elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

4G ve 5G Nedir? |
Telekomünikasyon Teknolojileri

Günümüzde haberleşme teknolojileri son derece büyük önem taşıyor. Başta cep telefonlarımız olmak üzere, internet, radar, kablosuz haberleşme gibi birçok telekomünikasyon teknolojisi şu anda dört bir yanımızı sarmış durumda. Özellikle cep telefonlarında kullanılan G teknolojileri ise her geçen gün gelişmekte. Peki 3G'den sonra gelen 4G nedir? 5G nedir? 4G ve 5G'nin ne gibi özellikleri var? Ayrıntılar yazımızda.



A- A+
27.08.2015 tarihli yazı 69247 kez okunmuştur.

Kablosuz Sistem Gelişimi 

 
• Birinci Nesil: İlk telefonlarda ortaya çıkan bu analog sistem, esas haberleşme trafiğinin sadece ses üzerinden gerçekleşmesi üzerinde çalışıyordu. 

• İkinci Nesil: 2G olarak isimlendirilen bu sistem, ticari merkezliydi ve dijital bir sistem idi. Şu anki haberleşme teknolojileri piyasasının %60'ını elinde bulunduran sistemin uygulamalarına örnek olarak GSM ve GPRS gösterilebilir. 

• Üçüncü Nesil: 3G olarak isimlendirilen bu sistem ise, abone sayısındaki artış ve yüksek hız gerektiren uygulamalar için çözüm amacıyla geliştirildi. EDGE, UMTS, WİMAX gibi uygulama örnekleri mevcuttur. 
 

 
 
 

4G Nedir?


Haberleşme teknolojilerinde 4G, dördüncü nesil kablosuz teknolojisi olarak karşımıza çıkıyor. 2G ve 3G teknolojilerinin devamı niteliğinde olan bu teknoloji, diğer GSM standartlarında olduğu gibi hücresel ağ sistemini kullanıyor. 3G teknolojisindeki kapsama alanı sorunlarını da bu dördüncü nesil teknolojinin çözmesi bekleniyor. 

Bu doğrultuda telefonlar için bağlantı hızı 100 Mbps, wi-fi ağlarında ise 1 Gbps'dir. Bu hız değerleriyle 4G teknolojisi, WİMAX  (Worldwide 
Interoperability for Microwave Accessband - Mikrodalga Erişim için Dünya Çapında Birlikte Çalışabilirlik Bandı) genişliğine erişmiştir diyebiliriz. 
 

4G sistemi, 2G ve 3G'den daha yüksek veri hızları temeline dayanır ve herhangi bir zamanda, herhangi bir yerde çoklu kitle iletişimi ile kullanıcılara hizmet verebileceği bir şekilde uçtan uca IP çözümü sağlar.


4G  sistemi ile hedeflenen; IP tabanlı olarak her türlü ağ hizmetini kaliteli bir şekilde tek noktada birleştirmek ve makul fiyat ile tek faturalandırma sistemi ile 100 Mbit/s - 1 Gbit/s veri hızına erişmektir. 
 

4G'ye bağlı LTE teknolojisini ilk kez Japon NTT DoCoMo firması 2004 yılında duyurmuştur. İlk 4G testi ise 17 Ağustos 2009 yılında dev telekomünikasyon firması olan Verizon tarafından yapılmıştır. Test, Amerika'da Seatle - Boston şehirleri arasında başarılı bir şekilde gerçekleşmiştir. 

Yapılan bu test sırasında video, dosya indirme ve yükleme, internette gezinti, ses transferi ile LTE sistemi 4G üzerinden denenmiştir. Hizmetin tüm Amerika'ya ve birçok dünya ülkesine ulaşması ise halen devam eden bir süreç.


4G Teknolojisinin Hedefleri 

Genel olarak sistemin ana hedefi, tüm kullanıcıların minimum gereksinimlerini karşılamak ve kaynaklarını etkili bir biçimde kullanmalarını sağlamaktır. 4G çalışma grubu, aşağıda yer alan konuları 4G kablosuz iletişim standardının hedefleri olarak tanımlamıştır: 
 
♦ Işıksal iletim hızında ve verimliliğinde olabilecek bir sistem
♦ Yüksek şebeke kapasitesi
♦ En az 100 Mbit/s veri hızı 
♦ Aynı işlevde olmayan iki arasında uyum 
♦ Kusursuz bağlantı ve küresel dolaşım 
♦ Çoklu medya dosyaları (resim, video vb.) için yüksek hizmet kalitesi 
♦ Mevcut kablosuz standartlar ile uyum 
 

 

4G Gelişimleri ve Uygulamaları


4G sistemi, IP tabanlı olarak hizmet sağlıyor ve bu hizmeti de IPv6 standartları çerçevesinde gerçekleştiriyor. Böylece çok sayıda kablosuz cihaz doğrudan adreslenebilir bir protokol kullanılarak birbirine bağlanabiliyor. 

