elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Brainternet Projesi Nedir?

Wits Üniversitesi’nden bir araştırma ekibi, insanlığı bir kez daha hayranlık içerisinde bırakan yeni bir projeyi gerçekleştirdi. Araştırmacılar, ilk kez insan beynini gerçek zamanlı olarak doğrudan internete bağladılar. Brainternet Projesi detayları haberimizde.



A- A+
15.12.2017 tarihli yazı 10219 kez okunmuştur.
Projenin asıl sorumlusu Elektrik ve Enformasyon Mühendisliği, öğretim üyesi Adam Pantanowitz’dir. Pantanowitz bunun sadece bu projenin sunduğu imkanlardan biri olarak başlangıç olduğunu belirtiyor. Aynı zamanda projeyi şu şekilde açıklıyor: “Beyin İnternet, beyin-bilgisayar arayüz sistemlerinde yeni bir sınırdır. Bir insan beyninin nasıl işlediği ve bilgiyi nasıl işleyeceği konusunda kolayca anlaşılan bir veri yoktur. Brainternet bir kişinin kendi beyinini ve başkalarının beynini anlamasını basitleştirmeyi amaçlıyor. Bunu, beyin aktivitesini sürekli olarak izleyerek ve bazı etkileşimler sağlayarak yapıyor”.
 

Brainternet Nasıl Çalışır?

Araştırmacılar bu projede elektrotlar yardımıyla elektriksel bilgi alan bir cihaz olan EEG ile kredi kartı büyüklüğündeki tek board’dan oluşmuş tam donanımlı bir mini bilgisayar olan Raspberry Pi  kullandılar.
 

►İlginizi Çekebilir: Beyin İnceleme Yöntemleri

Bu proje ile beyin, nesnelerin interneti (IoT=Things of Internet) ile www (World Wide Web) düğümüne bağlanıyor. Böylece beyin ile bilgisayar arasında etkileşim mümkün hale getirilerek sinyaller internete aktarılıyor. Projede kullanılacak olan bireyin kafasına günlük görevlerine müdahale etmeyen bir cihaz olan Emotiv EEG bağlanıyor. Bu cihaz bireyin kafasında belli noktalardan gelen sinyalleri algılıyor ve beyin dalgalarının analiz edilmesine yardımcı oluyor. Kişi bu cihazı kullandığı sırada, cihaz tarafından toplanan beyin dalgaları Raspberry Pi’ye iletiliyor. Böylece sinyaller web sitesine anında aktarılmış oluyor. Bu veriler herkesin rahatlıkla takip edebileceği açık bir web sitesinde gözlemlenebiliyor. Emotiv EEG cihazı, bilgisayarla olan bu bağlantısını wireless veya bluetooth yardımıyla gerçekleştiriyor.

Projenin en önemli görevi, beyin faaliyetini çeşitli eylemler ile görselleştirmek için bir sistem oluşturulmasıdır. Ancak Brainternet yazarları sadece kol yükseltildiğinde beyin lobunun birkaç noktasındaki elektriksel göstergelerin nasıl değiştiğini göstermişlerdir.

 

Brainternet ile Ne Hedefleniyor?

Pantanowitz ve ekibinin, kullanıcılar ve beyinleri arasında daha gelişmiş daha yenilikçi bir tecrübeye imkan vermek için çalışmalarına devam ettiği bilinmektedir. Bu projenin kurduğu temeller üzerine yakın gelecekte, beyin ve bilgisayarlar arasında kolaylıkla veri aktarımı yapılabilmesi hedeflenmiştir. Beynin bu fonksiyonunda kurulan hakimiyet halen oldukça kısıtlı olduğundan dolayı proje geliştirilmeye açıktır.
 

Brainternet’in Geleceği

Pantanowitz şu ana kadar yaptıklarının projenin sadece ilk aşaması olduğunu dile getirmiş ve gelecekte ise beyinden hem girdi (input), hem de çıktı (output) bilginin mümkün olabileceğini belirtiyor. Gerçekten bu proje makine öğrenme algoritması ile geliştirilerek beyin-bilgisayar arayüzlerinde heyecan verici gelişmelere olanak sağlayabilir. Bu projeden toplanan veri, beynimizin nasıl çalıştığını daha iyi anlamamızı ve beyin gücümüzü arttırmamızı sağlayabilir. Brainternet aynı zamanda algoritmalarla ve akıllı telefon uygulaması ile de geliştirilebilir.

Peki her türlü aktiviteyi, duyguyu, düşünceyi bu proje ile gözlemleme şansımız var mıdır? Şimdilik hayır. Ancak bu projenin gelecekteki uygulamaları, makine öğrenme ve beyin-bilgisayar arayüzü alanlarında oldukça heyecan verici yeniliklere imkan tanıyabilir. Bu proje, elde edilen veriler ile zihnimizin nasıl çalıştığını öğrenme ve bu bilgiyi beyin gücümüzü artırmak için nasıl kullanabileceğimiz konularında daha geniş bilgilere ulaşmakta yol gösterebilecek önemli bir kaynaktır.

Yazar: Merve Sever

Kaynak:


futurism
medicalxpress.com
sociable.co
steemit.com
 

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.