elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Sesli Asistan Nedir? Nasıl Çalışır?

Bilimkurgu filmlerinde görmeye alıştığımız akıllı sistemlerle iletişimimizi sağlayan sesli ara yüzler, yavaş yavaş da olsa hayatımıza giriyor. Nesnelerin interneti çevremizdeki akıllı aygıtları birbirine bağlarken, tüm bu sistemleri kendi sesimizle komuta etmeye başlıyoruz.



A- A+
10.09.2018 tarihli yazı 13854 kez okunmuştur.
Sesli asistan; telefonunuzda, tabletinizde, hoparlörde, akış kutusunda veya İnternet'e bağlı başka bir cihazda mevcut olan kişisel bir yardımcıdır. Son yıllarda popülaritesinin artmasıyla birlikte şimdi çoğu akıllı cihazda yüklü olarak geliyor. En yaygın olarak Amazon’un Alexa, Microsoft’un Cortana ve Google Asistan’ı ve Apple’ın Siri’si karşımıza çıkıyor.

Her ticari ses asistanı ürünü binlerce farklı yazılım programı tarafından desteklenmektedir. Ancak, bu ürünlerin hemen hemen hepsinde, temel adımlar aşağıdaki gibidir:



 
 

Sesli Asistan Nasıl Çalışıyor?

1)Metin Motoruna Konuşma: Kullanıcı girişini (Bugün hava durumu nedir gibi konuşma komutlarını) dönüştürür. Ses, canlı ses akışı veya önceden kaydedilmiş ses dosyası olarak girilebilir.
2)Gürültü Azaltma Motoru: Ses dosyaları oldukça gürültülü olabilir, bu yüzden programın temiz ses çıkarma için beyaz gürültüyü filtrelemek için bir yolu olması şarttır.
3)Etiketleme ve Ses Tanıma(Makine dili): Kullanıcının görevini yerine getirmek için, sistemin her sonucu belirli bir konuyla etiketlemesi gerekir (Yani hava durumu sorusunu "hava durumu" ile etiketleyin.) Etiketlemenin doğru olması için, yapay zeka sistemi genellikle binlerce farklı veri setiyle eğitilir, farklı soruların farklı etiketlere nasıl sınıflandırılacağını öğrenir.
4)Konuşma Sıkıştırma Motoru: Çoğu yapay zeka asistanı bir sunucuyla etkileşime girer - Google Home, Alexa ve Siri, İnternet bağlantısı olmadan kullanılamaz. Bu araç kullanıcının sesini sıkıştırır, böylece ses dosyası sunucuya daha hızlı ve daha verimli bir şekilde gönderilebilir ve işlenebilir.
5)Kullanıcı Ara yüzü: Yapay zeka ürünlerinin kullanılabilir olması için, her ürünün bir ara yüze ihtiyacı vardır. Amazon Alexa, Echo noktasını kullanır ve Cortana / Siri, bilgisayar işletim sistemlerine gömülüdür.

 

Sesli Asistan ile Neler Yapılabilir?

Çok farklı sayısız iş yapabilirler. Dünya’nın ağırlığının ne kadar olduğu yada acil durumlarda neler yapılması gerektiği gibi bilgiler için internete bağlanırlar. Takvimlerinize kişisel bir asistan gibi notlar alabilir veya hatırlatıcılar ekleyebilirler. Zamanlayıcılar ve alarmlar gibi diğer yararlı şeyleri yapabilirler. Yemek pişirmekten sabah kalkmaya kadar her şeye yardımcı olabilirler. Ayrıca akıllı ev aletlerini ve termostatları da kontrol edebilirler. Amazon, Alexa sesli asistanını programlatmak için diğer şirketlere açıldı. Bu, Ford gibi şirketlerin Alexa için farklı özellik ve yetenekler yapabileceği anlamına geliyordu. Bu sürücülerin kendi motorlarının motorlarına, sadece Alexa'yı sorarak, örneğin mutfaklarının konforundan başlamasını sağlıyordu.


 
İlginizi Çekebilir: Yapay Zeka ve Çin Odası Deneyi
 

CORTANA Nedir?

Cortana, Microsoft'un bir ses asistanını ele alıyor ve Microsoft’un Halo serisi video oyunlarında sentetik bir zeka karakterinin adı olarak geçiyor. Windows 10 Mobile, Windows 10 PC'ler, Microsoft Band fitness izci, Xbox One oyun konsolu, Windows karışık gerçeklik kulaklıkları ve Android mobil işletim sistemi için kullanılabilir. Ayrıca Google Home akıllı konuşmacının bir parçası olarak geliyor. Google Asistan'ı sesinizle kontrol etmenin yanı sıra, bunun için komutlar ve sorular yazabilirsiniz.
 

GOOGLE ASİSTAN Nedir?

Google Asistan, Google’ın kişisel asistanıdır; "kendi kişisel Google’ınız" olarak satılır. Android telefonlarda (doğrudan Google Pixel ve Samsung Galaxy S8 gibi belirli telefonlarda yerleşik olarak) veya Google Allo uygulamasını ve Android Wear giyilebilir cihazlarını indirerek kullanılabilir.
 

ALEXA Nedir?

Alexa Amazon’un sesli asistanıdır. Amazon Echo hoparlör yelpazesinin bir parçası olarak geliyor ve akıllı telefonlar ve tabletler için bir Android uygulaması olarak mevcut.

Yazar: Büşra Yiğit

Kaynak:


http://home.bt.com/tech-gadgets/internet/broadband/alexa-cortana-google-assistant-what-are-voiceassistants-and-how-do-they-work-11364211957737
https://top.quora.com/How-does-Siri-w
 

Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar