elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Modüler Makine Tasarımları için Push-in Klemensler |
Phoenix Contact

Gün geçtikçe daha fazla sayıda makine üreticisi müşterilerinin ihtiyaçlarını karşılamak üzere yalın ürün tasarımını hayata geçiriyor. Bu modüler üretim hücreleri yalın, düşük maliyetli ve ayrı ayrı konfigüre edilebilir olmalıdır. Dikkatli komponent seçimi bu sistemleri daha ekonomik ve esnek hale getirmeye yardımcı olabilir. Özellikle push-in teknolojili klemensler bu tasarımlar için mükemmel bir seçimdir. Push-in klemensler sadece kablolama süresini ve operatörün yorgunluğunu azaltmakla kalmaz, aynı zamanda makine imalat sektörünün sıkı güvenlik gereksinimlerini de karşılar.



A- A+
28.03.2019 tarihli yazı 8153 kez okunmuştur.

Kablolama Kolaylaşıyor – Modüler Makine Tasarımları için Push-in Klemensler

 
Öne çıkan konseptler:


Yalın ürün tasarımı yapan mühendisler bir üretim hücresinin ihtiyaçlarını karşılamak için uygun maliyetli ve yapılandırılabilir bileşenlere ihtiyaç duyarlar
Push-in teknolojili klemensler, kablolamayı basitleştirdikleri ve kullanımları kolay olduğu için böyle bir tasarımda çok faydalı olabilir.
Push-in klemensler farklı uygulamalar için çeşitli ebat ve pin aralıklarında mevcut olup makine imalatında gerekli olan sıkı emniyet standartlarını karşılarlar.
 
Modüler makine tasarımı revaçtadır. Kullanıcılar, süreç zincirinin tamamından en son komponente dek  hep daha fazlasını talep eder. Push-in teknolojili modern klemensler, sistemleri daha ekonomik ve esnek hale getirir.

Makine mühendisleri, stratejik tasarım kararlarını müşterilerinin üretim gereksinimlerine dayandırır. Bu eğilim “Yalın Ürün Tasarımı” olarak bilinir. Pazar tam otomatik üretim sistemlerinden standartlaşmış fonksiyonel modüllerden oluşan daha küçük üretim hücrelerine doğru evrilmektedir.

 
 

Yalın, Uygun Maliyetli ve Konfigüre Edilebilir
 
Yalın Ürün Tasarımı, daha düşük kalite veya daha düşük süreklilik anlamına gelmez. Müşteri taleplerini karşılamak için önceden tanımlanmış fonksiyonel modülleri standartlaştırmanın bir yolunu tanımlar. Üretim tasarımları, sistemlerin yalın, uygun maliyetli ve ayrı ayrı yapılandırılabilir olmasını şart koşar. Komponent üreticileri de bu eğilime uyar. 

Denenmiş ve test edilmiş vidalı bağlantı teknolojisi hâlâ küresel pazara hakim olsa da, yaylı bağlantı teknolojileri de popülerlik kazanmaya başlamıştır. Push-in teknolojili klemensler elektriksel bir bağlantı oluşturmak için iletkeni canlı bakır baraya karşı bastıran sıkıştırma yayları kullanır.
 
Montörler bu teknolojiyi oldukça avantajlı bulmaktadır. Kablolama için herhangi bir alete gerek yoktur, çünkü yüksüklü veya tek telli iletkenler doğrudan temas noktasına aletsiz bağlanır. Tek telli iletkenler bina mühendisliğinde standart olup makine mühendisliğinde değildir. Önceden sadece kalın, tek telli iletkenler standart olarak kullanılırken, şimdi ince sensör kabloları da kullanılmaktadır.

 
 


Push-In Klemensler İz Bırakıyor

 
Günümüzün yenilikçi push-in bağlantı teknolojisinin (Şekil 1) kullanımı çok basittir. Aletsiz kablolama, sıkışık ve erişilmesi zor alanlarda özellikle kullanışlıdır. Süreç zincirinin sonunda elektrikçiler tek elle bile çalışabilir. Bağlantı oluşturmak, iletkeni kavrayıp itmek kadar kolaydır. Bu daha basit, ergonomik kablolama tarzı kablolama süresini ve yorgunluğu azaltır.
 

 
Şekil 1:Push-in klemensler kablolamayı kolaylaştırır. Push-in klemensler, Phoenix Contact'ın Clipline Complete gibi bir klemens sisteminin parçası olduğunda, ortak aksesuar yelpazesi sistemin esnekliğini artırır.

Her tip klemens, röle ve kontrol ünitesinde kullanılan üreticiye özel çok sayıda bağlantı teknolojisi, montaj personelinin günlük çalışmalarını zorlaştırmaktadır. Bileşenlerde iletkenleri ve çalışma aletlerini konumlandırmak için standart bir yol yoktur. Bu, hatalı kablolama ile sonuçlanabilir ve sistem arızalarına ve hatta güvenlik tehlikelerine yol açabilir.
 
Ayırt edici renkte butonlara sahip push-in klemensler bu sorunu çözebilir. Açıkça tanımlanmış butonlar operasyon ile iletken girişini hem optik hem fiziksel olarak ayırır. Bu, iletkenin yanlış yerleştirilme olasılığını ortadan kaldırır.
 


Emniyet Faktörü

 
Tam izolasyon ayrıca operasyonel güvenliği arttırır. Çoğu işçi, canlı sistemler üzerinde çalışmanın tehlikeli olduğunu ve güvenlik yönetmeliklerini ihlal ettiğini bilmesine rağmen, bu durum gerçek hayatta gerçekleşmektedir. Tehlikelere rağmen, birçok operatör hâlâ enerji altında ölçüm ve test gerçekleştirir veya kablaj değişikliği yapar. Push-in teknolojisi çalıştırma butonu, dahili kontak elemanlarını güvenilir şekilde ayırmak için yalıtımlı güvenli bir temas koruması sağlar. Bu, canlı parçalar ile temas etmeyi imkansız hale getirir.
 
Düşük güç seviyelerinde sinyal ve kontrol kablolaması sistem kablolamasında önemli bir rol oynar. Makine fonksiyonları daha karmaşık hale geldikçe artan sinyal yoğunluğu için daha az yer söz konusu olur. 3.5 mm pin aralıklı push-in klemensler pazardaki ürünleri desteklemek amacıyla bu uygulamalara özel geliştirilmiştir. Bu klemensler özellikle kontrol devreleri, sensörler ve aktüatörler için uygundur.
 
Pratikte düşük güç seviyesinde kablolamada tipik olarak 0.14 ve 1.5 mm2 arasında kesitlere sahip iletkenler kullanır. Standart 5 mm veya 6 mm pin aralıklı stok klemensleri performans özellikleri açısından bu uygulamalar için genellikle çok büyüktür. İnce yapı kontrol panosunda boş alan ortaya çıkarır.
 

Makine Standartlarına Uyum
 

Yukarıda tarif edildiği gibi, standartlaşmış fonksiyonel bileşenleri kullanan yalın üretim sistemlerinin konfigürasyonu modüler bir montaj tasarımı gerektirir. Elektrik tesisatlarında fiş-soketli yapıdaki elektrik çözümleri, sistem modüllerinin devreye alınması, servisi ve taşınması sırasında açık avantajlar sunar. Bu, klemens ve konnektörleri kombine etmeyi mümkün kılar. Phoenix Contact'ın CLIPLINE complete kapsamlı klemens sistemini seçmek bunu daha da kolaylaştırır. Gerekli kutup sayısı uygulamaya göre özelleştirilebilir ve kodlanmış kontaklar yanlış tanımlamayı önler.
 

Şekil-2:Modüler üretim sistemlerini kablolarken 3.5 mm aralıklı push-in klemensler bolca boş alan bırakır

►İlginizi Çekebilir:Fonksiyonel Emniyet |Phoenix Contact



Şekil-3:Push-in klemenslerin açılı modelleri de mevcuttur. Köprüler klemensler arası esnek  bağlantılara izin verir; çok katlı klemenslerde hem yatay hem dikey köprüler mümkündür.


►İlginizi Çekebilir:Uno Power Güç Kaynakları |Phoenix Contact

 
IEC 60204-1 ve UL 508 uyarınca sıkı güvenlik yönetmeliklerine uygun konnektörlerin seçilmesi emniyeti sağlayacaktır. Bağlarken, ilk teması koruma iletkeni sağlar. Konnektörler ve taban klemensleri BGV A2'ye uygun olarak parmak temasına karşı korumalıdır. (Şekil 2).
 
Butonlu push-in klemensler 0.14 ila 35 mm2 arası kesitlerde kullanılabilir. Uygulamaya özel birçok gövde tipi mevcuttur. Bu tipler bağlantı açılarında farklılık gösterir. Uygulamaya bağlı olarak, kullanıcılar iletkenin yönlendirilmesini kolaylaştıran yatay veya eğimli bir kablolama açısı seçebilir. Tüm modeller aynı teknolojiyi paylaşır ve birbiriyle uyumludur. (Şekil 3). 50-185 mm2 kesitli, Power Turn teknolojisine sahip push-in yüksek akım klemensleri seriyi tamamlar.
 

Kolay Elektriksel Tasarım

 
Yazılım paketleri en iyi elektriksel çözümü tasarlamak için yardımcı olur. Örneğin Phoenix Contact'ın “Clip Project” proje planlama yazılımı hızlı ürün seçimini kolaylaştırır ve tüm klemens dizisi bir tuşla sipariş edilebilir. Seçim, bağlantı tipi, akım taşıma kapasitesi, işlevsellik veya belirli pazarlar için komponent onayları gibi teknik gereksinimlere göre otomatik olarak yapılır.

 
 
Şekil-4:Clip Project komponent seçiminden CAD sistemleriyle otomatik veri alışverişine kadar tüm mühendislik sürecini destekler
 
►İlginizi Çekebilir:Otomatik Cihazlar |Phoenix Contact

Clip Project, Eplan P8, tüm güncel CAD programları ve Microsoft® Office uygulamaları gibi en popüler elektrik mühendisliği araçlarına kullanımı kolay arayüzler sunar. Ayrıca Clip Project süreçlerle ilgili yazdırma sistemlerini de destekler. Bir grafik görüntüleyici 3D olarak proje planlama durumuna ilişkin belgeler oluşturur. Otomatik düzeltme özelliği bütünlüğü kontrol eder ve gerekli klemens aksesuarlarını ekler. (Şekil 4).
 

Sonuç

 
Pazarda çok farklı push-in klemensler mevcut olsa da, Phoenix Contact'ın Push-In klemensleri gerekli takma kuvvetini benzer ürünlere kıyasla yüzde 50 oranında azaltır. 0.25 mm2 kesitten başlayan iletkenler aletsiz olarak kablolanabilir. Push-In klemensler CLIPLINE complete ürün ailesinin bir parçasıdır, bu nedenle diğer Phoenix Contact klemensleriyle uyumludur.
 
Phoenix Contact'ın Push-In klemensleri ve tüm Clipline complete ürün yelpazesi hakkında daha fazla bilgi için:
www.phoenixcontact.com.tr/push-in

 
 

 

►İlginizi Çekebilir:Geleceğe Yönelik I/O Sistemi Axioline |Phoenix Contact




PHOENIX CONTACT hakkında

 
Phoenix Contact, geniş bir endüstri yelpazesi için sistem ve ekipmanların besleme, koruma, bağlantı ve otomasyonu için endüstriyel elektrik ve elektronik teknolojili ürünler geliştirir ve üretir. Phoenix Contact GmbH & Co. KG, Blomberg, Almanya, ABD Middletown'daki Phoenix Contact dahil olmak üzere 47 uluslararası yan kuruluşu işletmektedir.

Endüstriyel Pano Bağlantıları & Ürün Grubu Yönetmeni
Sevgi Başak Gürsoy

Kaynak:
 
     

                                                        

                   
 

Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar