elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

YTÜ’de Savunma Sanayi Günleri |
YTU MakTek

Savunma sanayinin öncü kurumları, özel sektör temsilcileri ve bilim insanları Yıldız Teknik Üniversitesi’nde düzenlenen 5. Savunma Sanayi Günleri’nde, bir araya geldi



A- A+
26.11.2013 tarihli yazı 7568 kez okunmuştur.

Yıldız Teknik Üniversitesi’nde (YTÜ) düzenlenen 5. Savunma Sanayi Günleri, savunma sanayinin öncü kurumları, özel sektör temsilcileri ve bilim insanlarını bir araya getirdi. İki gün boyunca devam eden programda savunma sanayi alanında önemli bilimsel çalışmalar ve projeler sergilendi. Panellerde ve sunumlarda Türkiye’nin Uzay ve Uydu Yol Haritası’ndan, Türk Temel Eğitim Uçağı Hürkuş’a kadar pek çok konuda katılımcılara bilgi aktarıldı.
 

    Etkinliğin Medya Ana Sponsoru : "ElektrikPort"
 

YTÜ Makine Teknolojileri Kulübü tarafından YTÜ Rektörlüğü, YTÜ Teknopark ve Teknoloji Transfer Ofisi ile Savunma Sanayi Müsteşarlığı’nın destekleriyle bu yıl 5.’si düzenlenen Savunma Sanayi Günleri (SSG) yapıldı. YTÜ Davutpaşa Kampüsü Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen etkinliğe Savunma Sanayi Müsteşar Yardımcısı Dr. Faruk Özlü, YTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek, YTÜ Makine Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rahmi Güçlü, çok sayıda akademisyen, sektör temsilcisi ve öğrenci katıldı.
 


“Savunma Sanayi ARGE’sinde Akademik Bilgi Değerlendirilmeli”


Programın açılışında konuşan YTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek, dünyada barış ortamının sağlanmaması durumunda ülkelerin savunma sanayine yaptıkları yatırımın artmasının kaçınılmaz olduğunu söyledi. Ülkelerin kendi güvenliklerini sağlayabilmek ve savunma sanayii sektöründe söz sahibi olabilmek için Ar-Ge’ye dayalı teknolojik bir yarışa girdiğini vurgulayan Yüksek, “Bu teknolojik yarışa ayak uydurmak ve ön plana çıkmak isteyen ülkeler için üniversitelerdeki akademik bilgi, araştırma, akademisyen ve öğrenci potansiyeli büyük önem taşımaktadır. Bu bağlamda, sektöre ilişkini üniversitelerde üretilen akademik bilgiler teknolojik ürünlere dönüştükçe ve öğrencilere sektöre dahil oldukça savunma sanayi gelişimi ivme kazanacaktır“ diye konuştu.

Sanayi kuruluşları ile birlikte eğitim ve araştırma faaliyetlerini geliştirmek en büyük hedeflerinin arasında olduğunu aktaran Rektör Yüksek, bilim dünyası ve sektör çalışanlarının işbirliği içinde yenilikleri tartışması, sorunlara çözüm araması, öğrencilerimizin kişisel gelişimine ve üniversite-sanayi etkileşimine katkıda bulunacağını aktardı.


“Sürdürebilirliğin Temel Şartı Teknolojiyi Ticarileştirmek”


Savunma Sanayi Müsteşar Yardımcısı Dr. Faruk Özlü, Savunma Sanayi’nde sürdürülebilirlik faktörünün önemine işaret etti. Bir ürünün sürdürülebilir olması için o ürünün sanayileşmesi ve ticarileşmesi gerektiğinin altını çizen Özlü şöyle konuştu: “Teknoloji üretmenin paralelinde sanayileşmenin düşünülmesi gerekiyor. Bir şey ticarileşmezse, sanayileşmezse sürdürülebilirliği mümkün değil. Ürettiğiniz sizde kalır. İnsanların para kazanması, ekonomiye pozitif katkı sunması lazım. Araştırma kuruluşlarımızla beraber şirketlerimizin de görev almasına önem veriyoruz.”
 

Savunma Sanayi Sektöründe dünyada 1 trilyon 750 milyar dolarlık bir ticari hacmin oluştuğunu aktaran Özlü, Türkiye’nin savunma harcamalarının ise geçtiğimiz sene 17 milyar doları bulduğunu ifade etti. Savunma harcamalarının Türkiye’nin Gayri Safi Milli Hasılaya oranının yüzde 2.3, 2.2 civarnıda olduğunu aktaran Özlü, Türkiye’nin savunma sanayi harcamalarının sanıldığının aksine dünya ortalamasının altında olduğunu dile getirdi.
 



“Türkiye’yi Savunma ve Güvenlik Teknolojilerinde Üstün Kılmaya Çalışıyoruz”


Türkiye’nin savunma harcamalarındaki askeri sistem ve teçhizat payının yaklaşık 4.5 milyar dolar civarında olduğunu söyleyen Özlü, bunun 2, 2.5 milyar dolarlık kısmını Savunma Sanayi Müsteşarlığı olarak kendilerinin harcadığını aktardı. Kalanının lojistik komutanlıklar ve Savunma Bakanlığı birimlerince kullanıldığını ifade eden Özlü, askeri harcamalar içinde yerlilik oranının yüzde 50’lere çıktığını belirtti.

Türkiye’yi savunma ve güvenlik teknolojilerinde üstün kılmak için yoğun çaba sarf ettiklerinin altını çizen Dr. Faruk Özlü, bunun için önce temel bilimlerde iyi olunması gerektiği ardından da teknoloji üretme kapasitesinin artırılması gerektiğini dile getirdi. Teknoloji transferinin bir noktaya kadar mümkün olduğunu vurgulayan Özlü, bir noktadan sonra teknolojiyi kendiniz üretir hale gelmeniz gerektiğini bildirdi.

YTÜ Makine Fakültesi, Makine Teorisi, Sistem Dinamiği ve Kontrol Anabilimdalı Başkanı Prof. Dr. Rahmi Güçlü ise, savunma sanayinin ülkeler için önemine işaret etti. Türkiye’de savunma sanayi projelerinin geçmişte farklı şekillerde önünün kesildiğini aktaran Güçlü, bunlara en önemli örneklerin yerli araba, yerli motor, yerli uçak projeleri olduğunu aktardı. Güçlü Türkiye’nin geçmişte yapmayı planladığı bir çok stratejik yatırımın ülke içindeki bazı odaklar tarafından sabote edildiğini vurguladı.

Savunma Sanayi’nin TÜBİTAK, Aselsan, Havelsan, TAI, Roketsan gibi önemli kurumların yanı sıra sektörün önde gelen temsilcileri ile savunma sanayi alanında çalışma yapan bilim insanları bir araya geldi. İki gün süren programda ‘Milli Savunma Sanayii’nin Küresel Pazar Hedefleri’, ‘Türkiye’nin Uzay ve Uydu Yol Haritası’, Elektronik Harp, Haberleşme ve Bilgi Güvenliği, İnsansız Hava Araçları gibi konularda uzmanların sunumları gerçekleştirildi.
 

► İlginizi Çekebilir: 5.Savunma Sanayi Günleri | YTU MakTek

 

“Yerli Savunma Sanayi Ürünleri Sergilendi”


Öte yandan, panelin devam ettiği sırada sergi alanında ‘Yerli Savunma Sanayi Ürünleri’ sergilendi. Sergi Salonu’nda teknolojik bağımsızlık sürecinin kilometre taşları olan ürünler sergilenerek katılımcılara bilgi aktarıldı. Sergide Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Teknolojileri Kulübü öğrencileri tarafından hazırlanan özel formula arabası ve insansız hava aracı da büyük ilgi gördü. Savunma Sanayi Müsteşar Yardımcısı Dr. Faruk Özlü, YTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Şimşek ve katılımcılar özellikle öğrencilerin yaptığı çalışmaları dikkatle inceledi.

  
 

Emre ARSLAN Emre ARSLAN Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.