elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Ses Hızından Hızlı Uçak Motoru Geliştirildi

Sivil uçaklara yönelik yeni bir süpersonik jet motoru geliştirildi. Üstelik bu motor ile uçaklar, ses hızından daha hızlı uçabilecek. Detayları gelin yazımızda daha yakından inceleyelim.



A- A+
22.10.2018 tarihli yazı 5525 kez okunmuştur.
Sivil uçaklara yönelik ses hızından daha hızlı çalışabilen süpersonik jet motoru geliştirildi. Yeni motor, GE Havacılık ve ortaklarının geliştirdiği Aerion AS2 süpersonik jeti ile birleştirilerek üç saat süren transatlantik uçuş süresini azaltabilecek.
 

Motorun üretim firması olan GE Havacılık henüz bir detay vermiyor, fakat yeni motorun 18.000 m yükseklikte çalışacağı ve çeşitli hava otoriteleri tarafından revize edilen yeni gürültü gereksinimlerini karşılayabileceğini söylüyor. Ayrıca su üzerinde süpersonik uçmanın yanı sıra arazi üzerinde subsonik uçabilecek şekilde tasarlandığını da açıklandı.
 

►İlginizi Çekebilir: Süpersonik Araç |Bloodhound SSC

Yeni motoru bu şekilde çalıştırmak için, motor operasyonlarının tüm yönlerini denetleyebilen bir bilgisayar sistemi olan "Tam Yetkili Dijital Motor Kontrolünü" (FADEC) kullanılacak. Buna ek olarak, yeni motorlar, birleştirileceği süpersonik  jet Aerion'un kanat üzerindeki hava sürtünmesini yüzde 60 oranında azaltmak ve genel olarak yüzde 20 oranında sürüklenmeği  sağlamak  için de yeni bir gövde tasarımı da yapacak.

Yeni motorun işletme maliyetlerini düşürmeyeceği, ancak uçağın gidişatını önemli ölçüde artıracağı öngörülüyor. Aerion AS2’nin ise 2023 yılında ilk uçuşunu yapacağı ve 2025 yılında sertifikasyonlanması amaçlanıyor.


Kaynak:


New Atlas
 
Reninnaz Demir Reninnaz Demir Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.