elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Elektrik Enerjisi Hava ile Depolanacak |
CRYOBattery

Yeni keşfedilen ve hava yoluyla elektrik depolayabilen CRYOBattery isimli batarya, 250 MWh kapasiteye sahip. Şehir şebekesine dahi güç sağlamaya yardımcı olabilecek bu bataryayı, gelin yakından inceleyelim.



A- A+
05.12.2020 tarihli yazı 7516 kez okunmuştur.
İngiltere'de yeni bir enerji depolama projesi için çalışmalara başlandı. Bu proje, Avrupa'nın en büyük enerji depolama sistemlerinden biri olma yolunda ilerliyor.  250MWh kapasiteli CRYOBattery, geleneksel pillerden daha uzun süre enerji depolama sağlayan kriyojenik (cryogenic) soğutma teknolojisi ile ortam havasını sıvıya dönüştürüyor.

CRYOBattery

Manchester şehrinin hemen dışında yapım aşamasında olan CRYOBattery için enerji depolanması için “hava sıvılaştırma” adı verilen bir işlem kullanıldı. Bu depolama sistemind ortam havası sisteme çekilir, sıkıştırılır ve ardından -196 °C (-320 ° F) sıcaklığa ulaşması için soğutulur. Ortak şirket “Highview Power” tarafından geliştirilen kriyojenik enerji depolama teknolojisi, düşük basınç izolasyonlu tanklarda yüksek verimlilikle uzun süre depolanabilir.



İlginizi Çekebilir: Kriyojenik Enerji Depolama Tekniği

Tanklardan enerji elde etmek için sıvı hava ısıtılarak hızla gaza dönüştürülür. Hacimdeki ani artış, elektrik üreten bir türbini harekete geçirir. Bu süreç, geleneksel bataryalara kıyasla daha uzun vadeli enerji depolaması sunduğundan, yenilenebilir enerjinin geleceğinde büyük bir rol oynayabilir.

Highview Power şirketinin CEO'su ve Başkanı Javier Cavada bir basın bülteninde "Tesisimiz, National Grid'e çok ihtiyaç duyulan temiz, güvenilir ve uygun maliyetli uzun süreli enerji depolaması sağlayacak" diyor. Ayrıca  "CRYOBattery, İngiltere'nin elektrik kesintileri ve diğer kesintiler sırasında gelecekteki enerji güvenliğini sağlamak için yenilenebilir enerjiyi sistemine entegre edilecek ve bölgesel elektrik şebekesini stabilize etmesine yardımcı olacak." sözlerini de ekliyor.


HighView Power şirketi  New Atlas Carrington Köyü'ndeki raporlara göre  50MW/250MWh gücünde yeni projeleriyle İngiltere'de deneme amaçlı iki santral inşa etti. Manchester’ın 13 km dışında kurulacak olan santralin ise diğer santrallere göre çok uğraş gerektireceği tahmin ediliyor. Şirket, tesisi inşa etmek için 10 milyon sterlin (13.2 milyon dolar) devlet hibesi aldı. Projenin inşaatı halihazırda devam ediyor ve 2021'in ilk çeyreğinde bir ziyaretçi merkezinin açılması bekleniyor ve bu da ilgilenen tarafların yenilikçi enerji depolama tesisini kontrol etmesine olanak tanıyor.

BBC,  tesisin yaklaşık 50.000 evi, 5 saat çalıştıracak kadar enerji depolayacağını öngörüyor.  HighView Power, 
CRYOBattery'nin 2023 yılına kadar ticari olarak faaliyete geçeceğini tahmin ediyor.


Kaynak:

► interestingengineering

 


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.