elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Wi-Fi 6:
Yeni Nesil Wi-Fi Standardı

Dünya üzerinde en çok kullanılan kablosuz bağlantı türü olan Wi-Fi teknolojisinde, geçmişten bugüne birçok ağ standartı kullanıldı. Her yeni standart kendinden bir öncekine göre daha iyi özelliklerle geldi. Yakın zamanlarda ise en yeni standart olan Sertifikalı Wi-Fi 6 standartının özellikleri açıklandı. Detayları haberimizde.



A- A+
21.01.2019 tarihli yazı 7323 kez okunmuştur.

Sertifikalı Wi-Fi 6 Standartı

Her geçen gün teknolojinin bir adım ileri gitmesi, artan üretimin ondan daha fazla artan tüketimi yakalama çabası, teknolojide yaşanan kişiselleşme süreci; ihtiyaç duyulan sistemlerin gelişmelerini, daha hızlı, daha aktif ve daha verimli hale gelmelerini zorunlu kılmıştır. Yoğun olarak kullandığımız teknolojilerden biri olan kablosuz bağlantı standardı Wi-Fi de kuşkusuz bu ihtiyaçlar doğrultusunda yeni nesil versiyonunu piyasaya sürdü.

Geçtiğimiz 2018 yılının Ekim ayında uluslararası Wi-Fi topluluğu, IEEE 802.11ax kablosuz ağ bağlantı standardını temel alarak yeni nesil Wi-Fi standardı olan Wi-Fi 6’yı duyurdu. Geçtiğimiz günlerde ise onaylama programa dahilinde Wi-Fi 6 Sertifikalı standardının (Wi-Fi CERTIFIED 6) detayları ve süreçleri duyuruldu.

IEEE 802.11ax standardını kullanacak yeni nesil, ‘Wi-Fi 6 Sertifikalı’ olarak adlandırıldı. Oluşturulan yeni isimlendirme sistemine göre eski standartlar da numaralar ile ifade edilebilecek.


Wi-Fi 4: 802.11n teknolojisini destekleyen cihazlar için.
Wi-Fi 5: 802.11ac teknolojisini destekleyen cihazlar için.
Wi-Fi 6: 802.11ax teknolojisini destekleyen cihazlar için.
 
Wi-Fi 6, şu anda aktif olarak kullanılan 2.4 GHz ve 5 GHz frekans bantlarında gelişmelere neden olacak ve daha yüksek veri hızı, batarya ömrünün uzatılması, verimliliğin artırılması, gecikme süresinde iyileştirmesi konularında da ilerlemeler ile ön plana çıkacak.
 


►İlginizi Çekebilir: 5G ve 5GHz Wi-Fi

Teknik özelliklerinde bahsedecek olursak; 1024 genlik modülasyonu modu (1024 QAM) ile Wi-Fi 5’e göre % 25 daha fazla verimliliğe sahip olurken, dikey frekans bölümü (OFDMA) yöntemi ile aynı anda daha fazla kullanıcının işlem yapabilmesini sağlıyor, 1-10 Gbps veri hızlarına ulaşıyor ve çoklu kullanıcı-çoklu giriş-çoklu çıkış (MU-MIMO) yöntemi ile de aynı anda daha fazla veri transferine imkan veriyor.
 

Yukarıda bahsettiğimiz etkileyici özelliklere sahip yeni nesil standart, cihaz üreticilerinin ve farklı endüstri alanlarındaki üreticilerin dikkatini hali hazırda fazlasıyla çekti. Firmalar bu standardı destekleyen cihazlar üretmeye, sunmaya başladılar.

Dünya üzerinde Wi-Fi teknolojisini kullanan milyarlarca cihaz olduğunu düşünürsek; yeni nesil Wi-Fi standardının hayatımızın her alanına gireceğini ve hayatımızı kolaylaştıracağını söylersek yanlış olmaz. Evde kullandığımız internet bağlantısından tutun da halka açık yerlerdeki kablosuz bağlantılarda, her geçen gün gelişen akıllı araba sistemlerinde, yeni endüstri devrimi Endüstri 4.0’ın önemli kollarından biri olan nesnelerin internetinde ve birçok alanda; Wi-Fi 6’nın pozitif, yenilikçi ve ekonomik etkisi hissedilecek.

2019 yılının ortalarında görmeye başlayacağımız Wi-Fi 6 Sertifikalı cihazları kullanmayı sabırsızlıkla bekliyoruz.



Kaynak:

►wi-fi.org

►cisco.com
►intel.com

Resul Çevik Resul Çevik Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.