elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Kondansatörün İç Yapısı |
ElektrikPort Akademi

Kondansatör, çok yaygın olarak kullanılan elektronik devre elemanıdır. Elektrik yüklerini depo eder. Kullanım amacına bağlı olarak bir çok çeşidi vardır; seramik, elektrolitik, mika, ayarlanabilir vs. Bu içeriğimizde bir elektrolitik kondansatörün iç yapısını inceleyeceğiz. Devamı yazımızda.



A- A+
17.09.2015 tarihli yazı 27943 kez okunmuştur.
Kondansatör bilindiği gibi iki iletken tabaka arasında bir yalıtkan tabakadan oluşur. Aradaki yalıtkan tabaka, dielektrik madde olarak bilinir ve kağıt, plastik, seramik, hava gibi maddelerden oluşur. İki iletken tabaka, kondansatörün bağlı olduğu devrenin elektriksel bağlantısını sağlamak için iki bacak ile gövdenin dışına çıkarılmıştır.
 
Evinizde inceleme yapmak isterseniz bir elektrolitik kondansatör ve bir maket bıçağı (veya yankeski) işinizi görecektir. Şimdi kondansatörün iç yapısına daha yakından bir göz atalım.

Aşağıdaki resimde elektrolitik bir kondansatörün yakın görünümü yer almaktadır. Silindirik yapıdaki kondansatörün altından iki ince bacak çıkmaktadır. Bu bacaklar aynı uzunlukta değillerdir.

Bunun nedeni ise; elektrolitik kondansatörler polariteli elemanlardır. Yani kondansatör uçlarına gerilim uygularken pozitif (Uzun bacak) ve negatif (Kısa bacak) yönlerine dikkat edilmesi gerekir. Ters polarize edilmesi durumunda kondansatör patlar. Bunun için kondansatörün etrafını saran plastik kaplamanın üzerinde hangi ucun negatif olduğu belirtilmiştir.

 

 
►İlginizi Çekebilir: Tesla Bobininin İncelenmesi
 
 
Aşağıdaki görselde görüldüğü gibi plastik kaplamayı kaldırdığımızda kondansatörün gövdesini oluşturan metal silindir görülecektir.
 

 
 


Metal gövde açıldığında, iki iletken ve arasındaki yalıtkan tabakanın silindirik şekilde sarıldığı görülecektir. Aşağıdaki resimde bu durum daha açık bir şekilde görülmektedir.
 


 

 

 
Aşağıdaki resimde iletken metal tabakaların ve aradaki yalıtkan tabakanın birbiri üzerine silindirik bir şekilde sarıldığı, başka bir ifade ile 'rulo yapıldığı' açıkça görülmektedir. Kondansatörün kapasitesinin, iletken tabakaların yüzey alanı ile doğru orantılı olduğunu söylemiştik. Tabakaların rulo şeklinde sarılmasının nedeni, yüzey alanını geniş tutup kondansatörün boyutunu mümkün olduğunca küçültmektir.
 

 
 
►İlginizi Çekebilir: Kompanzasyon Nasıl Yapılır?


Elektrolitik kondansatörler, yüksek kapasitelidirler. Aynı boyutta daha fazla kapasite elde etmek için dielektrik madde olarak elektrolitik kullanılır. Elektrolitik aslında bir sıvıdır. Bu sıvı, iletken tabakaların arasında bulunan süngerimsi bir maddeye emdirilir. Sarımları açtığımızda aşağıdaki şekildeki gibi iletken tabakalardan dışarıya çıkan bacaklar, iletkenlerin arasındaki elektrolitik emdirilmiş süngerimsi maddeyi ve plakaları birbirine yakın tutmak için kullanılan siyah plastik parçayı göreceksiniz.
 


Süngerimsi maddeyi ve plastik parçayı çıkardığımızda aşağıdaki gibi bir görüntü ile karşılaşıyoruz.




 
Kaynak:
 
►EngineersGarage


Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar