elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Kullandığımız Pillerin Bilmediğiniz Geçmişi

Hayatımızın her alanında kullandığımız piller aslında yeni teknoloji değiller. Cep telefonları ve dizüstü bilgisayarların bataryaları da bu pillerden evrilmiştir. En yaygın olanlardan AA, AAA ve D pillerinin tarihçesinin detayları yazımızda.



A- A+
13.01.2019 tarihli yazı 2084 kez okunmuştur.

 
D Pil

Boyutu 34,2 x 61,5 mm olan D pili, inceleyeceğimiz üç pil arasından boyutu en büyük olan pildir. Yıllar önce kullanımı daha yaygın olsa da hala az da olsa kullanılmaktadır.
 


►İlginizi Çekebilir: Dünyanın En Büyük Lityum-İyon Pili

D pili 1898 yılında el fenerlerinde ve radyolarda kullanılması için piyasaya sürülmüştür. Günümüzde daha küçük ve daha hafif piller D pilinin yerini almıştır. ABD'de tüm alkali pillerin % 8'inden daha azının D pili olduğu tahmin edilmektedir. Hatta diğer ülkelerde bu sayı daha da düşüktür. Fakat bu piller kullanım oranları düşmesine karşın, 10000 mAh güç tutabilme kapasitesine sahiptirler.
 

AA Pil


Günümüzde de fazlasıyla kullanılan 14,5 x 50 mm boyutundaki AA pili, 100 yıldan fazla bir geçmişe sahiptir. Bir zamanlar oldukları kadar popüler olmasalar da, AA piller hala alkali pil pazarının yaklaşık % 60'ını oluşturmaktadırlar.

AA pili 1907 yılında Birinci Dünya Savaşı'nda cep lambaları (penlight) ve casus araçları için piyasaya sürülmüştür. Ancak ANSI standardına 1947'de eklendi. Standarda eklenmesi ile cihazlarda kullanmak için büyüklüğü sabitlendi ve böylece üreticiler ve tüketiciler için büyük kolaylık sağlanmış oldu. 1.5 V' luk (veya 1.2 V) bir alkali AA pili, yaklaşık 1700-2850 mAh güç tutabilme kapasitesine sahiptir. Ancak AA pilinden daha da popüler olan AAA pilini inceleyelim.

 
AAA Pil


Boyutu 10,5 x 44,5 mm olan standart bir AAA pili normal bir AA pilinden yaklaşık üç kat daha hafiftir. Şu anda pazardaki tüm alkali pillerin yaklaşık % 30'unu oluşturuyorlar ve bu oran gittikçe artmaktadır.
 
AAA pili, standart bir AA pilden daha yenidir. AA pilinin hafifleştirilmesi küçültülmesi amaçlanırken ortaya çıkmışlardır. AAA piller 1911'de tanıtıldı, 1954'te Kodak ve Polaroid kameralarının boyutunun azaltılmasını sağladı ve 1959'da standart (ANSI) hale getirildiler. Artık, en bilinen örnek olan televizyon uzaktan kumandalarında ve birçok yerde AAA piller yaygın olarak kullanılmaktadır. 750-1200 mAh güç tutabilmeleri nedeniyle popülerlik kazanmışlardır. 

 
 
Cep telefonlarında ve dizüstü bilgisayarlarda bulunan bataryalara bakıldığında, standartlardan bir ayrılma görülmektedir. Bu kısmen üreticilerin bir standart üzerinde anlaşamadıklarından kaynaklanmaktadır. Bu da çoğu tüketici cihazının ısmarlama piller veya pil paketleri ile birlikte geldiği anlamına gelmektedir. Kompakt tasarım ve pazar talebi, üreticileri kendi yollarına gitmeye zorlamaktadır.
 
Tabiki, piyasada birçok pil çeşidi var, ancak D, AA ve AAA günümüzde en yaygın olanlarıdır. Çok fazla alkali pil kullanıyorsanız, israfı önlemek için şarj edilebilir piller satın almayı düşünmelisiniz.


 

Yazar: Elif Kurban


Kaynak:

►technology.org

 
Elif Kurban Elif Kurban Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.