elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

İlk Kişisel Bilgisayarlar Commodore 64

Ağustos 1982 yılında Commodore Business Machines tarafından piyasaya sürülen, Commodore 64 modeli tüm zamanların en çok satan ilk kişisel bilgisayar modellerinden bir tanesidir. Düşük ücreti ve gelişmiş donanımıyla kısa sürede birçok rakibini geride bırıktı. Commodore, C64’ün disket sürücünü üretmenin C64’ün kendisini üretmekten daha pahalıya neden olmasından dolayı Nisan 1994 yılında iflas etti.



A- A+
31.12.2013 tarihli yazı 17895 kez okunmuştur.
Son 30 yılı geride bırakan, tüm zamanların en çok satan  ilk kişisel bilgisayarından birisi olan;  Commodore 64 ortaya çıktığı yıllarda piyasaya rakiplerinin üçte biri fiyat ile girmiş ve daha önce bilgisayar ile hiç tanışmamış büyük kitlelere bilgisayar ile tanışma olanağı sağlamıştır. Genel olarak Commodore şirket logosuna benzetmek amacıyla C=64 olarak yazılır. CMB 64 (Commodore Business Machines Model Number 64) veya VIC-64 olarakta bilinmektedir.  1982 yılında 595$ olarak piyasaya sunulmuştur. 1983 yılının sonlarına doğru fiyatı 200$ kadar indirilmiştir. 64 KB RAM belleğiyle, ses ve görüntü performansıyla o zamanların IBM uyumlu bilgisayarlarına göre daha üstün bir sistem sunuyordu. Piyasada bulunduğu süre zarfında 17 Milyon cihaz satıldı.

 


 
Commodore 64 için ofis uygulamaları, geliştirme araçları ve oyunları da dahil olmak üzere 10.000 tane ticari yazılım hazırlandı. Commore 64 bugün hala bazı bilgisayar meraklıları tarafından kullanılmaktadır. Ayrıca Commore 64 Demoscene’in popüler olmasında önemli rol oynamıştır. Commodore 64' ün donanımsal ve teknik özellikleri şu şekilde özetlenebilir:

 


 
► İlginizi Çekebilir: IT Sektörü İçin 2020 Öngörüleri
 
Demoscene, bir bilgisayar sanatları alt kültürüdür. Temel olarak interaktif olmayan, bilgisayarlarda gerçek zamanlı olarak görsel ve işitsel sunumlar yapan demo üretimi yapar. Bir demo’nun temel amacı sanat, müzik ve programlama yeteneklerinin ve esas olarak; eldeki yetersiz kaynakların elverebileceği maksimum performansın sergilenmesini sağlamak amaçlanmıştır.

 


Ülkemizde bilgisayar kültürünün yaygınlaşmaya başlası sonucu 90’lı yıllarda Demoscene gruplar ortaya çıkmıştır. Çeşitli ürünler üretmişlerdir. Ancak IT teknolojilerinin gelişmesi ile birlikte 2000’li yıllarda azalmıştır.



 
► İlginizi Çekebilir: PC'nin 30 Yılı

 
Demoscene kültüründe demolar öncelikle crackerların, kopya korumasını kaldırlıkları programlara ekledikleri kendi imzaları olan crack ekranlar ve crack introları ile başladı. Bundan sonraki süreçlerde sabit görüntülerin yerini daha etkileyici görünen, animasyonlu, görsel efektli ve müzikle destekleyen ekranlar almaya başladı.

 


Demoscene ve Commodore 64 ile ilgili tartışma gruplarına buradan ve buradan ulaşabilirsiniz!



 
Commodore 64'ün  günümüze uyarlanan yeni hali 2011 yılında kısa bir gecikmenin ardından satışa sunuldu. Yeni geliştirilen c64x birbirinden farkı 5 versiyonla piyasaya sürülmüştür. 3.3 Ghz hıza sahip olup, Intel Turbo Boost teknolojisini barındırmaktadır. Sandy Bridge 2.2Ghz 64-bit Intel core i7 (Quad Core/Eight Threads CPU [i7-2720QM]) işlemci bulunmaktadır. Ayrıca 2 TB Hard Drive, 8 Gigabytes of RAM, 2 USB 3.0 ports, 5 USB 2.0 ports, 1 e-SATA port, SPDIF, HDMI, DVI ve VGA' ya sahiptir. C64x'e Windows işletim sisteminide kurabilirsiniz. Sistem olarak Linux tabanlı Commodore Vision sürümü kullanmaktadır. Donanım hakkında daha fazla bilgi edinmek için şirketin kurumsal sitesine buradan ulaşabilirsiniz.

 


Kaynak :

► Texsas İnstruments
► c64
► oldcomputers
 
Ahmet Han Ahmet Han Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar