elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Üç Kanatlı Hibrit Uçak:
BEHA

Faradair’in 2014 yılında dünyanın en sessiz ve en verimli ilk gerçek hibrit uçak olarak lanse ettiği BEHA (Bio-Electric-Hybrid-Aircraft)’nın 2025 yılında hizmete girmesi bekleniyor. Detaylar haberimizde.



A- A+
10.04.2019 tarihli yazı 5915 kez okunmuştur.
2014 yılında İngiltere’de kurulan havacılık şirketi Faradair,  Neil Cloughley liderliğinde yni bir çalışmaya imza attı. Neil, dünyanın en sessiz, en verimli ve çevre dostu uçaklarından biri olarak Faradair BEHA konseptini tasarladı. Faradair BEHA (Bio-Electric-Hybrid-Aircraft), elektrik motorları ile biyo-dizel motoru bir araya getiren üç katlı bir kutu olarak tasarlanan ilk gerçek hibrit uçak. BEHA hibrit elektrik uçakları bölgesel hava hareketliliği piyasasına hizmet etmek için özel olarak tasarlanmış olup, insanların havadan gidip gelmesi, bir ülke çevresinde dolaşması ve kargo taşımacılığında fırsatlar yaratması gibi birçok avantaj da sağlıyor.

Revolution.aero’da yayınlanan bir bildiride; Faradair’in 18 koltuklu, hibrit elektrikli “BEHA” uçaklarını 2025 yılına kadar yolcu operasyonları için hizmete sunacağı belirtiliyor.
 

BEHA_M1H hibrit motorlu uçak, 300 metreden daha az mesafelerde kalkış ve iniş yeteneği sağlayan, “üçlü kutu kanat” özelliğine sahip bir tasarım. Bu tasarım ile; vektörlenmiş bir itme ile dönen ikiz kontrplak pervaneleri akustik kanal içerisine yerleştirerek, kalkış esnasında gürültüyü 60 dba’nın altına düşürmek hedefleniyor.

BEHA’nın adından da anlaşılacağı üzere güç, bir batarya ile biyodizelin kombinasyonu ile sağlanıyor. Motorlar kalkış ve iniş esnasında elektrik motorunu güçlendiriyor, uçak hareket halinde iken 1600 hp turboprop biyodizel motor üretiyor. Ayrıca, uçağın kanatlarının üstünde bulunan güneş panelleri sayesinde de aküler şarj edilebiliyor.

BEHA_M1H 18 yolcu ve 5 tonluk 3 adet LD3 kargo konteyneri taşıyabilecek şekilde tasarlandı. Uçağın kargo konfigürasyonu ile ürünlerin 15 dakika içerisinde alıcıya teslim edilmesi hedefleniyor. BEHA_M1H’ın Londra’dan Manchester’a 230 mph seyir hızında 42 dakikada uçabildiği söyleniyor.

 

Neil, BEHA’nın çok rollü bir uçak olduğunu, ayrıca yolculara tarifeli gidiş-dönüş uçuşları sağlayacağını, uçuş eğitimi, gündüz kiralama ve geceleri kargo operasyonlarında sessiz uçuş ve yük taşıma özellikleri sayesinde piyasada rekabet göreceğini söylüyor.
 

Neil Cloughley, uçuş denemeleri için ilk gösteri prototiplerinin oluşturmaya başlandığını ve 2022 yılına kadar havaalanında operatörler ile çalışmayı dört gözle beklediklerini açıklıyor.

Faradair, batarya teknolojisi geliştikçe BEHA’nın tamamen elektrikle çalışacak şekilde tasarlanmasını hedefliyor. BEHA’nın tahmini maliyetinin 4 milyon dolar olduğu söyleniyor.




Kaynak:

►newatlas.com
►faradair.com
 
PELDA GEZER PELDA GEZER Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.