elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Bilgisayarın Babası |
Charles Babbage

26 Aralık 1791 – 18 Ekim 1871 tarihleri arasında yaşamış önemli bir İngiliz matematikçi olan Charles Babbage, geliştirdiği analitik ve diferansiyel hesap makineleriyle günümüz bilgisayarlarının geliştirilmesinde en büyük paya sahip olan bilim adamıdır. Mekanik hesap makinesi olan fark makinesinin yaratıcısı olan Babbage, aynı zamanda programlanabilir bilgisayar fikrini ortaya atan ilk bilim adamıdır. Charles Babbage’nin hayatını ve hakkında bilinmeyenleri yazımızda bulabilirsiniz.



A- A+
26.12.2013 tarihli yazı 41919 kez okunmuştur.
İngiliz matematikçi, analitik filozof ve makine mühendisi olan Charles Babbage, 1971 tarihinde Devonshire da doğdu. Zengin bir aileden gelen Babbage, aldığı özel eğitimler sonrasında 1814’de Cambridge’deki St. Peter’s Collage’den mezun oldu. Kendini Matematik Bilimi'ne adayan Babbage, bu alanda Cambridge’deki çalışmalarına devam etti.

Charles Babbage, Cambridge’deki çalışmalarında, matematiksel tabloların çok yüksek oranda işlem hatalası içerdiğini gördü. İnsanlar tarafından hesaplanarak hazırlanan bu tabloların ne kadar hatalı yapıldığını görerek, kendini insandan kaynaklı hatalara engel olabilecek bir hesap makinesinin yapımına adamıştır. İngiliz hükümetinin de parasal desteğini alan Babbage, uzun süren çalışmalar sonunda fark makinesini, 1830 yılında icat etti. Bu aygıtta delikli kartlardan gelen komutlar uyarınca herhangi bir aritmetik işlemin yapılabilmesi öngörülüyordu. Ayrıca sayıların saklanabileceği bir bellek birimi, işlemlerin art arda ve sırasıyla yapılmasını sağlayacak ardışık kontrol sistemi yer almaktaydı. Aynı zamanda Babbage, bu fark makinesine entegreli bir şekilde çalışan bir yazıcı tasarlamıştır. 
 



 İlginizi Çekebilir : Ada Lovelace | Bilgisayar Dünyasının İlk Kadın Yıldızı




Londra Bilim Müzesindeki Fark Makinesinden Bir Görüntü


Babbage, fark makinesinden sonra bundan daha karmaşık olan ve programlanabilme özelliğine sahip olan Analitik Makine adı verdiği proje üzerine çalışmaya başladı. Bu makine buhar gücü kullanarak otomatik olarak çalıştıralacak ve diğer  hesaplatıcılardan daha fazla fonksiyona sahip olacaktı. Babbage, bu projeden istediği neticeyi alamadan 1871 yılında öldü. Babbage‘nin ölümü ile proje yarım kaldı. Babbage, analitik makinesinde mantıksal işlem birimi, veri depolama birimi, giriş çıkış üniteleri kullanmayı planlıyordu. Bu mantık günümüzdeki bilgisayarın temel prensibi olmuştur. Bu sebepten dolayı Charles Babbage‘ye bilgisayarın babası denilmektedir. 
 


Charles Babbage'nin Oda Büyüklüğündeki Analitik Makine Tasarımı


 

Ahmet Gökhan Seyrek Ahmet Gökhan Seyrek Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar