elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Isıyı Elektrik Enerjisine Dönüştürmenin Verimli Yolu Keşfedildi

Araştırmacılar, sıcaktan enerji toplanmasını kolaylaştırabilecek önemli bir keşifte bulundular, detaylar yazımızın devamında.



A- A+
07.10.2019 tarihli yazı 9159 kez okunmuştur.
Science Advances dergisinde yayınlanan makaleye göre, araba egzozu, gezegenler arası uzay araştırmaları ve endüstriyel prosesler gibi alanlarda ısıdan daha verimli enerji üretimi yapılabilen yeni bir yöntem keşfedildi. Ohio Eyalet Üniversitesi Nanoteknoloji bölümü makine ve havacılık mühendisliği profesörü ve ayrıca üniversitenin seçkin akademisyenlerinden biri olan Joseph Heremans’a göre bu şimdiye kadar kimsenin mümkün olmadığını düşündüğü bir şeydi.
 


Paramanyetikler ısıyı yakalayıp elektriğe çevirebilir


Araştırmacılar çalışmalarını, manyetik akı taşıyan ancak kendileri mıknatıs olmayan minik bitler olan paramantonlar üzerinde yoğunlaştırdılar. Mıknatıslar ısıtıldığında manyetik kuvvetlerini kaybeder ve paramanyetik hale gelir. Bu aşamada, geleneksel bilgeliğe göre enerji toplamak için kullanılamazlar.
 


İlginizi Çekebilir: Termoelektrik Kağıt Üretildi

Bilim insanlarının spin (dönüş) dediği manyetizma akısı, magnon drag termoelektrik olarak adlandırılan bir tür enerji yaratır. Bu keşif, oda sıcaklığında enerji toplamak için kullanılamaz. Konuyla ilgili Heremans şunlar diyor: “Geleneksel yollarda, eğer bir paramanyetiniz varsa ve onu ısıtırsanız hiçbir şey olmuyordu ancak bunun doğru olmadığını gördük. Bulduğumuz şey, ısıyı elektriğe dönüştüren malzemeler olan termoelektrik yarı iletkenler tasarlamanın yeni bir yoludur. Son 20 yılda sahip olduğumuz konvansiyonel termoelektrikler çok verimsiz ve bize çok az enerji veriyorlar, bu nedenle yaygın kullanımda değiller.”
 

Isıdan daha fazla enerji elde edilebilir


Araştırmacıların bulgularının sınırlamaları vardır. Paramanyonların elektronları ancak saniyenin milyonda birinin milyarda birine itebileceğini keşfettiler. Yine de araştırmacılar paramanyetik enerji toplayıcıları yapmak için yeterli olduğunu söylediler. Heremans, "Bu keşif nedeniyle, sıcaktan daha fazla elektrik enerjisi üretebilmeliyiz." dedi.


 
Kaynak


►scitechdaily.com
Ceren  Kılıçarslan Ceren Kılıçarslan Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.