elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Z-Wave ve ZigBee Nedir? Nasıl Seçim Yapılmalıdır?

Ev otomasyonunun ilk günlerinde, sistemler birbirine kabloyla bağlıydı. Kurulum ve güncellemeler için teknisyenler gerekliydi. Daha fazla kontrol için, ev otomasyonu şirketleri Wi-Fi ve Bluetooth ile iletişim kuran kablosuz teknolojiler geliştirdi. Z-Wave ve Zigbee, bu teknolojinin iki örneğidir ve her ikisi de müşterilerin birden fazla ev otomasyon cihazını uzaktan kontrol etmesine izin verir. Ayrıntılar yazımızda.



A- A+
05.01.2019 tarihli yazı 8172 kez okunmuştur.
Evinizi otomatik hale getirmeyi düşünüyorsanız, öncelikle cihazınızın kontrolünü sağlayan “beyin” olan merkezin hangi dili konuşacağına karar vermeniz gerekir. Z-Wave ve Zigbee, popüler dillere sahip kablosuz teknolojilerdir. Benzer özelliklere sahip olan bu teknolojiler, faydaları, dezavantajları ve tüketici tabanları bakımından farklılık gösterirler.
 

Zigbee

Zigbee, akıllı cihaz iletişiminin kablosuz standart dili olan açık teknolojidir. Zigbee başlangıçta ticari kullanım için geliştirilmiş olmasına rağmen, şimdi konut, ticari ve endüstriyel alanlarda algılama ve kontrol standardı olarak hizmet vermektedir.

Z-Wave

Z-Wave, ev otomasyonu için orijinal kablosuz ağ teknolojilerinden biridir. Özel teknolojisi, müşterilerin ev otomasyon cihazlarını uzaktan kontrol etmeleri ve izlemeleri için geliştirilmiştir. Z-Wave; otomatik aydınlatma, ısıtma, güvenlik, ev aletleri ve diğer akıllı cihazlar için standart belirlemeye devam ediyor.
 

ZigBee Açık Bir Standartken, Z-Wave Değil

ZigBee’nin güçlü ve zayıf yönlerinden biri, açık bir standart olduğu ve hiç kimsenin sahibi olmamasıdır. Bu, kodun kontrol edilebilmesi ve hiçbir yere gitmemesi açısından avantajdır.

ZigBee'nin aksine, Z-Wave, Silikon Laboratuvarları’na ait kapalı bir standarttır. Şu ana kadar birçok kez el değiştirdi, bu dengesiz bir faktör olarak kabul edilebilir. Kapalı bir sistem olarak, genellikle standart değiştirilmemeli ve belirli cihaz hub’ları gerekli olmamalıdır. Z-Wave her bir aygıtın hub’ınızla iletişim kurarak kolay tanımlama için benzersiz bir kimlik kullanılmasını zorunlu kılarak, ek güvenlik sağlar.

 

►İlginizi Çekebilir: 5G ve 5G GHz Wi-Fi

Ağ Biçimi

Çoğu insan Wi-Fi ağlarına aşinadır. Bir Wi-Fi ağı tipik olarak yıldız ağı olarak adlandırılır. Bir yıldız ağında, her bir cihaz doğrudan merkezi hub ile iletişim kurar. Bir cihaz merkezin kapsama alanı dışındaysa, o cihaz ağın bir parçası olmayacaktır.

Hem Z-Wave hem de ZigBee, mesh ağları olarak kabul edilir. Bir ağda; sinyal, tıpkı yıldız ağı gibi bir merkezden kaynaklanır. Bununla birlikte, cihazların doğrudan merkezle iletişim kurmasına gerek yoktur. Bir ağ, ağdaki her cihazın bir tekrarlayıcı olarak çalışmasına ve sinyali başka bir cihaza geçirmesine izin verir. Bu, ağların daha çok yönlü olmasını sağlar. Daha büyük mesafeleri kapsayabilir ve hatta engellerin üstesinden gelebilirler.


 
  

►İlginizi Çekebilir: Network Topolojileri ve Çalışma Şekilleri

Z-Wave ağları, kontrol cihazı ile hedef cihaz arasındaki işlemleri dört atlamaya kadar destekler. ZigBee ağlarında belirli bir limit bulunmamaktadır. Z-Wave ağı toplam 232 adet cihazla sınırlıyken, ZigBee ağı teorik olarak kendisine bağlı 65k cihazlara sahip olabilir. Ancak, bu sayıya yaklaşmadan önce bant genişliği sorunlarıyla karşılaşırsınız. Konut uygulamalarının büyük çoğunluğu için, atlama sınırı ve toplam cihaz limiti bir sınırlayıcı faktör olmamalıdır.

Z-Wave’in Mesh Ağının Uzun Menzili Var

Hem Z-Wave hem de ZigBee, evinizdeki farklı cihazlar arasında bir ağ oluşturur. Tabi ki, birbirleriyle uyumlu değiller. Z-Wave yalnızca diğer Z-Wave aygıtlarıyla ve ZigBee yalnızca diğer ZigBee aygıtlarıyla bağlanabilir.

Z-Wave için ayrı bir avantaj, bu cihazların ne kadar uzakta olabileceğidir. Z-Wave 550 metreye kadar uzaktaki cihazları bağlayabilir, ZigBee ise yaklaşık 60 metreye çıkarılabilir. Her odada bir ZigBee cihazınız yoksa, ZigBee’nin daha kısa mesafeler için olduğunu fark edeceksiniz. Sabit bir bağlantı için bir cihazı veya hub’u yaklaştırmanız gerekebilir. Büyük bir eviniz varsa ve her odada akıllı bir cihaz istemiyorsanız, Z-Wave, çok fazla para harcamadan mesafeyi kapatmak için iyi bir seçim olabilir.

