elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Nanoteknoloji ile Şeffaf Hoparlör Geliştirildi

Uluslararası bir araştırma ekibinin yakın zamanda tasarlamış olduğu, cilt üzerine giyilebilir hoparlörler, cilt üzerinde fark edilmeyecek kadar şeffaf ve ince. Bu yenilikçi teknolojide, üretilen hibrit nanomembranlar; ultra ince, iletken ve saydam özellikte olmaları ile dikkat çekiyor.



A- A+
26.09.2018 tarihli yazı 8413 kez okunmuştur.
UNIST’e bağlı uluslararası bir araştırma ekibi tarafından hibrit nanomembranlar kullanılarak cilt üzerine giyilebilir yeni bir teknoloji sunuldu. Nanomembranlar hoparlör ve mikrofonların üretilmesinde kullanılabiliyor. Bu yenilikçi teknolojide, hibrit nanomembranlar ultra ince, iletken ve saydam özellikte olmaları ile dikkat çekiyor. Bu buluş, UNIST'de Enerji ve Kimya Mühendisliği Bölümü'nde Profesör Hyunhyub Ko tarafından yönetildi.
 
Araştırma ekibi, gümüş bir nanotel dizisi oluşturarak nano ölçek kalınlığı ile ultra ince, şeffaf ve iletken hibrit nanomembran geliştirdi. Bu nanomembranı ses üretmek için her şeye bağlanabilecek bir hoparlör haline getirdiler. Ayrıca, bu yeni teknoloji ile sesle çalışan güvenlik sistemlerinin kilidini açmak için akıllı telefonlar ve bilgisayara bağlanan bir mikforon gibi davranan bir cihaz tanıtımı da yaptılar.


 
Polimer nanomembran teknolojisi, ultra hafif ağırlık ve neredeyse tüm yüzeye yapışabilme gibi olağanüstü özellikler göstermektedirler. Ancak, kolay yırtılabilmesi nedeniyle elektriksel iletkenlik göstermemektedir. Araştırma ekibi, polimer tabanlı nanomembran içine gümüş bir nanotel ağı ekleyerek bu sorunun üstesinden gelebilmiştir. Bu sayede, cilde takılabilen nanomembranın hoparlör ve mikrofon özelliği sağlanmıştır.
 
Profesör Ko. "Araştırmamızın en büyük atılımı; nano ölçekli kalınlıklığı 100 nanometreden az ultra ince, şeffaf ve iletken hibrit nanomembranların geliştirilmesidir" diyor. Ayrıca, "Ticari uygulamalar için, nanomebranların mekanik dayanıklılığı ile hoparlör ve mikrofonun performansı daha da geliştirilmelidir" diye de ekliyor.



 
Geliştirilen hibrit nanomembran boyutları ve cilt üzerindeki görünümü
 
►İlginizi Çekebilir: Arduino ile Melodi Geliştirmek

Hibrit nanomembran hoparlörler, çevredeki havanın sıcaklığa bağlı salınımıyla termoakustik sesler çıkararak çalışabilmektedir. Ses sinyalleri alındıktan sonra, bu küçük gümüş nanotel ızgarayı yaklaşık 33°C'ye ısıtır. Böylece ses etrafındaki hava basıncını değiştirerek ses modelini çoğaltır. Kulaklarımız hava basıncındaki bu değişimi ses dalgaları şeklinde algılar. Giyilebilir mikrofonlar ise bir konuşmacının boynuna takılan sensörlerdir. Bu sensörün çalışması için, şeffaf iletken nanofiberin salınımı ile oluşan sürtünme kuvveti elektrik sinyallerine dönüştürülür.  Bu sinyaller bir akıllı telefon veya bilgisayar tarafından saklanabilir ve oynatılabilir.

Geçici dövmelerden bile daha ince olan hoparlör ve mikrofon için araştırmacılar, bu esnekliği sağlayabilecek şekilde elektroniği ve ısıyı taşıma kapasitelerini yitirmeden ses sinyallerini iletebilecek esnek bir tasarım yaptılar. Teknoloji aslında işitme ve konuşma güçlüğü çekenlere yardımcı olmak için geliştiriliyordu. Ancak yapılan çalışmalar sonucunda, giyilebilir IoT sensörleri ve uygun sağlık bakım cihazları gibi çeşitli potansiyel uygulamalar için daha fazla araştırılabilir.



Yazar: İlgün Fatma Türkyılmaz
 
 
Kaynak:

Sciencedaily
Sciencemag
Advances.Sciencemag
Ecnmag
 
İlgün Fatma Türkyılmaz İlgün Fatma Türkyılmaz Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.