elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Trafolardaki Nem Nasıl Giderilir?

Bu yazımızda trafolarda yağmur suyu gibi nedenlerden dolayı oluşan nem ve bunun nasıl giderileceğini sizler için inceledik.



A- A+
04.10.2016 tarihli yazı 15805 kez okunmuştur.

Trafo Nem Ölçümü

Trafolarda görülen ‘nem’ terimi daha çok suyun yalıtkan (Kraft) kağıt tarafından emilmesi ya da yağda çözünmesi olarak kullanılır. Trafolarda su, yalıtım sisteminin farklı bölümlerinde bulunabilir. Katı yalıtım sisteminde birikebilir, yağda çözünebilir, trafonun en altında ya da çekirdeğinde sıvı bir halde de görülebilir.


Trafoda aşırı nem olduğu açıkça belli ise tamamen kurutulması gerekir. Aksi halde kraft kâğıdındaki nem, selülozun oksitlenmesinden dolayı kimyasal bozulmaya yol açıp kâğıdın kullanım ömrünü kısaltır. Bu da doğal olarak trafoda geri dönüşü olmayan problemlere yol açabilir.
 
"Trafoların nemden arındırılma işlemi çekirdeğin ve bobinin çıkarılıp fırınlarda kurutulmasıyla yapılabilir. Ancak bu yöntem hem pahalı hem de oldukça zahmetlidir. Neyse ki trafoyu kurutmak için bu zahmetlere katlanmadan uygulayabileceğimiz etkili metotlar mevcut."
 

Sıcak Yağ Pompalama

Sıcak Yağ Pompalama metodu yavaş olmasına rağmen kullanılan bir yöntemdir. Yağ, kağıt filtre elemanları içeren bir Filtre Pres makinesine pompalanır. Daha sonra ısıtılan yağ, çekirdek ve bobinlere püskürtülür. Sıcak yağ, soğuk yağa oranla neme çok daha büyük yakınlık göstererek çekirdek ve bobinden nemi söküp atar.
 

‘Filtre Pres’e yağ koymak, filtre elemanlarının yağdaki nemi almasını sağlar. Yağı ‘Filtre Pres’e koymadan önce soğutmak, nemin giderilmesine daha fazla yardımcı olacaktır.
 

Sıcak Yağ Püskürtme

Daha iyi bir yöntem ise trafoya vakumla sıcak yağ püskürtmektir. Sıcak yağın ve vakumun birleşmesi yalıtım maddesindeki nemin kaybolmasını hızlandırır ve trafonun kurumasını sağlar. ‘Soğuk Tıkaç’ (Cold Trap) kullanmak vakum pompasının hareket kabiliyetini artırabilir. Burada vakumun trafo deposundaki bütün havayı emmesiyle boşlukta kalan tek gaz H2O olacaktır. Soğuk tıkaç kullanımı, buz ve aseton düşük sıcaklık ve alçak buhar basıncıyla birlikte bütün su buharının donmasını sağlar.

Böylece ‘soğuk tıkaç’ adeta bir yardımcı vakum pompası işlevi görür. Buradaki buz, selülozdan emilen nemin direk olarak ölçülmesini sağlar.

 

Monash Üniversitesinde yapılan bir araştırmada trafolardaki nem oranının tam olarak belirlenebilmesi için trafo yükü, sıcaklık, yağ doyumu gibi parametrelerin bilinmesi gerektiği belirtiliyor. Ayrıca trafodaki yağın, suda çözünme karakteristiğinin de gerekli olduğu vurgulanıyor.
 


Kaynak:

electrical-engineering-portal

Yazar: Talha İstanbullu

Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar