elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Güç Olmadan Soğutma Sağlamanın Yeni Yolu

Araştırmacılar, uygun fiyatlı malzemeler kullanarak ve hiçbir güç kaynağı gerektirmeden, sıcak güneşli bir günde soğutma sağlamanın yeni bir yolunu geliştirdi. Üstelik bu soğutma sistemi ilaç ve gıdaların güneş ışığında bozulmasını önlüyor. Gelin detayları yazımızda yakından inceleyelim.



A- A+
25.12.2018 tarihli yazı 6903 kez okunmuştur.
MIT araştırmacıları,sıcak güneşli bir günde hiçbir güç kaynağı gerektirmeyen çevre dostu soğutucu cihazı geliştirdi.Bir devrim niteliğindeki yeni cihaz elektrik ve fosil yakıt kaynaklı hiçbir güç gerektirmeden, sıcak ortamlarda ve şebeke dışı yerlerde sıcakdan korunması gereken aşıları,ilaçları ve yiyecekleri korumak amaçlı tasarlandı.

Sistem kızılötesi dalga aralığında ısı yayılmasını sağlıyor. Kızılötesi dalga boyları doğrudan atmosferden geçebilecek ve uzaya yayılabilecek kadar  uzun dalga boyuna sahiptir. Aynı zamanda bu ışınlar ısının yayılmasınada izin verir.Cihazın doğrudan güneş ışığında ısınmasını önlemek için, cihazın üzerine asılan küçük bir metal şerit bulunuyor.Bu metal şerit ile güneşin doğrudan gelen ışınları engelleniyor. Maliyet olarak oldukça avantajlı kurulan cihazın tasarımında plastik film, cilalı alüminyum, beyaz boya kullanıldı. Bu sayede cihazın ilk testinde ortam sıcaklığının 20 derece olduğu bir ortamda 6 derecelik bir soğutma sağlandı.

Bu sistem daha önceden basit radyatif soğutma sistemleri yapılmış fakat sistemler gündüz çalşmadığı için verim elde edilememişti. Bu sistemlerde ise güneş ışığının ısıtma etkisi, mümkün olan soğutma etkisinden 10 kat daha fazla verim elde etti.

Sistemin iyileştirilmesi üzerinde çalışmaya devam edilirken, cihazın çalışmasını sınırlayan en büyük zorluklardan biri, cihazın yalıtımını iyileştirmek oldu.Bu yeni sistem için bir diğer sınırlayıcı faktör ise atmosferdeki nemdir. Nem denize yakın veya nemli bir yerde, elde edilebilecek toplam soğutma miktarı sınırlandırıyor. Ama ABD’nin güneybatısı, dünya çapında birçok çöl veya kurak ortamlarda soğutma sağlayabilir.
Araştırma ekibi cihazın kurulumunu gayet basit malzemeler kullanarak yaptıklarını ve yaptıkları açık hava deneylerinde oldukça verimli sonuçlar aldıklarını belirttiler. Ayrıca radyatif soğutma ile ilgili araştırmalarla binaları soğutmak için uygulanabilecek daha büyük sistemler geliştirilmeye çalışılıyor.

 

Kaynak :


►  MIT News

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.