ZigBee’nin Mesh Ağları, Daha Fazla Aygıttan Atlamayı Sağlıyor

Ağları ile doğrudan bir hub’a bağlanan her cihaz yerine, her bir cihaz hub’a bir tür zincir oluşturarak en yakın cihaza bağlanabilir. Sinyal daha sonra göbeğe ulaşana kadar bir cihazdan diğerine atlar.

Z-Wave sadece dört atlama yapabilir. O ve sonraki en yakın üç cihaz hub’a çok uzaktaysa zincir bozulur ve bağlantı kesilir. Ancak ZigBee hub’a ulaşmak için gerektiği kadar çok cihazdan atlayabilir.

Z-Wave bu problemi daha geniş aralıklar ile azaltıyor olsa da daha fazla ZigBee cihazı ekleyerek sinyali evinizin uzak noktalarına kadar uzatabilirsiniz. Sensörler, ampüller, kilitler ve daha birçok yeri kontrol etmeyi istiyorsanız, ZigBee her cihazın merkeze ulaşması için kolay bir çözüm sunabilir.

ZigBee ve Z-Wave Ne Kadar Enerji Kullanır?

Hem ZigBee hem de Z-Wave çok düşük güçtedir. Wi-Fi için gerekli olan gücün bir kısmını kullanırlar. Bu, akıllı ev cihazları için onları popüler bir seçenek haline getiren önemli bir avantajdır. Kablolu güce erişimi olmayan birçok uygulama var. Bu cihazların bataryalarla çalıştırılması gerekecektir. Z-Wave veya ZigBee kullanan bazı cihazlar, birkaç yıl boyunca tek bir pille çalışabilirler. Ancak, tekrarlayıcı görevi gören bir cihaz daha fazla güç gerektirir. Bu nedenle, pille çalışan cihazlar genellikle tekrarlayıcı görevi görmeyecek şekilde programlanır. Ağınızı oluştururken bunun akılda tutulması önemlidir.

Akıllı Ev Çalışılabilirliği

Kimse kontrol etmek için beş merkeze ve beş farklı uygulamaya ihtiyaç duyan akıllı bir eve sahip olmak istemez. Akıllı ev ürünleri hayatınızı kolaylaştırmalı. Gerçekten akıllı bir evde, akıllı ürünlerinizin birbirleriyle kolayca iletişim kurabilmesi gerekir. Yeni bir ev otomasyonu ürünü satın alırsanız, bu ürünün ev otomasyon sisteminize sorunsuz bir şekilde kurulması gerekir. Ayrıca, yeni ürünler piyasaya sürüldükçe eski ürünlerinizin yenileri ile çalışacağı konusunda bir güvence verilmelidir.

Diğer Ülkelere Gittiğinizde ZigBee Daha İyi

Avrupa'da veya ABD'de de olsanız, ZigBee 2.4 GHz'lik bir radyo frekansı kullanır. Bir güç adaptörüne ihtiyacınız olsa da, ZigBee cihazı muhtemelen nerede olursanız olun çalışacaktır. Ancak Z-Wave, ülkeye bağlı olarak farklı radyo frekansları kullanır. Bu yüzden yurtdışına çıkarsanız, Z-Wave cihazlarını tekrar satın almanız gerekecektir.

ZigBee veya Z-Wave Hangisi Tercih Edilmeli?

Her iki cihazın da avantajları ve dezavantajları olduğundan, bu tercih kaç tane cihaz kullanmayı planladığınıza ve ne kadar uzak mesafede kullanacağınıza bağlı olarak değişmektedir.

 

Cihazlar arasındaki mesafe kısaysa veya çok fazla cihaza sahip olmayı (veya her ikisini de) planlıyorsanız, ZigBee muhtemelen daha iyi bir seçimdir. Cihazlar ne kadar az olursa ve bunlar ne kadar uzak olursa, Z-Wave kullanımı daha uygun olacaktır.

Diğer önemli faktör, birçok popüler cihazın hem ZigBee'yi hem de Z-Wave'i desteklerken, bazılarının yalnızca bir standardı desteklemesidir. ZigBee; Philips Hue, Amazon Echo Plus, Belkin WeMo Link ve Hive Aktif Isıtma ürünlerini destekler. Z-Wave; Ağustos akıllı kilitlerini, Kwikset akıllı kilitlerini ve Logitech Harmony Hub Extender'ı destekler.

Ancak bilmeniz gereken önemli bir şey var: Eğer doğru hub'ı alırsanız her iki standardı da kullanabilirsiniz.


 

En iyi seçenek, her iki standartla da çalışabilecek SmartThings veya Wink gibi bir hub almaktır. Bu şekilde Z-Wave'i seçtiyseniz ve yalnızca ZigBee'den (veya tam tersi) gelen bir cihaza ihtiyacınız varsa, aldığınız bu doğru hub birlikte çalışmalarına yardımcı olabilir.

Bir standardı kullanan cihazlar, diğer standardın sağladığı herhangi bir şebeke ağı avantajını kazanmaz, ancak en azından bu cihazları kontrol edebileceksiniz. Z-Wave ürünlerinizi kontrol etmek için Amazon Echo Plus'ı (bir ZigBee cihazı) kullanmak gibi şeyler yapabilirsiniz.

Her iki protokolü de destekleyen bir hub kullanmak en azından seçeneklerinizi biraz açar. Bu önemli bir faktördür, çünkü şu anda akıllı ev otomasyonunda hiçbir şey garanti edilmiyor.

Yazar: Pelda Gezer


Kaynak:

►safewise.com

►howtogeek.com
►thesmartcave.com
PELDA GEZER PELDA GEZER Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar