elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

CATL Batarya Değişim İstasyonlarını Duyurdu!

Elektrikli araç sahiplerinin ve almayı düşünen sürücülerin en büyük endişesi olan menzil sorununa ve “Yolculuk sırasında şarj biterse ne yapabilirim?” sorusuna yeni bir alternatif çözüm: Batarya Değişim İstasyonları oldu.



A- A+
09.02.2022 tarihli yazı 3096 kez okunmuştur.
China's Contemporary Amperex Technology (CATL), dünyanın en büyük elektrikli araç (EV) batarya üreticisi batarya değişim servisini (Battery Swap Station) açtı. Yeni servis, EVOGO, elektrikli araç (EV) sürücülerinin bitmiş bataryalarını bir dakika gibi kısa bir sürede tam şarjlı bir batarya ile değiştirmesine olanak tanıyacak. EVOGO ve benzer servisler, içten yanmalı araç sahiplerinin elektrikli araçlara geçmesinde büyük engel olan “Menzil kaygısı” problemini çözmekte yardımcı olabilirler.
 
CATL Genel Müdürü Chen Weifeng, canlı yayınlanan bir etkinlik sırasında firmanın Çin içerisinde 10 farklı şehirde yeni batarya değişim istasyonları kuracağını ve sürücülerin online uygulama aracılığıyla batarya değişimini sağlayacağını belirtti. Weifeng, “Bataryaları kişisel kullanım için bir ürün değil paylaşılan bir ürün olarak görüyoruz” dedi.


 
►İlginizi Çekebilir: Batarya Yönetim Sistemi (BMS) Nedir?
 

Batarya Değişim İstasyonları Küresel Piyasaya Çıkacak mı?

Weifeng’e göre EVOGO servisi menzil kaygısının yanı sıra elektrikli araçların satın alma ve işletme giderlerini de düşürmekte yardımcı olacak. Başlangıçta, hizmet sadece Çinli otomobil üreticisi FAW Group'un Bestune NAT modeli eletrikli aracı ile uyumlu olacak ve şirket yakında diğer araçlar için de entegrasyon sağlayacak.

Çin'deki menzil endişesini azaltmaya yardımcı olmayı amaçlayan diğer şirketler arasında elektrikli araç üreticisi NIO da yer alıyor. NIO, 2000 yılından bu yana 700'den fazla batarya değiştirme istasyonundan oluşan kendi ağına kademeli olarak ekleme yapıyor. Şirketin servisi araç batarya değişimini 3 dakika içerisinde sağlıyor. Başka bir araç üreticisi olan Geely de 2025 yılına kadar dünya çapında 5000 batarya değişim istasyonu kurmayı hedefliyor.


 

Çin dışında benzer hizmetler başlatan pek çok firma örneği olmamasına rağmen, San Francisco merkezli Ample, kısa süre önce Kaliforniya'daki sürücülerine batarya değişim hizmeti sağlamak için Uber ile ortaklık kurdu.

Dünyanın en büyük elektrikli araç üreticisi Tesla ise batarya değişim istasyonu planını test etti ancak batarya değişim istasyonuna odaklanmak yerine Supercharger teknolojisine odaklanmayı tercih etti.  ABD merkezli şirketin Supercharger teknolojisi 15 dakika içerisinde 200 mil (320 Km) menzile ulaşabilecek batarya şarj imkanı sunuyor. Ayrıca otomobil üreticisi diğer marka araç sahiplerinin de ağdan yararlanabilmesi için yakında küresel olarak kullanıma açabileceğini duyurdu.


Kaynak:
 

interestingengineering


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.