elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

İsveç Kömür Santrallerini Kapatıyor

Kömür enerjisi evresini tamamlamış olan 3. Avrupa ülkesi İsveç, son kömür yakıtlı üretim tesisini de 2 yıl erken kapatma kararı alarak yenilenebilir enerjiye daha fazla yöneleceklerini açıkladı. Detaylar yazımızın devamında…



A- A+
18.05.2020 tarihli yazı 7357 kez okunmuştur.
Stocholm Exergi, İsveç’te kömür ile çalışan son tesis. Stocholm Exergi yönetim kurulu, 1989 yılından beri hizmet vermekte olan Stocholm Exergi tesisini 2020 yılının bahar döneminde asıl planından daha erken bir tarihte kapatılacağını açıkladı. Beklenenenden daha ılıman bir kış ve elektrik talebinin azalması bu kararın verilmesinde etkili oldu. Böylece tesis beklenenden 2 yıl daha erken kapanmış oldu.
 

Stocholm Exergi bundan sonra karbon yayılımına azaltıcı yaklaşımlara odaklanacağını ve  hedeflerinin, tüm üretimlerinin yenilebilir enerji veya geri dönüştürülmüş enerjiden elde edileceğini açıkladı. Bu sayede Avrupa’da kömürü aşağı yönlü bir seyre geçtiğini belirten Europe Beyond Coal, ”İsveç, Avusturya ile aynı hafta içinde kömürden arındırılmıştır. Şu anda karşı karşıya bulunduğumuz ciddi sağlık sorunlarının zemininde, yenilenebilir enerji ile kömürü geride bırakmak doğru bir karardır. Böylece iklimin korunması bize iyileştirilmiş bir sağlık ve daha dayanıklı ekonomiler sağlayacaktır.” diye açıklamada bulundu. 
 

Peki Kömür ile Çalışan Santrallerin Çevreye Zararları Nedir?

Termik santrallerin üretimi sırasında kükürtdioksit, azot oksitler, karbonmonoksit, katı partiküller, hidrokarbonlar ve kül gibi gaz ve atıklar oluşmaktadır. Bulundukları çevreye salınan bu gazlar insan sağlığı için ciddi tehtid oluşturmaktadır.Ayrıca oluşan bu gaz ve atıklar arasından kükürtdioksit ile azot oksitler asit yağmurlarının oluşumuna sebep olmaktadır. Oluşan bu asit yağmurları orman ölümleri vb. birçok olumsuz duruma sebep olmaktadır. Termik santraller soğutma, buhar elde etme ve temizleme gibi işlemler için yer altı sularını veya akarsuları kullanmaktadır. Bu işlemler sırasında kullanılan su sonrasında sıcak bir şekilde ortama bırakılacağından canlılara zarar vermektedir.
 

Avrupa da 6 ülke daha önümüzdeki birkaç yıl içinde kömürden kurtulmayı planlıyor. Fransa 2022 yılında, Slovakya ve Portekiz 2024 yılında, İngiltere 2024 yılında ve ondan bir yıl sonra İrlanda ile İtalya kömür yakıtlı tesislerini kapatmayı planlıyor. Almanya ise bu ülkelerin gerisinde kalarak kömür yakıtlı tesislerinin kapatılmasını 2038 yılı olarak planlıyor. Atılan bu adımlarla kömürden çıkışın hızlanması ve yenilenebilir enerjiye geçişin hızlanması bekleniyor.



Kaynak:

cleantechnica
►stockholmexergi.se

 

Yazar: Doğukan Aydın


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.