elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Hava Kirliliği Elektrik Kullanımında Artışa Neden Oluyor

Araştırmalara göre yüksek düzeyde hava kirliliği, insanları daha fazla elektrik tüketmeye zorluyor ve sera gazı emisyonlarını artırarak daha da büyük çevre sorunlarına neden oluyor.



A- A+
10.10.2020 tarihli yazı 7995 kez okunmuştur.
Cardiff Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, yaptıkları araştırma sonucunda bu konuda karar uygulayacak mecraların hem sağlık risklerinin hem de mali zorlukların genişlemesini nasıl önleyebileceklerini düşünmesi gerektiğini söylüyor. Nature Energy dergisinde yayınlanan çalışmada 2013-2018 yılları arasında Arizona’nın Phoenix şehrinde 4.000’den fazla konut binası ve 17.000 ticari binanın enerji tüketimini incelendi.
 


► İlginizi Çekebilir: Koronavirüs ile Hava Kirliliği Azaldı

Phoenix metropolitan bölgesi, hem toz fırtınaları gibi doğal kaynaklardan hem de enerji üretimi gibi insan faaliyetlerinden kaynaklanan kirlilik ile Amerika Birleşik Devletleri’ndeki en yüksek hava kirliliği seviyelerine sahiptir. Phoenix’teki binalardan gelen enerji tüketimi verileri, bölgedeki kirlilik seviyeleriyle karşılaştırıldı ve araştırmacıların farklı gelir düzeylerine sahip hanelerin hava kirliliğine farklı reaksiyon verip vermediklerini anlamalırna olanak sağladı.

Sonuçlar, yüksek kirlilik seviyelerinin, ticari binalarda ve konutlarda yüksek elektrik tüketimiyle ilişkili olduğunu ve artışların çoğunlukla gündüz saatlerinde gerçekleştiğini gösterdi.

Cardiff Üniversitesi Yer ve Okyanus Bilimleri Fakültesi’nden Dr. Pan He: “Sonuçlarımız, hava kirliliği seviyeleri yüksek olduğunda insanların seyahatlerini azaltma ve iç mekan etkinliklerine geçme eğiliminde olduğunu gösteriyor. Bu da ısıtma, soğutma ve aydınlatmadaki elektrikli cihaz kullanımının artmasını dolayısıyla elektrik tüketiminin fazlalaşmasını sağlıyor.” ifadelerini kullandı.

Araştırmacılar ayrıa yüksek düzeyde hava kirliliğinin enerji kaynakları ve özellikle de güneş panalleri üzerindeki etkisini incelediler. Hava kirliliğinin havadaki güneş ışığını absorbe edip dağıtmasının yanı sıra panallerin yüzeyinde birikerek enerji üretimini engellemesi nedeniyle güneş panallerinin verimliliğini yitirebileceği düşünülmektedir.

 

Araştırmacılar, çalışma sonuçlarında hava kirliliğinin hem konut hem de ticari binalarda güneş panelleri tarafındn üretilen gücü azalttığını, ancak ticari binaların genel olarak daha az etkilendiği gördüler. Bunun sebebi ise ticari binalarda kullanılan panallerin bakımının ve temizliğinin daha iyi olması olarak belirtildi.

Dr. Pan He açıklamasında: “Bu makalede sunulan zarardan yapılacak bir maliyet-fayda analizi, kirlilik kontrolü politikalarından daha büyük refah kazanımları sağlayabilir. Ayrıca hava kirliliğine uyum sağlamada sosyo-ekonomik kırılganlığın azaltılması kritik önem taşıyor ve bu, belirli gelir gruplarındaki insanların evledindeki enerji verimliliğini artırarak sağlanabilir. ” sözlerine yer verdi.

Kaynak:

►phys.com

►cardiff.ac.uk

Yazar: Kaan Şensoy



 
Kaan Şensoy Kaan Şensoy Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.