elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Su Isıtma Teknolojisi Hakkında Az Bilinen 7 Gerçek

Sıcak su, modern yaşamın temel bir gereksinimi olarak kabul edilir, ancak bu her zaman böyle değildi. Eskiden yakınınızda bir Roma hamamı veya doğal sıcak su kaynağı gibi bir lüksünüz yoksa, ne yazık ki bu ihtiyacınızı tarihteki çoğu insan gibi sıcak su olmadan yapmak zorunda kalacaktınız.



A- A+
29.04.2020 tarihli yazı 11804 kez okunmuştur.
Su ısıtmanın tarihten günümüze nasıl geldiğini ve hangi aşamalardan geçtiğini merak ediyorsanız yazımızda gelin birlikte öğrenelim.

1)Romalılar Sıcak Su Üreten İlk İnsanlardı

Belki bir çok kişi tarafından bilinmiyor ama Antik Romalılar, sistematik bir ısıtma suyu yöntemini ilk icat eden insanlardan biriydi. Çoğu Roma kasabasının ve şehrinin, vatandaşlarının yıkanması ve genellikle rahatlaması için Roma hamamı adı verilen özel binaları vardı. Yıkanmanın ve hamamların onlar için terapi ve sosyalleşme yönü olduğu düşünülüyor.


Genellikle bu hamamlarda odun gibi katı yakıtlar yakılarak, suyun ısıtılması başarılmış ve aynı zamanda “Hipokot (hypocaust)” adı verilen özel bir zemin altı mimari özelliğini kullanarak suyun binanın çeşitli odalarına da erişebilmesini sağlanmıştır. Bu sistem ile yerden ısıtma sağlanarak suyun her daim sıcak kalmasını hedeflenmiştir.
 

2)İlk Su Isıtıcılarından Biri İngiliz Ressam Tarafından Patentlendi.

1860'ların sonunda, Benjamin Waddy Maughan adlı bir İngiliz ressam, dünyanın ilk evsel su ısıtıcılarından biri için patent başvurusunda bulundu. Cihaz, kullanıma hazır olan suyu ısıtmak için doğal gaz yakacak şekilde tasarlanmıştı. Bu, doğal gazın odun veya kömür gibi katı yakıtlardan ziyade suyu ısıtmak için bir yakıt kaynağı olarak önerildiği ilk dönemlerden biriydi.

Bakıldığında su ısıtıcısının farklı bir kaynak yöntemi ile denenmesi bu alanda bir inovasyondu. Ne yazık ki bir nokta atlanılmıştı, bu su ısıtıcısının yanan gazını havalandırması için bir bacası yoktu ve doğal olarak bu da ev kullanımları için güvensizdi. Bu nedenle, bu fikir maalesef asla hayata geçirilemedi.


3)1890'ların Sonlarında Waddy Maughan İcadı Üzerine İnşa Edilmiş Başka Bir Mucit

Benjamin Waddy Maughan’ın öncü çalışmaları üzerine inşa edilen bir başka mucit, modern su ısıtıcısını gerçeğe dönüştürmek için kollarını sıvadı ve tasarımını geliştirdi. Bir su ısıtıcısı için tasarım geliştiren Edwin Ruud, teknolojiyi bir adım daha ileri götürmek için baca gibi güvenlik özellikleri ekledi. Bu daha önce hayata geçirilemeyen ısıtıcıyı evlerde kullanılabilir hale getirecekti.


Norveçli makine mühendisi Ruud, otomatik su ısıtıcısı ile sahada bir yenilik mirası yaratacak ve bugün hala var olan bir su ısıtma ve klima şirketi - Ruud'u inşa etmeye devam edecekti. Buluşu, ABD ve dünyadaki milyonlarca insanın hayatında tam anlamıyla devrim yaratacaktı.


4)İngilizler 1890'larda Kendi Su Isıtıcılarını Tasarladı

1895'te Ewart & Son adlı bir şirket, gaz yakıtlı sıcak su ısıtıcısı için kendi tasarımını geliştirdi. "Royal Gayzer" olarak adlandırılan su ısıtıcıları, bir küveti sıcak su ile doldurabilmek için tasarlanmışlardı. Bu su ısıtıcısı, talep üzerine istenen sıcaklıkta su sağlamak için sıcak ve soğuk suyu karıştırma seçeneğine sahipti.

Bu noktada sıcak ve soğuk su dengesi ısıtıcı sisteminin teknik olarak biraz karışık ve dengesiz kılabilirdi. Çalıştırmak için önce gösterge lambasını yakar, suyu açar ve ardından ana gazı açarsınız. Kapatırken gazı kapatmadan önce suyu kapatmamaya dikkat etmelisiniz. Eğer unutursanız, ısıtıcı hızla harap olur muhtemelen erirdi! Çünkü su vanası gösterge lambasından önce kapatılır ise sistemi bozabiliyordu.

5)1900'lerin Başları Su Isıtıcılarının: "Altın Çağı"

1900'lü yılların başında su ısıtıcılarının geliştirilmesi ve yaratılması konusunda gerçek bir patlama yaşandı. Bu dönemde, ısıtıcı tasarımı ve üretimi için birçok firma kuruldu. Bu süre zarfında 150'den fazla şirket açıldı. Isıtıcı üretimi, popüler yatırım olarak görülmeye başlandı.
Bugün ABD gibi ülkelerde ise sadece yalnızca bir avuç kadar var. Suyu ısıtmanın yeni yöntemleri, teknolojiyi modern su ısıtıcıları olarak kabul ettiğimiz yöne doğru daha da ilerleyerek tasarlanacaktı. Öyle de oldu.
 

6)1920'lerde İlk Elektrikli Su Isıtıcılarından Biri Kuruldu

Katı yakacaklar, doğal gaz kaynak kullanımdan sonra bir de elektrik kaynağı da denenerek su ısıtıcılarında yeni bir yöntem daha eklendi. 1920'lerde, bazı sıcak su şirketleri kazansız, anlık sıcak su jeneratörleri geliştirmeyi başarmıştı. Bu alandaki en büyük oyunculardan biri, aynı zamanda bobin daldırma ısıtıcı olarak da bilinen ilk elektrikli kazansız ısıtıcılardan birini üretebilen Stiebel-Eltron'du.

Bu gelişme, su ısıtma teknolojisinde sonsuza dek devrim yarattı. Şirket, yıllar içinde teknolojisini daha da rafine ederek sektörde ışık tutmaya devam etti. Daha da devam ediyor. Bugün bu şirket, hala sıcak su ve yenilenebilir enerji alanında dünyanın önde gelen üreticilerinden biridir.


7)Güneş Enerjili Su Isıtma Bir Sonraki Büyük Gelişme Oldu

Güneş enerjili su ısıtıcıları aslında 2000 yıl önce ilk hamamları oluşturmaları gibi Romalılar tarafından geliştirilmiştir. Tasarımları basit olsa da bazı Roma banyolarında yakıt tüketimini azaltmaya yardımcı olmak için bu yöntem kullanıldı. Güneş enerjili su ısıtıcıları, şimdi yaygın olarak dahili toplayıcı ve depolama üniteleri (ICS) olarak bilinen kesik ısıtıcılar olarak adlandırıldı. Bunlar, ısıtma suyunda etkiliydi ancak gece olunca aynı performansı sergileyemiyordu.

Bu ısıtıcılar, Thermosyphon sistemlerinin ilerlemesinde geliştirildi. Güneş paneli toplayıcısının üzerine yerleştirilmiş bir tanktan oluşan bu tanklar, dünya çapında çok popüler ve kullanılır hale geldi. Ancak bu sistemler zamanla bozulma eğilimindeydi ve oluşan sızıntılar sonunda sistemlere zarar verecekti. Doğal gaz fiyatları zamanla düştükçe de birçok güneş sistemli ısıtıcılar ise doğal olarak gaz yakıtlı ısıtıcılarla rekabet edemedi.

 
Fakat zamanla yenilebilir enerji kaynaklarının yaygınlaşması ile durumlar değişti. Güneş enerjili su ısıtmaları, şirketler ve vatandaşlar tarafından, modern solar PV su ısıtma sistemlerini daha çevre dostu hale getirdiği için tercih edilmeye başlandı.21. yüzyılın başında ise enerji tüketiminde bir Rönesans yaşatacaktı.

Günümüzde güneş enerjili su ısıtma sistemleri insanların evlerinde ve ofislerinde gittikçe daha yaygın hale geldiğini sık sık görmekteyiz. Hem çevreci hem de maliyet kolaylığı sağladığı için tercih durumundadır. Bizlerin de tanık olduğu gibi teknolojinin ve sanayinin evirilmesi ile su ısıtıcılarının da üretim yöntemleri değişmiş ve paralel olarak gelişmiştir.
 


Kaynak:

stanford.edu

►newsmedical.net

►advances.sciencemag.org
 


Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar