elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Geri Dönüşümün Enerji Tasarrufuna Etkisi

Geri dönüşüme katkıda bulunmanın çevreyi korumak, doğayı kirletmemek adına oldukça önemli sonuçları olduğunu hepimiz biliyoruz. Peki geri dönüşümün enerji tasarrufu da sağladığını biliyor muyuz ? Detaylar yazımızda.



A- A+
06.04.2019 tarihli yazı 21122 kez okunmuştur.
Geri dönüşüm demek, yeniden kullanmak demek. Ne kadar çok geri dönüşüm sağlarsak o kadar az enerji ihtiyacımız olacaktır. Çünkü örneğin bir pet şişeyi en baştan üretmemize gerek kalmadığı için, onu yeniden kullanılabilir hale getirmek çok daha az enerji harcamayı gerektirecektir. Bu da tamiz bir çevrenin yanı sıra doğal kaynakların tüketimini de önemli ölçüde kontrol altına almayı sağlıyor. Bu yönüyle toplumların geleceğine yön veren maddelerden biri olabilir.
 

Geri Dönüşüm Nasıl Enerji Tasarrufu Sağlar?


Ahşap, kağıt, cam gibi geri dönüşebilir malzemeler içeren endüstri ürünlerini sıfırdan üretmek önemli miktarlarda enerji harcamayı gerektiriyor. Fakat bu ürünleri geri dönüşüm işlemleri ile elde etmek görece daha az enerji harcamak anlamına geliyor. Hammaddeyi ilk kez elde etmek, yani ürünü sıfırdan üretmek daha yolun başındayken, hammaddeyi elde ederken çevreye zarar vermeye başlıyor. Hammaddenin elde edildiği konumdaki ekosisteme zarar vermesi, hava ve su kirliliği yaratması gibi durumlar bu zararların başında geliyor.

Örneğin her bir ton alüminyum eldesi için dört ton boksit cevheri çıkarılmalı, taşınmalı, işlenmeli, doğal bir soda ile karıştırılmalı, yüksek sıcaklıklara kadar ısıtılmalı ve son olarak ayrıştırılmalı. Her bir adımda harcanan elektrik de hesaba katıldığında oldukça ciddi seviyelerle karşılaşıyoruz. Fakat geri dönüşüm sürecinden aynı alüminyumu geri kazanmak çok daha basit ve kısa süren bir yolculuk olarak karşımıza çıkıyor. Geri dönüşebilir ürünler toplanı, taşını, ayrıştırılır, işlenir ve yeni ürün elde edilir. Geri dönüşebilir ürünlerin bazı örneklerini şöyle sıralayabiliriz;


Gazeteler

Alüminyum kutular (konserve, içecek kutuları gibi)

Cam kavanozlar

Metal mutfak eşyaları

İlaç şişeleri

Süt kutuları

Plastik kutular (şampuan, sıvı sabu kutuları gibi)

Ahşap atıklar

 
Yeni hammadeler çıkarmak yerine geri dönüşümlü malzelerin faydalı hale dönüştürülmesi üretici firmaların da bu ürünleri elde etmek için enerji ve dolayısı ile para tasarrufu sağlaması anlamına geliyor. Bu işlemlerin başında elbette iş makinaları kullanımı ve yakıt masrafları geliyor. Özellikle iş makineleri ve taşıma araçlarının yakıt kullanımları önemli maliyetler getiriyor. Geri dönüşüme başlayan firmalarda eskisine göre %30’a varan enerji tasarrufları sağlanmış durumda.
 

Enerji Tasarrufuna Neden İhtiyacımız Var?


Enerji hayattır. Hayatımızdaki işlerr, hareket, üretim, elektrik, enerjiye bağlıdır. Enerji kullanımı azalttığımızda doğal kaynakları harcanma hızını azlatıp kirliliğin önüne geçebiliriz. Uzun yıllar sonra da yaşanabilir bir dünya için bunu yapmamız şart. Enerjimizi korumanın bazı önemli noktaları;

Enerjiyi verimli kullanmak para tasarrufu anlamına gelir. Enerji tasarrufunun en önemli sebeplerinden biri maliyetleri kısmaktır.

Fosil yakıtlardan elektrik üretmek temiz olmayan bir yoldur ve bu süreçte sera gazlarının atmosfere yayılması sonucu küresel ısınma etkilerini görmekteyiz.
 


►İlginizi Çekebilir : Yenilenebilir Enerjiyi Su ile Depolama
 

Enerji Tasarrufundan Ne Kadar Enerji Tasarrufu Sağlanır?


Kağıtlar ağaçlardan, metaller kayalar ve yeraltı madenlerinden, cam kumdan ve plastik petrolden üretilir.Bu ürünlerin geri dönüştürülmesi, tüm bu doğal kaynakların daha az kullanımı demek oluyor. Aşağıdaki tabloda geri dönüşümün tasarruf sağladığı enerji ve diğer kaynakları görebilirsiniz

 

Alüminyum Geri Dönüşümü


Yirmi adet alüminyum teneke kutunun geri dönüştürülmesi ile bir adet sıfırdan teneke kutu üretebilecek kadar enerji tasarufu sağlanabiliyor. Alüminyum atıkların geri dönüştürülmesi, metallerin bu süreçten neredeyse hiç bozunmadan çıkabilmeleri sayesinde oldukça verimli prosesler olarak karşımıza çıkıyor. Bir pound ağırlığındaki alüminyum atığın (450 gr - yaklaşık 33 teneke kutu) geri dönüşümü yaklaşık 7 kilowatt saat (kWh) elektrik, bir ton alüminyum geri dönüşümü ise 14000 kWh enerji ve 10 kübik yard (7,65 metreküp) doğal arazi kullanım tasarrufu sağlıyor.
 

Plastik Geri Dönüşümü


Plastik ürünlerin geri dönüşüm yöntemi ile üretilmesi %66’ya varan enerji tasarrufu sağlıyor. Bir ton plastik geri kazanımı 5774 kWh enerji tasarrufu, 30,4 kübik yard ( 23,2 metreküp) doğal arazi kullanımı, 1000-2000 galon arası yakıt tasarrufu ve 16 varil petrol tasarrufu sağlıyor. Sadece tesisat boruları, duş perdleri, pencere çerçeveleri ve bazı oyuncaklar geri dönüştürülemiyor.


Kağıt Geri Dönüşümü


Atık kağıtların %40’ı geri dönüştürülebilir durumda. Kağıt geri dönüşümü 4100 kWh enerji tasarrufu sağlanabiliyor. Bir ton kağıt tasarrufu 70 adet 1 metrelik ağaç, 463 galon petrol ve 7000 galon su tasarrufu sağlanıyor.
 

Cam Geri Dönüşümü


Cam en önemli geri dönüşüm ürünlerinden biridir. Defalarca kayıpsız olarak geri dönüştürülebilir. Camın geri kazanımı doğal kum, kireçtaşı gibi kaynakları daha az kullanımını sağlıyor. Dolayısı ile taşımacılık ile yakıt harcaması ve arazilerin bozulmasını engellemeyi de sağlıyor. Bir ton cam geri kazanımı 42 kWWh enerji, yaklaşık 700 pound (315 kg) karbondioksit salınımı, 5 galon petrol ve 1,5 metreküp arazi kullanımı tasarrufu sağlıyor.

Görüldüğü üzere aslında çok fazla geri dönüştürülebilir atık üretiyor ve bunun farkında değiliz. Tüm kaynaklar geri kazanım yollarından geçirilise bugünkü ve gelecekteki dünyamızın ekolojik olarak kaderini değiştirebiliriz. Enerji, su ve doğal arazilerin tasarrufu sağlık, para ve temiz çevre olarak bize geri dönüyor.



Kaynak:
 
greentumble.com

 

Bedirhan  ŞEN Bedirhan ŞEN Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.