elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Sizi Duvarların Arkasından Bile Takip Edebilen Teknoloji |
WiTrack

Bilimsel araştırmaları ile sık sık gündeme gelen Amerika’nın en ünlü teknoloji merkezlerinden Massachusetts Teknoloji Enstitüsü, duvarların arkasındaki hareketleri gösterebilen yeni bir teknoloji geliştirdi. Peki sistem nasıl çalışıyor? Hangi alanlarda kullanılabilir? Detayları yazımızın devamında.



A- A+
18.12.2013 tarihli yazı 9097 kez okunmuştur.
MIT, sizi duvarların arkasından dahi takip edebilen bir sistem geliştirdi. Bu sisteme WiTrack adı verildi. Tabi sistem sadece duvarların arkasından değil diğer türlü engellerden de hareketleri takip edebiliyor. Bilgisayara bağlanmış sabit bir bölgede yapacağınız tüm hareketleri bilgisayardan takip edebiliyorsunuz. Hatta bunlara ek olarak sistemin, sizi takip ederken  kolunuzu kaldırmak gibi işaretlerinizi bile algılayacak kapasitesi var.

 


Sistem Wi-Fi sinyallerinden daha zayıf radyo sinyalleriyle çalışıyor. Hareketlerinizi kablosuz bir ağ üzerinden yayılan bu sinyallerin vücudunuza çarpıp geri dönmesiyle hareketinizi algılayabiliyor. Bunun için bir adet  radyo sinyallerini ileten verici ve üç adet alıcıya ihtiyaç duyan sistem böylece duvarların arkasındaki hareket eden objeleri bilgisayarda özel bir yazılım yardımıyla takip edilebiliyor. Aşağıdaki resimden de anlaşıldığı gibi Wireless sinyalleri yani radyo dalgaları size verici üzerinden iletiliyor ve size çarparak etrafa yansıyor. Yansıyan sinyaller ise alıcılar yoluyla algılanıyor.

WiTrack ismi Wireless-Track açılımından geliyor. Ama sizin hareketlerinizi algılanmasını sağlayan Wi-Fi sinyalleri değil, radyo sinyalleri. Çünkü wireless radyo sinyalleri anlamında. Bilindiği gibi radyo sinyalleri (Wireless)  Wi-Fi sinyallerinden 100 kat, telefon sinyallerinden ise 1000 kat daha zayıf.


 


 

WiTrack sistemi alıcılardan aldığı verileri bilgisayarda üç boyutlu bir harita sistemini kullanarak diğer odada ki durağan objeleri eliyor ve sadece hareketi gözetliyor. Ayrıca sistem harekette yaklaşık  10-20 cm arası bir hassaslık gösteriyor.

Gelecekte bu sistemin çok yaygın kullanılacağı düşünülüyor.  Çünkü objeleri bir kamera veya başka bir sistem yardımıyla görmeden hareketlerini algılamak ve yerlerini tespit etmek önemli. Örneğin evde başka bir odada yaşlı bir insan düşüp kalkamadığı zaman bu sistem yardımıyla hemen anlayabiliriz. Büyük yerlerde önceden yerleştirilmiş bu sistem sayesinde yine rehine kurtarma işlemlerinde işe yarayabilir. Daha başka alanları düşünecek olursak, teknolojik oyunlarda, ev ışıklandırmasında gibi sistemler de de kullanılması planlanıyor.



 
Sistemin nasıl çalıştığını görmek için aşağıdaki videomuzdan izleyebilirsiniz. 


 




Kaynak:

► extremetech.com

 
Çağın Özçivit Çağın Özçivit Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.