elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Yaraları İyileştirebilen 3D Yazıcı Geliştirildi

Yaraları iyileştirmek üzere deri dokusu basabilen üç boyutlu yazıcı modeli geliştirildi. Detaylar haberimizde.



A- A+
11.03.2019 tarihli yazı 7300 kez okunmuştur.
Bilim insanları tarafından açık yaraların iyileşmesini hızlandırmak için hastanın kendi hücrelerini kullanarak deri dokusu basabilen üç boyutlu yazıcı modeli geliştirildi.

Biyo yazıcılar her alanda olduğu gibi sağlık sektöründe de gittikçe popülerlik kazanıyor. Son yıllarda organ ve doku basımları denemelerinin başarılı olması da bu konuda önemli kilometre taşları oldu. Yeni yazıcı tasarımı ile açık yara ve yanık gibi deri deformasyonlarında hastanın kendi hücreleri kullanılarak deri dokusu basılabilecek. Bu sayede iyileşme süreci önemli ölçüde hızlanacak. Taşınabilir yapıda olan tasarım hastanın yatağına kadar getirilebilecek ve çift doku katmanı şeklindeki baskıyı direkt yaranın üzerine uygulayabilecek.

Bu teknolojinin en önemli özelliğinin, sistemin taşınabilirliği ve hızlıca uygulanabilirliği olduğunu belirten Asistan Profesör Sean Murphy cihazın doku ve yara şeklinin taranması sonrası direkt vücuda baskı yapılabileceğini de belirtiyor. Canlı hücrelerin basımı esnasında biyolojik olarak vücutla uyumlu bir jel, ara madde  olarak kullanılacak. Adeta bilim kurgu filmlerinden bir sahne gibi çalışan cihaz, derinin yapısını ve iyileşme kondüsyonlarını taklit edebiliyor.

Şuan sağlık sektöründe üzerinde çalışılan ve gittikçe geliştirilen birçok farklı üç boyutlu yazıcı modeli var. Fakat diğer ürünler baskıları kendi platformlarında yapıyor ve elde edilen doku sonradan vücuda naklediliyor. Bu tasarımda ise direkt vücuda baskı uygulanması, yazıcıyı diğerlerinden farklı kılıyor.

 

Yazıcı üzerindeki tüm geliştirme süreçleri başarılı olursa yaraların iyileştirilmesi konusunda oldukça önemli ilerlemeler sağlanmış olacak. Günümüzde açık yaraların en yaygın tedavi yöntemi deri nakli yapmaktır. Fakat bu yöntem yaygın olsa da hala birçok zorluğu beraberinde getiriyor. Bunun en yaygın örneği ise vücudun nakledilen deriyi kabul etmemesi ve yeni yaralar oluşturması.

İşte bu sorunların yeni yazıcı modeli ile aşılması bekleniyor. Üç boyutlu direkt deri baskısı ile enfeksiyon ve yeni yaralar oluşması riskinin önüne geçilebileceği tahmin ediliyor. Çünkü uyuşmazlık sorunu olmasa bile deri nakli sonrası iyileşme hızı oldukça düşük oluyor. Hastanın kendi hücrelerinin kullanımı bu hızı da arttıyor. Konu ile ilgili araştırma makalesi Scientific Reports dergisinde de yayınlandı. Hala seri olarak kullanıma başlanmayan yazıcının testleri devam ediyor.

 



 
Kaynak:

interestingengineering.com
Bedirhan  ŞEN Bedirhan ŞEN Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.