4G bağlamında, IPv6 daha dayanıklı, daha güvenli ve iletim kabiliyeti daha yüksek uygulamalar sağlamakta. IPv6 protokolündeki uygun adres boşluğu ve adresleme bitlerinin sayısıyla, 4G hizmetlerinin yayılmasına yardım edebilecek uygulamalar geliştirilebilir.



 


Haberleşme teknolojisini geliştiren bir diğer ölçüt ise antenler. 4G sistemi, çok çeşitli sayıda anten konuşlanmasına ihtiyaç duyar ve daha önceki nesillerde antene gönderilen sinyalin bazı kayıplara uğraması durumunu engelleyebilir. Bu yüzden birçok anten üreticisi firma da 4G kullanımını tavsiye ediyor. 

4G'nin en önemli uygulaması ise 
internette sürekli gezer halde olmaktır. Bu da sınırsız ve makul bir hıza sahip olmak demektir. Mevcut 2.5G/3G/3.5G işletimine dayanan hizmetler, pahalı ve uygulama bazında sınırlıdır. 15-30 Mbit hızlarındaki 4G kullanıcıları ise kesintisiz bir şekilde yüksek çözünürlüklü televizyon hizmetine erişmektedirler.

 
4G sisteminin şu anda mevcut olduğu ülkeler listesi ise şöyle: Afganistan, Afrika, Avustralya, Hollanda, Brezilya, Kanada, Fransa, Hindistan, Endonezya, İrlanda, İtalya, Kazakistan, Malta, Arabistan, Belçika, Yeni Zellanda, Pakistan, Filipinler, Polonya, Romanya, Rusya, Norveç, İsveç, İspanya, Güney Kore, İsviçre, İngiltere, Amerika. 

Peki Türkiye'de 4G sistemi ne durumda? Bu konuda Turkcell, 4 Ekim - 13 Kasım tarihleri arasında dört ilde beş ayrı noktada testlerini gerçekleştirdi ve raporlara göre Türkiye 4G teknolojisine hazır. Ancak tüm Türkiye'nin bu sisteme geçmesi Turkcell CEO'su ve Haberleşme Bakanı'na göre önümüzdeki yaz aylarına denk gelecek. 


 

5G Nedir?


4G teknolojisinin ardından çeşitli araştırmacılar, artan veri boyutlarından dolayı yeni bir sistemin daha gerekli olduğu kararına vardılar ve geliştirilecek olan bu beşinci nesil sisteme de 5G adını verdiler. 5. kablosuz haberleşme sistemi olarak bilinen hizmet,  2020 yılına yönelik bir çalışma. 3G  veri aktarım hızı saniyede 28 megabit, 4G'de bu hız 100 megabit, 5G'de ise bu hız gigabit seviyesinde.
 

İlk haberleşme sisteminden bu yana istatistiklerden görülen o ki her 10 yılda bir yeni bir haberleşme sistemi geliştiriliyor. İsveç'in en büyük güvenlik ve iletişim şirketi olan Ericsson'un liderliğinde devam eden 5G sisteminin geliştirilmesi için, AB ülkelerinin yanı sıra Japonya, Güney Kore ve Çin ile ortak çalışmalar yürütüyor.

5G sisteminin geliştirilmesi sırasında ise çeşitli tartışmalar meydana geliyor ve bu tartışmalar genellikle 2 zıt görüş etrafında toplanıyor: 5G'ye ihtiyacımız şu anda yok diye düşünenler ve 4G'nin modası çoktan geçti ve 5G sistemi geliştirilmeli diye düşünenler. Ancak çeşitli araştırmalar gösteriyor ki önümüzdeki 5 yıl içinde 4G sistemi, artan ihtiyaçlar doğrultusunda yeterli olmayacak. 



Kaynak: 

► 5G Wifi 
► Huawei 
► T-Mobile 
Hızır İlyas Seçen Hızır İlyas Seçen Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar