elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

IoT Kümeleri Dronelar Aracılığıyla Birbirine Bağlandı

KAUST araştırmacıları, IoT oluşturmak için çok sayıda akıllı nesneyi birbirine bağlama işlemini dronelarla yapmayı amaçladı. Konunun detayları yazımızda.



A- A+
02.01.2020 tarihli yazı 6553 kez okunmuştur.
Nesnelerin interneti (IoT) oluşturmak için çok sayıda akıllı nesneyi birbirine bağlamanın anahtarı olarak droneları kullanmayı düşünen KAUST araştırmacıları, IoT kümeleri arasındaki iletişimi hava yoluyla sağlamanın daha etkili, daha kolay ve daha verimli olacağını hesapladı.


Internet of Things (IoT) nedir ? 

Buna basit bir örnekle açıklayalım. Örneğin kolunuzda bir akıllı saat olduğunu düşünelim. Bu akıllı saat gittiğiniz mesafeyi, attığınız adımları ve bu aktiviteleri yaparken kalbinizin nasıl attığını algılayan sensörlere sahiptir. Burada toplanan bu veriler bir istemci (bilgisayar, cep telefonu vb.)  tarafından analiz edilip hayatımızı düzene koymamızda yardımcı olmaktadır. İşte bu iki cihazın arasındaki iletişim, IoT’i oluşturan en temel özelliktir.

Tareq Al Naffouri'nin laboratuvarında doktora öğrencisi olan Bushnaq, “ IoT ağları etrafımızdaki her şeyle izleme, kontrol etme ve iletişim kurma yöntemimizde devrim yaratacak. “diyor. Ayrıca Bushnaq, "IoT ağlarını etkinleştirmek için birden fazla, düşük maliyetli, kendi kendine çalışan sensöre ihtiyaç var." diyor. Geleneksel kablosuz veri aktarımının bu proje için uygun olmadığını düşünen araştırmacılar, drone sistemini burada devreye sokuyor.

Droneların verileri toplayabilmesi için gereken yükseklik, belirlenen noktalar arasındaki uçuş süresini en aza indirmek, üretkenliği en üst düzeye çıkarmak ve toplanan her bir verinin tek bir merkeze aktarılması için hesaplamalarına devam eden araştırmacılar, bu işlemlerin projedeki en önemli noktalar olduğunu belirtti. Droneların havada asılı kalacağı belirli sayıdaki konum için, ekip önce en uygun konumların nerede olacağını hesapladı. Daha sonra, konumlar arası uçuşlardaki en iyi rotayı belirlemek ve veri aktarım hızını optimize etmek için hesaplamalar yaptılar.

 


“Rastgele IoT sensörleriyle kaplı bir alan hayal edin. “Droneların bulunacağı konumlardaki alanın küçük bir alanını IoT sensörleriyle kaplamak, dronelar ile cihazlar arasındaki iletişimi geliştirerek veri toplama süresini azaltır.” diye açıklayan Bushnaq toplam görev süresinin en aza indirilmesi için, droneların kapsama alanını, havada asılı kalacağı konumların sayısını ve konumunu, ve droneların her bir konum arasındaki yolunu optimize etmeleri gerektiğini söylüyor. Droneların IoT objeleriyle uyumunu geliştirmek isteyen araştırmacılar, şu anda yangın tespiti için droneları IoT sensörleriyle kullanmayı test ederek projeyi gerçekleştirmeyi hedefliyor.


Kaynak

 
techxplore.com


Yazar: Serhat Seyrek
Serhat Seyrek Serhat Seyrek Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.