elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Analog Sinyal Dönüştürücüler |
Weidmüller

Gereksinimleriniz ne olursa olsun, Weidmüller analog sinyal dönüştürücüleri güvenilir ve doğru sinyal dönüşümü ve izolasyonu sağlamaktadır. Weidmüller analog sinyal dönüştürücüleri, ergonomik tasarımlar ve yapılandırılabilir yazılımlar gibi gelişmiş özellikler sunar. Bu yazımızda, sisteminizin ürettiği büyük miktarda analog sinyalin küçük bir alanda işlenmesini sağlayan Weidmüller analog sinyal dönüştürücüleri inceleyeceğiz.



A- A+
01.04.2019 tarihli yazı 10532 kez okunmuştur.

Analog Sinyal Dönüştürücü Nedir ve Nerelerde Kullanılır?


Analog sinyal dönüştürme işlemi, bir analog sinyalin daha sonraki işlemler için bir sonraki aşamadaki gereklilikleri karşılayacak şekilde manipüle edilmesi anlamına gelir. Bir üretim sürecinde sıcaklık, basınç, seviye, akış, ağırlık, hız vb. değerler üretim işleminin bir parçası olarak ölçülür ve kontrol edilir. Bu ölçüm parametreleri doğru bir şekilde elde edildikten sonra sinyal, sahadan kontrol odasına atmosferden ve kurulum esnasında oluşabilecek dış etkilerden etkilenmeden gidebilmelidir. Yani sinyal bozulmadan kontrol odasına gitmelidir.
 

Sinyallere uygulanan dönüşümler, sinyalin geniş ortam sıcaklığı değişikliklerine, elektromanyetik girişime, titreşime, aşındırıcı veya tehlikeli koşullara dayanabilecek düzeyde olmasını sağlayacak, yüksek düzeyde elektronik bilgisi gerektirmektedir. Analog sinyal dönüştürücüler enerji santralleri, çelik işleri, su ve atık tesisleri, petrol ve gaz üretimi ve kimyasal işleme gibi her türlü endüstriyel ölçüm ve kontrol sisteminde kullanılmaktadır. Analog sinyal dönüştürücülerin aşağıda belirtildiği gibi birçok işlevi bulunmaktadır:

DC ölçüm ve kontrol sinyallerinin yüksek seviyede izolasyonunu sağlamaktadır. İzolasyon, işlemlerin güvenliğini artırmakta ve tesis arızaları riskini azaltmaktadır
0-5 V giriş gibi yüksek seviye sinyallerinin 4-20 mA çıkışa dönüşümünü sağlamaktadır.
Düşük seviye sensör girişlerinin amplifikasyonunu, doğrusallaştırılmasını ve iletimini sağlar. Örneğin termo elemanlardan gelen milivoltları, 100 m ve üzeri mesafelerde aktarımını mümkün kılmak için yüksek seviye DC çıkışlara dönüştürür.
Analog girişlerden röle kontağı kapatma çıkışları oluşturarak durum göstergelerinin ve alarmların başlatılmasını sağlamaktadır.
 
PLC’ler ya da DCS’ler gibi kontrol sistemleri de sinyal dönüştürme işlevlerine sahip olsa da birçok önemli durum için analog modüllere ihtiyacımız vardır. Genellikle saha cihazlarından gelen kablolar (vericiler, sensörler, valfler ve aktüatörler) doğrudan kontrol sistemine geçmezler.  Birçok sinyal, yerel göstergelere ve alarmlara da iletilir. Her bir sinyalin diğerlerinden izole edilmesi gerekir.
 
 

Genellikle termo elemanlar gibi sensörlerden gelen sinyallere uzun mesafeli iletim için izolasyon, dönüştürme ve doğrusallaştırma gerekir. Kontrol sisteminde, pahalı kompanzasyon kablosu kullanmak yerine analog sinyal dönüştürücüler tercih edilmektedir. Ayrıca kontrol sisteminin izole edilmiş analog girişleri olmadığı durumlarda, ayrı bir izolatöre sıklıkla ihtiyaç duyulur. Kontrol sisteminin sensör / verici için güç sağlayamadığı ve bunu bir izolasyon modülünden yapmak gerektiğinde analog sinyal dönüştürücüler kullanmaktadır. Şimdi Weidmüller’in analog sinyal dönüştürücülerini inceleyelim.
 

Weidmüller Analog Sinyal Dönüştürücüleri


Weidmüller, birçok uygulama gereksinimini kapsayan güçlü bir analog sinyal dönüştürücü ürün yelpazesine sahiptir ve bu yelpaze sürekli yeni ürünlerle genişlemektedir. Ayrıca seçim ve konfigürasyon için de bazı faydalı araçlar sunmaktadır. Sinyal dönüştürücüler 6 mm, 12 mm ve 22 mm genişliklerde sunulur ve ATEX alanlarda dahi kullanılabilir. İzolasyon amplifikatörleri, hassas bir analog girişi kullanarak 4-20 mA / 0-10 V standart analog sinyalleri dönüştürür.
 

