elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Dört Ayaklı Yerli Robot 'ARAT'

Akın Robotics tarafından geliştirilen yerli 4 ayaklı arazi robotu ARAT yeni videosu ile tanıtıldı. Yoğun bir çalışmanın ürünü olan robot 4 ayağı üzerinde dengede kalarak 30 kg yükü üzerinde taşıyabiliyor. Gelin detayları haberimizde daha yakından inceleyelim.



A- A+
30.04.2019 tarihli yazı 7946 kez okunmuştur.
Akın Robotics’in 14 Nisan 2018 ‘te başladığı ARAT 4 Ayaklı Robot Projesi ’nin 1. prototipi geçtiğimiz günlerde duyuruldu. Şimdilik sadece bir tane üretilen robotun kısa süre içerisinde seri üretiminin gerçekleştirileceği bekleniyor. Akın Robotics Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Özgür Akın, yeni robotları ARAT’ın gözlem yeteneğinin oldukça gelişmiş olduğunu ve 30 kiloya kadar taşıma kapasitesine sahip olduğunu belirtti. Üstelik taşıyacağı nesneleri kaydırmadan üzerine yükleyebiliyor.

ARAT, birden çok eklem ve 4 bacağa sahip olduğundan dengede kalarak yürüyebiliyor. Bacak yapısı sayesinde yürüme ve koşmanın yanında merdivenleri de kolaylıkla çıkabiliyor. 
4 ayağı üzerinde dengede kalabilen ARAT, boyun bölgesinde bulunan 4 motor sayesinde kafasını farklı yönlere hareket ettirebiliyor.
 

ARAT’ın bir başka özelliği de üzerinde stereo vision kamera. Bu kamera sayesinde derinlik algılayabiliyor ve doğrultusundaki engellerden uzaklaşabiliyor yada o engeli aşmak için strateji geliştirebiliyor. Ayrıca üzerinde bulunan mikrofonlar sayesinde dış dünyadan gelen seslerin yönünü tespit ederek gideceği yönü bulabiliyor, önünde bir engel varsa engelden uzaklaşabiliyor. Gelen sesleri sahip olduğu sistem sayesinde algılayabiliyor ve kendisine verilen komutlara karşılık verebiliyor. Üzerinde bulunan koku sensörleri sayesinde tehlike arz eden durumları bildirebiliyor.
 
Yerli robot tam şarj kapasitesinde 10 saat kullanılabiliyor ve bu kullanım için 3 saat içerisinde tamamen şarj oluyor. Üzerine eklenebilen güneş panelleri sayesinde bu sürenin arttırılabileceğini ifade ediliyor. Akınsoft Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Akın yerli robot Arat'ın tanıtımında robotun geliştirilmesi konusunda çalışmalarının devam edeceğini ve çok kısa bir süre sonra da teknoloji severlerle buluşturarak ülkemizin ve insanlığın hizmetine sunabileceklerini belirtti.
 
 

 
Kaynak:

► Akın Robotics

Deniz KARAKAŞ Deniz KARAKAŞ Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.