elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Güneş Panelleri Susuz Temizlenebilecek

Güneş enerjisinin avantajları çok olsa da panellerinin bakımı ve temizliği bazen sorun yaratabiliyor. Özellikle panellerin tozlanması verimliliği oldukça düşürüyor. MIT araştırmacıları bu sorunu çözebilecek bir sistem geliştirdi.



A- A+
31.03.2022 tarihli yazı 4024 kez okunmuştur.
Günümüzde yenilenebilir enerji çok büyük bir ihtiyaç haline geldi. Tüm dünya güneş panelleriyle, rüzgar türbinleriyle temiz enerji üretimine geçiş yapmak zorunda. Araştırmacılara göre güneş enerjisinin 2030 yılına kadar küresel elektrik üretiminin %10’unu karşılaması bekleniyor. Bu kapsamda yeni güneş panelleri ve yeni sistemler geliştiriliyor. Güneş ışığının bol olduğu çöl bölgelerde yatırımlar artıyor. Ancak bu durumda güneş panelleri üzerinde toz birikmesi sorunu ortaya çıkıyor ve bu verimliliği yaklaşık %30 oranında azaltıyor. Bu tarz sebeplerden dolayı paneller düzenli olarak temizlenmeli ve bakım yapılmalıdır. Panalleri temizlemek için genellikle su kullanılıyor. Fakat panelleri su ile temizlemek için yılda yaklaşık 10 milyar galon su kullanılıyor.
 
                                                   
►İlginizi Çekebilir: Güneş Panellerinde En Sık Yaşanan 8 Sorun
 
MIT’den bir araştırma ekibi su kullanmadan güneş panellerinin otomatik olarak temizlenebileceği bir sistem geliştirdi ve bunu “absorbe edilmiş nem destekli şarj indüksiyonu” sayesinde elde ettikleri elektrostatik itme kuvveti uygulayarak gerçekleştirdi. Güneş panellerinin yüzeyinin hemen üzerinden bir elektrot geçerek toz parçacıklarına bir elektrik yükü verilir ve bunlar birkaç nanometre kalınlığında iletken bir tabaka aracılığıyla panel yüzeyine uygulanan yükün oluşturduğu elektrik alan sayesinde itilir. Ayrıca bu sistem basit bir elektrik motorunu veya panelin kendisinden gelen bir elektrik çıkışını kullanılarak çalıştırılabilir. Bu sayede paneller, suya veya herhangi bir fırçaya gerek duymadan temizlenecek.
   
►İlginizi Çekebilir: Güneş Paneli Temizliği Robotlarla Yapılabiliyor
 
MIT yüksek lisans öğrencisi Sreedath Panat ve makine mühendisliği profesörü Kripa Varanasi tarafından gerçekleştirilen çalışmalara göre, 150 MW’lık bir güneş enerjisi tesisatında tozdan kaynaklı oluşabilecek %1’lik bir güç kaybı bile yıllık gelirde 200.000 dolar civarında bir azalmaya sebep olabiliyor. Küresel olarak güneş santrallerinden elde edilen elektrik üretimindeki %3 ila %4’lük bir düşüş ise 3.3 milyar ila 5.5 milyar dolar arasında bir kayıp anlamına geliyor.

En büyük güneş enerji tesislerinin çoğu Çin, Hindistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve ABD’deki çöl bölgelerinde bulunuyor. Bu güneş panellerinin basınçlı su jetleri kullanılarak temizlenmesi için kullanılan suyun, belirli bir mesafeden kamyonlarla taşınması ve yüzeylerde tortu bırakmaması için oldukça saf olması gerekmektedir. Güneş enerji tesisatlarının suyla temizlenme işlemi, harcanılan toplam maliyetin yüzde 10’unu oluşturuyor. Araştırmacılar, yeni sistemde otomatik temizlenmenin sağlanarak bu maliyetlerin azalacağını söylüyor.

 

Çeşitli partikül boyutlarına sahip olan ve laboratuvarda özel olarak hazırlanmış toz numunelerini kullanarak deneyler yapan Panat: “%5 ile %95 arasında değişen nem oranlarında deneyler yaptık. Ortam neminin %30’un üzerinde olduğu durumlarda sistem sorunsuz olarak çalışıyor, ancak nem azaldıkça temizleme süreci zorlaşıyor.” ifadelerini kullandı.

Araştırmacılar güneş enerji panellerinin temizlenme işleminde suya bağımlılığın azalmasının maliyetleri düşürmesinin yanı sıra güneş enerji tesisatlarındaki verimliliğin ve güvenilirliğin de önemli ölçüde artacağını da belirtiyor.


Kaynak:

► news.mit.edu
► techxplore.com
► electrek.co
► sciencetimes.com

Kaan Şensoy Kaan Şensoy Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.