elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Moore Yasası Nedir?

Dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden olan Intel'in kurucularından Gordon Moore'un 19 Nisan 1965 yılında 'Electronics Magazine' adlı teknoloji dergisinde yayınladığı makale ile gündeme gelmiş kendi adını verdiği yasadır. Bu makalemizde Moore Yasası'nı daha yakından inceleyeceğiz.



A- A+
02.11.2013 tarihli yazı 29351 kez okunmuştur.
Gün geçtikçe gelişen teknolojinin daha iyi anlaşılması için ortaya atılan bu yasa, inanılmaz bir şekilde kanıtlayıcı olmuştur. Intel'in kurucularından Gordon Moore’un ortaya attığı ve kendi adıyla anılan kanun, her 18 ayda bir, bir öncekinin iki katı güçlü bir işlemci satın alabileceğini savunan bir yasadır.

Moore Kanunu, yarı iletken sektörünle bütünleşmiş bir yasadır. Günümüzde bu kanun sürekli tartışılmakla birlikte iki görüş ortaya atılmıştır. Birilerine göre bu kanunun kabul edilmesi için yeterli örnek olmadığı savunulurken diğer taraftan ise eldeki verilerin yasayı doğruladığı söylenmektedir.

 
► İlginizi Çekebilir: Grafen'in Elektronikte Kullanılması

Moore Yasası ilk kez 19 Nisan 1965'te Electronics Magazine dergisinin cramming more components onto integrated circuits adlı makalesinde yayımlandı. Moore’un orjinal gozlemi, entegre devrelerde ki komponent/transistör’lerin değerinin düşmesiyle sayılarının her 18 ayda ikiye katlanacağını ve bu oluşumun en az 10 yıl devam edecegini ön görmekteydi. Zaman geçtikçe Moore, 1975 senesinde degerlendirmesini bekleme zamanını 18 aydan 24 aya çıkararak düzeltti.

 


 

Bununla beraber bu yasanın bir çok anlatımı mevcuttur. Hernasilsa Moore’un orijinal söylentisi şu şekildedir:

Komponentlerin sayısı, her iki senede bir ikiye katlanmaktadır. Şüphesiz ki bu trend kısa bir zaman için daha devam edecektir. Daha uzun bir zamanda ilerleme seviyesi daha az guvenilirdir, lakin yaklaşık son 10 yıl için devam edeceği kesindir. Bu 1975'te bir entegre devredeki komponentlerin sayısının 65,000’e çıkacağı demektir. Ben inanmaktayım ki bu kadar büyük bir entegre devre, bir tek vafer üzerinde yapılabilir olacaktır. (O zamanda bir vaferin capi yaklaşık 1 inch idi)

 



 
KAYNAK:

► Electronics Magazine


 
 
Alper   Görkey Alper Görkey Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar