elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Geçici Kararlılığı Etkileyen Faktörler - Arıza Analizi

Bir sistemde yaşanabilecek bir veya daha fazla arıza türü nedeniyle açılması durumunda, geçici kararlılığın korunması gerekir. Bu yazımızda geçici kararlılığı etkileyen faktörleri arıza türlerini analiz ederek sizlere aktaracağız.



A- A+
03.07.2017 tarihli yazı 8526 kez okunmuştur.

Geçici Sistem Kararlılığı

Bir güç sisteminin, çeşitli üretim istasyonları periyodik sistem bozulmalarını takiben dengeyi tekrar kazanması halinde geçici kararlılığa sahip olduğu söylenebilir. En büyük sıkıntıya neden olan sistem bozuklukları hat arızalarıdır.

Bir hat arızası girerilmeden önce generatör yüklemelerindeki değişikliklere ek olarak, yük kaybına neden olacak şekilde radyal bir hattın dışına çıkarılır, aksi takdirde ağda birbirine bağlı hatlardan biri açar, böylece çevresindeki faz açılarının yeniden ayarlanması gerekir ve aynı zamanda tesisler arasındaki empedansı arttırır ve senkronizasyon gücünün akışını engeller.

Geçici kararlılık çalışmaları temelde dönen ekipmanın ani hız değişiklikleriyle ilgili bir çalışmadır ve bu ataletlerin fonksiyonlarıdır.
 

 

Geçici Kararlılığı Etkileyen Faktörler


Aşağıdaki faktörler geçici kararlılığı etkileyebilir:

► Generator WR2X rpm2. Bu miktar arttıkça ivme faktörü o kadar düşük olur.
► Sistem Empedansı, tüm üreten birimlerin geçici reaktanslarını içermelidir. Bu, faz açılarını ve senkronizasyon gücünü etkiler.
► Arıza süresi, kararlılığın ölçütü olarak seçilmiştir. Süre, devre kesici hızlarına ve kullanılan röle şemalarına bağlı olacaktır.
► Arızadan önce generatör yüklemeleri, iç gerilimleri ve çıktıdaki değişimi belirleyecektir.
► Sistem yükleme, generatörlerin çeşitli iç gerilimleri arasındaki faz açılarını belirleyecektir.

Herhangi biri gibi bağlantı ya da durum, üç faz arasında dengesizliğe neden olur. Bir sistem tasarımı, genellikle, ağın en önemli bağlantı hattının, yaşanabilecek bir veya daha fazla arıza türü nedeniyle açılması durumunda, geçici kararlılığın korunmasını gerektirir.


Arıza Analizi


Arıza akımları hem terminal hem de mekanik işlemler nedeniyle ekipman hasarına neden olur. Amaç, arıza sırasında mevcut akımların büyüklüklerini belirlemektir.


Topraklama Arızası


Bir elektrik sisteminde, elektrik akımının toprağa akması istenmeyen bir durumdur.

Bir dağıtım veya iletim şebekesindeki elektrik akımı, tasarlanan akış yolunun dışına sızdığında bir toprak arızası meydana gelir.

Dağıtım ve iletim şebekeleri genellikle arızalara karşı, arızalı bir bileşen veya iletim hattının, ilgili devre kesicinin yardımıyla otomatik olarak kesileceği şekilde korunur.


Arıza Türleri


Arızaların genel sınıflandırılması:

► Metrik arızalar: Sistem dengeli kalır. Bu arızalar nispeten nadirdir, ancak en kolay analiz edilenlerdir.

► Simetrik olmayan arızalar: Sistem artık dengeli değildir. Çok yaygın, ancak analiz edilmesi daha zordur.

Üç fazlı bir sistemdeki en yaygın arıza türü, tek hat-arası, ardından hat-hat arızaları, çift hat-toprak arızaları ve dengeli üç faz arızalarıdır.


Tek Hatta Toprak Arızası


Bu arıza, faz "a" için sıfır pozitif ve negatif dizi ağlarına ek olarak "a" fazı için dizi akıntılarını hesaplamak için Zf seri halinde yerleştirilmesini gerektirir.
 


Hat - Hat Arıza


"b" ve "c" fazları arasında Zf empedans değerinde bir arıza olduğunu düşünün. Daha önce bulunan "a" fazı için dizi ağı bağlanır ( pozitif ve negatif dizi ağlarının tersi).
 


Çift Hat Toprak Arızası


Burada "b" ve "c" fazları kısa devre yapar ve Zf empedansı ile toprağa bağlanır.
 


►İlginizi Çekebilir: Kaçak Akım Rölesinin Önemi

 

Üç Faz Arızası (Üç Faz Toprak Arızası)


Üç fazlı arıza çoğunlukla cidd boyutlarda gerçekleşen bir arıza tipidir.
 


Kaynak:

►Electrical Engineering Portal
Anıl Gül Anıl Gül Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar