün yükselen perakende sektöründe teslimattaki gecikmeler karşısında müşteriler, artık eskisi kadar sabırlı değil. Örneğin en basitinden tekstil icin düşünürsek iki sezonluk bir ürün yılda 6 hafta rafta kalıyor. Eğer teslimatı 10 gün geciktirirseniz yaptığınız işin bir anlamı kalmaz. Günümüzde müşteriler teslimatın bir gün bile gecikmesi halinde yüzde 10'lara varan ceza yüzdelerinde mutakabatı kabul ediyorlar. Yani üretici olarak siz bir malın en azından parti başına üretimini bilmek zorundasınız ki müşterilerinize cevap verebilesiniz.

 

Zaman Etüdü Nasıl Yapılır?

Aslinda çok detaylı bir çalışma olup genel hatlarıyla olayın teknik kısmına basitçe bir bakalım. İçinde bir çok makine ve işçi bulunan bir gömlek fabrikanızın oldugunu düşünün ve bu fabrikayı daha verimli hale getirmek için zaman etüdü yapmak istiyorsunuz. Öncelikle kendinize bir makine belirleyin ve elinizde çizelge ve kronometre bulundurun. Diyelim ki makinemizin iş akışı 3 aşamalı ve her aşamada da bir işçi var. Çizelgenizde de işçilerin yaptıkları işlerin kategorizendirilmiş sekilde tablosu var. Bir işçinin yaptığa  odaklanın ve o işin saniyelerini ölçün ama her gün aynı zaman aralıklarında ve aynı işçi varken. Yaka mı takılacak? 23 saniye. Manşet mi? 20 saniye. Peki toplamda bir gömlek? O iş bin 116 saniyede bitecek diyebilmesiniz çalışmanızın sonunda. Bu arada hatırlatalım doğru sonuçlar almak için günlerce, aylarca yapmanız gereken ölçümlerden bahsediyoruz. Yani çok fazla veriye ihtiyacınız var. İŞte sonrasında durup düşünebilirsiniz günde ne kadar üretebiliyoruz? Yeterli mi? Daha fazlasi olabilir mi diye?
 


 
Biraz da gerçek örnekler verelim.Toyota bilindiği üzere otomobil sektöründe bir dünya devi. Peki bir tasarruf abidesi olan toyota fabrikaları nasıl bu hale geldi hiç düşündünüz mü? 2000'li yılların başından itibaren Toyota,kaizen mantığı dedikleri bir mantıkla ağır otomasyondan çok işgücüne yöneldi. Makinelerle, robotlarla işgücünden yapılan tasarruf, bir arıza olduğunda robotları onarmak ve tekrar programlamakla harcanıyordu. İş gücü daha düşük bir yatırımdı ancak bunu da verimli hale getirmek daha çok kazanç ortaya koyuyordu. 
 

 
 
Toyota'da artık montaj yapılırken parçalar tavandan sarkmıyor mesela. Kaldırılmış bir hat üzerinde platformda ilerliyorlar. Bu da ağır vinçlere olan ihtiyacı ve fabrikanın tavan yüksekliğini azaltıyor.Böylece Toyota’ya göre bu yaklaşım, yatırımlarının yüzde 50’sini onlara  geri kazandırıyor. Bu tavandan sarkmama metodunun uygulanmasının bir başka avantajı da insanların artık sarkan bir ürün yerine sabit bir ürün üzerinde çalışabilmelerinin sağladığı kolaylık.



Kaynak:

►wikipedia
 

ÇAĞRI YİĞİT ÇAĞRI YİĞİT Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar