elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Siemens İnovasyon Yarışması’nın Kazananları Açıklandı

İnovatif yaklaşımı iş süreçlerinin merkezinde konumlayan Siemens Türkiye’nin, gençleri inovatif düşünme konusunda teşvik etmek amacıyla, ‘‘Bazı buluşlar dünyayı değiştirir” sloganıyla hayata geçirdiği ‘Siemens İnovasyon Yarışması’nın sonuçları açıklandı. Detaylar haberimizde.



A- A+
14.12.2015 tarihli yazı 9267 kez okunmuştur.

Bu yıl ilk kez düzenlenen yarışmada “Akıllı Yatak” projesiyle Sema Coşkun birinci, “Akıllı Terapi Eldiveni” projesiyle Can Şafak Boztepe ve Celilsemi Erkiner ikinci, Akıllı Şehirlerde Bütünleşik Ulaşım” projesiyle Gülşah Ceylan üçüncü oldu.  

 

Siemens Türkiye tarafından ilk kez düzenlenen Siemens İnovasyon Yarışması’nın sonuçları açıklandı. Gençleri inovatif düşünme konusunda teşvik etmek amacıyla düzenlenen yarışmada adaylar “Akıllı Şehirlerde Bütünleşik Ulaşım”, “Geleceğin Terapi Odaları” ve “Akıllı Şebekelerde Güvenlik” olmak üzere üç ayrı kategoride projelerini geliştirdi.

 

Yarışmada; Sema Coşkun “Geleceğin Terapi Odaları” başlığı altında “Akıllı Yatak” projesiyle birincilik, Can Şafak Boztepe ve Celilsemi Erkiner “Geleceğin Terapi Odaları” başlığı altında geliştirdikleri “Akıllı Terapi Eldiveni” projesiyle ikincilik, Gülşah Ceylan ise “Akıllı Şehirlerde Bütünleşik Ulaşım” başlığı altında geliştirdiği “Kazalar Sizi Durdurmadan Siz Kazaları Durdurun!” projesiyle üçüncülük ödülüne layık görüldü.  Yarışmanın birincisi Sema Coşkun 5.000 Euro, ikincisi Can Şafak Boztepe ve Celilsemi Erkiner 3.000 Euro ve üçüncüsü Gülşah Ceylan ise 2.000 Euro ile ödüllendirildi. Yarışmanın kazananları bunun yanında prototip geliştirmeleri amacıyla Siemens İnovasyon Kampı’na katılma hakkı da kazandı. Prototip geliştirme sürecinde katılımcılara Siemens Türkiye’den bir mühendis, mentor olarak eşlik ederek, danışmanlık verecek.
 


Yarışmanın kazananlarına ödülleri, Siemens Gebze yerleşkesinde düzenlenen törenle takdim edildi. Siemens Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Hüseyin Gelis’in evsahipliğinde düzenlenen törene Avusturya Ankara Büyükelçisi Dr. Klaus Wölfer, Avusturya İstanbul Başkonsolosluğu’nda görevli Ticari Konsolos Georg Karabaczek, Avusturya İstanbul Başkonsolosluğu’nda görevli Ticari Konsolos Yardımcısı Gabriele Haselsberger ve Teknopark İş Geliştirme Müdürü Özgür Özçelik katıldı.


 

‘‘Geleceğin Terapi Odaları’’ yatağa bağlı hastaların ihtiyaçlarına odaklanıyor

Yarışmanın birincisi Sema Coşkun 5.000 Euro’luk ödülünü ve plaketini Avusturya Ankara Büyükelçisi Dr. Klaus Wölfer’den aldı. Coşkun,  “Geleceğin Terapi Odaları” başlığı altında “Akıllı Yatak” projesiyle yatağa bağlı hastaların en büyük problemi olan tuvalet sorununa odaklanıyor. Proje, hasta yataklarının akıllı sistemler çerçevesinde geliştirilerek özellikle yatan hastaların tuvalet ihtiyaçlarına rahat, sorunsuz ve zahmetsiz çözümler sunulabileceğine işaret ediyor.  Coşkun projesinde, yatağa entegre edilecek bir tuvalet ünitesi ile hastaların tuvalet ihtiyaçlarına sorunsuz bir şekilde çözüm bulmayı amaçlıyor; projede akıllı idrar ünitesi sayesinde hastanın değerleri anlık olarak yatak ünitesine entegre edilen ekrana yansıtılabiliyor.


 

‘‘Akıllı Terapi Eldiveni” yüksek maliyetli rehabilitasyon çözümlerine alternatif

 


Yarışmada ikinci olan ve ödüllerini Teknopark İş Geliştirme Müdürü Özgür Özçelik’den alan Can Şafak Boztepe ve Celilsemi Erkiner ise “Geleceğin Terapi Odaları” başlığı altında geliştirdikleri “Akıllı Terapi Eldiveni” projesi ile, ellerini kısmen ya da tamamen kullanamayan insanların büyük bir kısmının yüksek maliyetli rehabilitasyon çözümlerinden yararlanamadığından hareketle tasarlandı. Proje, hastaların anatomisine göre geliştirilecek terapi eldivenlerinin mekanik destek sağlayabileceği fikrine dayanıyor. Akıllı eldivenler hastaların günlük hareket datalarını depoluyor ve doktorlara bilgi aktarımında bulunabiliyor.


 

Üçüncülük kazanan proje, kazaları minimuma indirmeyi hedefliyor

 


Yarışmanın üçüncüsü Gülşah Ceylan  ise ödülünü Siemens Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Hüseyin Gelis’den aldı. Ceylan, “Akıllı Şehirlerde Bütünleşik Ulaşım” başlığı altında geliştirdiği “Kazalar Sizi Durdurmadan Siz Kazaları Durdurun!” projesinde, yılda ortalama 1.3 milyon insanın trafik kazaları nedeniyle hayatını kaybettiği; 20 ile 50 milyon insanın ise yaralandığı gerçeğinden yola çıkıyor. Kaza oranlarının minimuma çekilmesini hedefleyen projede, trafik kazalarının genellikle sürücü hataları ve alkollü araç kullanımından kaynaklandığının altı çiziliyor. Proje, sürüş anında uyuma, alkollü araç kullanma ve sürüş anında kalp krizi ve benzeri rahatsızlıklar ile karşılaşma durumlarında otomobillere entegre edilecek bir çözümle sürücülerin biyolojik tepkilerindeki değişiklikleri ölçümleyerek, araçların sürücülere uyarı vermesi yoluyla kazaları önlemeyi vaat ediyor. Projede ayrıca bu akıllı çözümün benzeri olumsuz durumlarda  sigorta şirketlerine, hastanelere ve trafik polis merkezlerine uyarı göndermesi de hedefleniyor.

 

 

Türkiye’nin hedeflerine ulaşması için inovatif düşüncenin toplumda, özellikle gençler arasında yaygınlaştırılmasının kritik öneme sahip olduğunu belirten Siemens Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Hüseyin Gelis, “İnovasyon ve Ar-Ge alanında dünyanın en önemli şirketlerinin başında geliyoruz. Ar-Ge alanında Almanya’da 13 bin 200, Almanya dışında 30 ülkede 15 bin 600; toplamda 28 bin 800 araştırmacı istihdam ediyoruz. 2014 yılında Ar-Ge için 4.1 milyar Euro’luk yatırım gerçekleştirdik. Bu yıl, bu rakam 4.5 milyar Euro’ya yükseldi. 2016 mali yılı için ise 4.8 milyar Euro’yu Ar-Ge faaliyetlerimize ayırdık. Küresel bazda halen yaklaşık 60 bin patenti elimizde bulunduruyoruz. Türkiye’de ise 250’nin üzerindeki Ar-Ge personelimizle Endüstriyel Otomasyon ve Enerji Dağıtım Otomasyonu alanlarında inovasyon faaliyetlerine katkıda bulunuyoruz. Siemens olarak global arenada üniversite ve araştırma enstitüleriyle her sene yaklaşık 1000 ortaklık yapıyoruz. Türkiye’de önde gelen üniversitelerle işbirliklerimiz var. ‘Bazı buluşlar dünyayı değiştirir’ mottosuyla hayata geçirdiğimiz bu yarışmayla, inovasyonu gençlerin öncelikli gündemlerinden biri yapmayı hedefledik. Bu alandaki bilgi birikimimizi, tecrübemizi ve imkânlarımızı da gençlerle paylaşarak, inovatif düşünme biçiminin yaygınlaşması için gençlere mentorlük etmeyi amaçladık. Yarışmamıza katılan ve burada bulunan finalist arkadaşlarımıza çabaları ve katkıları için teşekkür ediyorum” dedi.
 


Siemens Türkiye Kurumsal Teknolojiler Direktörü Erdem Alptekin ise yarışmanın gençler açısından Siemens’in küresel inovasyon ekosisteminden faydalanmak ve tecrübe kazanmak için fırsat olduğunu belirtti.  Alptekin, “Bu yarışma Siemens’in inovasyona ve Ar-Ge’ye bakışını Türkiye’de de somut olarak göstermesi açısından bizim için bir mihenk taşı niteliğinde. Yarışmanın Türkiye’deki gençlerin fark yaratacak ve uygulanabilir projeler geliştirmesi konusundaki kapasitesini ortaya koyduğuna inanıyoruz” dedi.


Kaynak:
 
 

Mustafa Şirin Mustafa Şirin Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.