elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

İnternet Hız Rekoru Kırıldı

Teknoloji dünyasında her gün “Teknoloji hızla gelişiyor.” ifadesini doğrulayacak haberlere şahit oluyoruz. İnternet hız rekoru 2020 yılının Mayıs ayında saniyede 44 Terabit ile kırılmıştı. Bu rekorun üzerinden daha bir yıl geçmeden saniyede 178 Terabit veri aktarım hızı ile yeni bir rekor kaydedildi. Detayları haberimizde inceleyeceğiz.



A- A+
05.09.2020 tarihli yazı 7017 kez okunmuştur.
Saniyede 178 Terabit ile veri aktarım hız rekoru University College London’daki mühendisler tarafından kırıldı. Saniyede 178.000.000 Megabite eşit  olan 178 Terabitlik rekor,  verilerin sıradan optik fiber kablolardan gönderilenden daha geniş bir ışık spektrumuyla taşınmasıyla elde edildi. Mevcut altyapı 4.5THz'lik sınırlı bir bant genişliği kullanıyor. 9THz’lik ticari bant genişliği sistemleri günümüz pazarında yerini bulurken, araştırmacılar 16.8THz'lik bir bant genişliği kullandıklarını ifade etti.
 
Araştırmacılar, bu yüksek hızı sağlamak için sinyal gücünü artıran farklı yükselteçleri bir araya getirdiler ve Geometrik Şekillendirme (Geometric Shaping) takım yıldızlarıyla hızı en yüksek seviyeye  çıkardılar. Bu teknik, fiber optik yollarda bulunan yükselteçleri 40-100 km aralıklarla iyileştirerek mevcut altyapıya uygun maliyetli bir şekilde yerleştirilebilmelerini sağladı. Geometrik Şekillendirme takımyıldızları, ışığa daha fazla veri yükleyebilmek için faz, parlaklık ve polarizasyondan yararlanan sinyal modeli kombinasyonlarından oluşuyor.

University College London’da araştırmacı ve Kraliyet Mühendislik Akademisi araştırma görevlisi olan Dr. Lidia Galdino, mevcut teknoloji ile bulut veri merkezi ara bağlantıları saniyede 35 Terabite kadar veri taşıma kapasitesine sahipken bu altyapıyı daha verimli ve optik fiber bant genişliğini daha iyi kullanarak saniyede 178 Terabitlik veri aktarımı ile dünya rekoru kıran yeni bir sistem geliştirdiklerini ifade etti.

 

 
COVID-19 krizinin başlangıcından bu yana, yüksek hızlı iletişim hizmetlerine olan talep arttı ve bazı operatörler, kriz öncesine kıyasla internet trafiğinde % 60'a varan bir artış yaşadı. Bu sıra dışı durumda, geniş bant ağlarının dayanıklılığı ve kapasitesi daha da kritik hale geldi.  Dr. Lidia Galdino, "İnternet trafiği son 10 yılda katlanarak arttı. Yeni teknolojiler, insanların hayatlarını değiştirecek henüz bulunmamış uygulamalarla gelişmeye devam edecek ve gelecekteki veri hızı taleplerini karşılarken, daha düşük maliyetlerle hizmet sunmayı sürdürmek için önem taşıyacak.” diyor.

Saniyede 178 Terabitlik veri aktarımının ne kadar hızlı olduğunu tahmin etmek bazılarımız için oldukça güç olabilir. Daha açıklayıcı olması için iki farklı örnek verebiliriz. Saniyede 178 Terabitlik bir veri aktarım hızı tüm Netflix arşivini bir saniyede indirebileceğiniz anlamına geliyor. Bu hızla, boyutu nedeniyle yarım tonluk sabit diskte depolanan ve uçakla taşınan dünyanın ilk kara delik görüntüsünü oluşturan verileri indirmek bir saatten daha kısa sürer. Bilim insanları her gün yeni rekor denemeleri yaparken yakında dünya çapında yeni bir hız rekoru ilan edildiğini duymamız oldukça mümkün.


Kaynak:

► interestingengineering.com
► ucl.ac.uk

 


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.