elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Hibrit Feribotlar Amsterdam’ın İki Yakasını Bir Araya Getiriyor

Amsterdam Limanını Kuzey Denizi'ne bağlayan IJ Nehri, Hollanda’nın en işlek kanallarından biridir. Amsterdam'ın toplu taşıma şirketi GVB tarafından işletilen 6 adet ücretsiz feribot güzergâhında her gün çok sayıda yolcu, IJ Nehri'ni bisikletleriyle, motosikletleriyle veya yürüyerek geçiyor.



A- A+
27.11.2018 tarihli yazı 4412 kez okunmuştur.

GVB; feribot, tramvay, otobüs ve arabaların neden olduğu emisyonları ve çevresel etkileri mutlak minimuma indirme politikasını izliyor. GVB, Hollanda Tersanesinden 2 yeni feribot sipariş ettiğinde, yakıt verimliliğini arttırmak ve kirliliği azaltmak için hibrit akü teknolojisini kullanmaya karar verdi.
 
 





Solda: GVB (Amsterdam Toplu Taşıma Şirketi) Proje Müdürü Casper van der Werf. Sağda: Elektrikli Gemi Tasarım Danışmanı Kees Bark.

Güç Takviyesi ile Jeneratör Boyutu Küçültülebilir
 
Feribotlar, yılda 365 gün 24 saat çalışıyor. IJ Nehri'ni geçmek yaklaşık 4 dakika sürüyor ve feribotlar, bir sonraki seferden önce yalnızca 2 dakika kadar iskelede bekliyor. Limanda bekleme süresi çok kısa olduğu için, %100 aküyle çalışan elektrikli bir feribotun akülerini kıyıdaki bir güç bağlantısından şarj etmesi mümkün değildi. Bunun yerine GVB, güç tepe noktalarını optimize etmek için dizel jeneratörlü ve Lityum-İyon akülü elektrikli tahrik sistemi kullanmaya karar verdi. Kullanılan aküler jeneratörlerin neredeyse sabit yükle çok verimli çalışmasını sağladığından, jeneratör boylarını küçültmek mümkün oldu.


GVB Proje Müdürü Casper van der Werf: “Hollanda Tersanesi ve elektrikli tahrik sistemlerinde VACON® NXP Sürücülerinin kullanımı konusunda tecrübeli ortağı Holland Ship Electric işbirliği ile hibrit bir çözümü tercih ettik.







Hibrit, Hava Kalitesini İyileştirir


Dizel motorlar, kalan hava kirliliğini azaltmak için zehirli gazları ve partikülleri temizleyen ve SCR (seçmeli katalitik reaktör) olarak bilinen etkili egzoz gazı temizleme sistemleri ile donatılmıştır.


60 ve 61 numaralı IJ Feribotları, 2019/2020 yılında yürürlüğe girecek olan hava kirliliğiyle ilgili katı kuralları hali hazırda karşılıyor. Bu durum, hava kalitesini iyileştirmeye ve Amsterdam sakinleri ile feribotları kullanan milyonlarca turist için gürültüyü azaltmaya yardımcı oluyor.

Manevra Kabiliyetini Arttırır


Kaptanlar yeni feribotlardan çok memnun: Feribotlar, geleneksel dizel motorlu kardeş gemiler kadar kolay yönetiliyor, ancak çok daha sessizler. Düşük gürültü seviyesi, yolculuğu, yolcular ve mürettebat için keyifli hale getiriyor.


Normal hava koşullarında, sabit yükle çalışan iki jeneratör bulunuyor. Aküler feribotların durduğu veya düşük hızla çalıştığı sırada şarj ediliyor. Gemiler hızlandığında, akülerden tepe güç çekiliyor. Jeneratörlerin kapalı olduğu akü modunda feribotlar, yaklaşık bir saatlik çalışma süresinde, 10-11 gidiş-dönüş yapabiliyor. Jeneratörlerin çalıştığı normal koşullarda akülerin şarjı, bir gidiş-dönüş sırasında yalnızca çok düşük bir yüzde oranında artıyor veya azalıyor.




7/24 işbaşında


Amsterdam Belediyesi, feribotları, Amsterdam'ın kuzey ve güney yakasını birbirine bağlayan "yüzer köprüler" olarak görüyor. Yüzen köprülerde yolculuk yapmak ücretsiz.Güvenlik sebebiyle iki yedek DC şebeke sistemi  seçildi; ancak kısa devre koruması olmak zorundaydı.Çözümden memnun kalan GVB, yeni feribotlara tekrar ihtiyaç duymaları halinde aynı hibrit gemileri düşünecek.
 



Holland Ship Electric (HSE) şirketinden René Stout, hibrit güç ve tahrik sistemi HSE dokunmatik ekran kontrolünü gösterdi.

 






Hibrit tahrik sistemi şeması



 

 














Her makine dairesinde iki adet olmak üzere, toplam dört adet 133 kW John Deere/Stamford jeneratör bulunur. İki makine dairesi, geminin iki ucunda yer alır. Solfic SCR egzoz gazı filtresi, zehirli gazları ve partikülleri temizler.ZF azimut pervanesi (mavi), Oswald yüksek verimli PM motorla (yeşil) çalışır. Azimut pervaneleri, sağladıkları yüksek manevra kabiliyetinden dolayı genellikle küçük feribotlarda kullanılır.
 
 
Akü yönetim sistemli 2 adet 68 kWs Li-Ion EST-Floattech Akü sistemi

 

 
Kaynak:

 

Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar