elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Wi-Fi Hızı 100 Katına Çıkabilir

Kablosuz veri transferi konusunda araştırmalar yapan bilim insanları yüksek frekanslı radyasyon kullanarak yüksek hızlarda karmaşık veriler gönderebilen yeni bir araç keşfettiler. Keşfedilen bu aracın günlük kullanıma uygunluğu söz konusu olursa artık dizilerinizi filmlerinizi saniyeler içinde indirebileceksiniz.



A- A+
28.08.2017 tarihli yazı 8086 kez okunmuştur.
Kablosuz veri transferi üzerine çalışmalar yürüten bir grup araştırmacı bilim insanı kablosuz iletimde geleneksel mikrodalgalar yerine terahertz bandındaki frekansları kullanarak saniyede 50 GB'lık bir video verisi aktarımını başardılar. En iyi noktalarda bile kablosuz ağlar saniyede 500 megabayt hızında çalışırken açıklanan bu veri kablosuz veri aktarımı dünyasında bir devrim niteliğinde olabilir. Denemenin başarılı sonuçları alınmaya devam edilirse hareket halinde bile yüksek hızlarda veri akışı sağlanabilecek.

Projeyle ilgili olarak ABD'nin Rhode Island Eyaleti'ndeki Providence kentinde bulunan Brown Üniversitesi Mühendislik Fakültesi profesörlerinden Daniel Mittleman terahertz dalgaları üzerinde çok yüksek hızlarda ve çok düşük hata oranlarıyla veri akışı sağlayabildiklerini, gerçek verilerle terahertz çoklayıcılı sistemin ilk defa kullanıldığını ve elde edilen sonuçların kablosuz ağlardaki yaklaşıma uygulanabilir olduğunu gösterdiğini açıkladı.

 


► İlginizi Çekebilir: Terahertz Dalgaları Nedir?

Yüksek hızlı ses ve veri ağlarına olan talep araştırma üzerinde yapılan çalışmaların yoğunlaşmasına büyük oranda öncü oluyor. Mikrodalgalarda veri iletimine doyan sektörün talep sorunlarına bu şekilde yeni yanıtlar üretilmeye çalışılıyor. Terahertz dalgaları daha düşük frekanslı olan mikrodalgalara kıyasla daha fazla veri taşıyabilecek yüksek frekanslara sahip. Araştırmanın büyük bir kısmı ABD Ordusu Araştırma Ofisi tarafından finanse ediliyor.

Yapılan geliştirme ve testler sonunda ortaya çıkan en son verilerle iletim hızı erişilebilir wi-fi hızlarına kıyasla olağanüstü bir hız sayılabilecek saniyede 50 GB gibi bir hıza erişti. Veri iletimi hatasız ve kesintisiz bir şekilde gerçekleşirken araştırmacılar tarafından sadece bir hata bildirildi. Çoklama olarak adlandırılan bir kanaldan birden fazla sinyal gönderme işleminde çeşitli sorunlar olduğu araştırmacılar tarafından dile getirildi. Daniel Mittleman öncülüğünde kurulan bir ekip  tarafından yürütülen proje ile ilgili Mittleman yaptıkları son araştırmada cihazı gerçek verilerle test etme konusunda kritik bir adım attıklarını belirtti.

 


► İlginizi Çekebilir: Li-Fi Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

Projenin bir sonraki aşamalarında farklı türlerdeki verilerde test edileceği ve testlerin açık havada yapılması için de gerekli lisansların temin edildiği açıklandı. Son olarak araştırmacılar böyle bir projenin ultra hızlı wi-fi teknolojisini gerçekleştirmede önemli bir adım olduğunu ancak daha önlerinde üstesinden gelinmesi gereken birçok engel olduğunu dile getirdiler.


Kaynak:


interestingengineering
 
Muhammed Ahmet ALKAN Muhammed Ahmet ALKAN Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.