Sinyal dönüştürücüler saf sinyal/izolasyon konvertörler, 2-yönlü/3-yönlü izolatörler, besleme izolatörleri, giriş döngü ve çıkış döngü beslemeleri olan pasif izolatörler veya emniyet şalterleri olarak üretilmektedir.  Bunlar, elektriksel ve mekanik olarak minimum bir tesisat döşeme çalışması gerektirecek şekilde tasarlanmışlardır. Sıcaklık, basınç, seviye, akış hacimleri, ağırlık ve hız gibi, endüstriyel ve proses otomasyonundan gelen dijital ve analog sinyal değerlerinizi dönüştüren, izole eden, izleyen ve görsel hale getiren Weidmüller izolasyon amplifikatörleri analog sinyal iyileştirme için müthiş çözümler sunmaktadır.   Gereksinimleriniz ne olursa olsun, Weidmüller’in analog sinyal dönüştürücüleri güvenilir ve doğru sinyal dönüşümü ve izolasyonu sağlayacaktır. Bu seri ayrıca iletişim desteği, ince ve yassı tasarımı, yazılım yapılandırılması gibi özel özellikler sunar.
 

ACT20C- Birleştirici çözüm:


 
►İlginizi ÇekebilirWeidmüller Markalama Çözümleri

Yerel olarak veya uzaktan yapılandırma için Ethernet üzerinden FDT / DTM yazılımı içerir
İletişim özellikli arayüzü, durum izleme ve teşhis için kullanılabilir
"Tak ve Çalıştır" işlevli bir istasyondur
 

ACT20X- Kendinden güvenli çözüm:

 
 
Kendinden güvenli sinyalleri ayırmak ve dönüştürmek için geniş fonksiyon yelpazesi içerir
SIL – güvenlik bütünlüğü seviyesindeki (0, 1, 2 ve 20, 21, 22 alanları) proses endüstrisindeki sıkı standartlara uygundur.
FDT / DTM yazılımı kullanarak kolay yapılandırma içerir.

 

ACT20P- Esnek çözüm:


 
 

Hassas ve benzersiz sinyal dönüştürücüdür.
Ekran (Pro DCDC II), FDT / DTM yazılımı ve DIP anahtarları ile kolay yapılandırma sağlar.
Bakımı basitleştirmek için ayırma kolu bulundurur.
İki kanal ile kabinde 12,5 mm genişliğinde daha fazla alan sağlar.

 

ACT20M- İnce çözüm:


 

DIN- Power BUS üzerinden güç kaynağının kolay ve hızlı montajı sağlanır.
DIP anahtarları veya FDT / DTM yazılımı ile kolay yapılandırma içerir.
Kapsamlı onaylar içerir. (ATEX, IECEX, GL, DNV)
Girişime karşı dayanıklıdır.

 

MCZ- Küçük çözüm:

 

►İlginizi Çekebilir:Güç Kaynakları – Weidmüller

Piyasadaki en küçük analog sinyal dönüştürücü terminal bloğudur.
6 mm'lik dar genişliği sayesinde kontrol panosunda yer tasarrufu sağlar.
Takılabilir çapraz konnektörlerle kolay kablolama sağlar.

 

Proses-Değer İzleme ( Monitoring ) Cihazları:


 

 
Büyük dört haneli LED ekran içerir.
IP 65 korumalıdır 1/8 ”DIN standardı ön panel içerir.
Entegre sinyal dönüştürücü ve limit anahtarı içerir.

Akım, Voltaj, Process Yazılım ve Frekans görüntüleme yapılabilir.

FDT ve FDT2 Teknolojileri


 
 
►İlginizi Çekebilir:Röle Grupları |Weidmüller

WI-Manager, FDT ve FDT2 (Saha Cihazı Aracı) standartlarını destekleyen bir cihaz yönetimi çerçeve uygulamasıdır. Yazılım, yapılandırılabilirdir. ACT20 cihazlarının tümünü yapılandırmak ve bakımını yapmak için kullanılabilir. DTM (Aygıt Tipi Yöneticisi) aracılığıyla mevcut olan tüm aygıt sürücüleri yönetilebilir.  DTM, kullanıcıya cihazların konfigürasyonu, kullanımı ve izlenmesi gibi çeşitli fonksiyonlar sunan bir grafik kullanıcı arayüzü (GUI) ile cihaz verilerine erişime izin verir. WI-Manager, bir tesiste cihazların planlanması ve bakımıyla ilgili maliyetleri azaltmaya yardımcı olur. WI-Manager yazılımı, FDT ve FDT2 işlevleri için tam destek sağlar. Bu sayede hem son teknolojiye hem de geçmişe uyumludur. Tüm iletişim protokollerini destekler. Tesis emniyetini artırmak amacıyla kullanıcıya, kritik olmayan cihaz işlevleriyle sınırlı erişim izni verir. Tüm mevcut proje ve ürün verilerinin birleşik bir biçimde merkezi olarak yönetilmesi, yazılım ve veri yönetimi maliyetlerinin düşürülmesini sağlar. Bağlı ağlar ve ürünler, SCAN işlevi aracılığıyla otomatik olarak algılanır ve görüntülenir. Bu sayede planlama ve ilk devreye alma işlemleri kolaylaştırılır.

Daha fazla bilgi için aşağıdaki videoları da izleyiniz.
 

Kaynak:


Hakan KAHRAMAN Hakan KAHRAMAN Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar