elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Elektronik Sigara Nasıl Çalışır?

Son günlerde oldukça yaygın şekilde kullanılan elektronik sigaralar çıkardıkları buharla oldukça dikkat çekici bir hal alabiliyorlar. Peki taşınabilir bir batarya ile çalışan elektronik sigaralar nasıl çalışıyor?



A- A+
10.06.2017 tarihli yazı 15258 kez okunmuştur.
Dumansız sigara olarak da bilinen e-sigara veya elektronik sigara tütünde bulunan ve bağımlılık yapıcı bir kimyasal olan nikotin tüketiminin alternatif bir yolunu sunuyor. Üreticiler genellikle günlük tütünden üretilen sigaralara benzeyecek şekilde e-sigara tasarlamaya çalışıyor. Fakat elektronik sigaralar tütün içermezler ve çalışmak için bir kibrit veya çakmağa ihtiyaç duymazlar.

Elektronik sigara kısaca sıvı nikotini kullanıcı tarafından solunan buhara dönüştüren ve pille çalışan bir yapıdır. Çalışırken kül ya da dumansı bir koku ortaya çıkarmazlar. Elektronik sigaraların en çok tercih edilme sebeplerinden biri karbon monoksit ve katran gibi sigara ile ilgili önemli zararlı kimyasalları bünyesinden barındırmamasıdır. Üreticiler elektronik sigaranın her yıl binlerce ölüme neden olan tütünden üretilen sigaraya karşı çok daha sağlıklı bir alternatif olduğunu dile getiriyorlar.

Elektronik sigaranın patenti 2003 yılında Çinli bir eczacı olan Hon Lik tarafından alınmıştır. Patentinin alınmasından bir yıl sonra Çin pazarına tanıtılmıştır. Bugün dünya çağında birçok şirket müşterilerine bu ürününün satışını gerçekleştirmekte. Satışın başlamasından bu yana elektronik sigaraların kullanımı gün geçtikçe popülerlik gösterdi.

 

Geleneksel bir sigaranın içilmesi tütünün yanması ve nikotin içeren dumanın serbest bırakılmasıyla gerçekleşir. Kullanıcı akciğerlerine nikotin vermek için nefes alırken sigara dumanını çeker. Elektronik sigaranın işleme prensibi bu süreçten tamamen farklıdır. Bu işleyişin yerine sıvı bir nikotini (Bu sıvı nikotin sıklıkla elektronik sigara likiti olarak da anılmaktadır) ısıtır ve sıvıyı kullanıcı tarafından solunan buhara dönüştürür. Elektronik sigaranın modeline bağlı olarak kullanıcı buharlaşmayı gerçekleştiren elektronik devreyi çalıştırmak için bir buton kullanırken bazı modellerde de sadece sigaranın kartuşundan soluk alması yeterlidir.
Elektronik sigara temel olarak 3 bölümden oluşmaktadır:


► Şarj edilebilir lityum batarya
► Buharlaştırma odası
► Kartuş
 

1) Şarj Edilebilir Lityum Batarya

Lityum piller eletkronik sigaralara gerekli gücü sağlayan yapılardır. Piller cep telefonu pilleri için kullanılan benzer bir şarj cihazı ile şarj edilebilir. Şarj edilebilir pil buharlaşma odasına, elektronik kontrol ve fısfısları içeren buhar üretimini gerçekleştiren içi boş bir boruya bağlıdır. Elektronik sigaralarda kullanılan çoğu pil 18650 batarya olarak bilinen 3,7 Volt'luk bir gerilim sağlayan pillerdir.
 

2) Buharlaştırma Odası

Kullanıcı cihazı etkinleştirmeden önce, buharlaşma odasına sıvı nikotin içeren bir kartuş takar. Kartuşun ucu elektronik sigaranın ağız parçası olarak görev görür. Kullanıcının yaptığı soluma kartuştaki sıvıyı buhar haline dönüştürmek için atomizörü etkinleştirir. Bu aşamadan sonra atomizör üzerindeki önceden belirlenmiş belirli bir sıcaklığa kadar ısınan tel enerjilendirilir. Isınan atömizör likiti ısıtır ve buharlaşma bu şekilde gerçekleşir. Bu buharın ağızlıktan vücuda teneffüs etmesi akciğerlere nikotinin iletilmesini sağlar.
 

3) Kartuş

Elektronik sigaralarda dolu olarak satılan ve sonradan doldurulabilen kartuşlar kullanılmaktadır. Kartuşların içinde kullanılan sıvı ya da duman suyu ise genellikle FDA ABD Sağlık Bakanlığı) onaylı propilen glikoldur yani sigara kullanıcılarına dumanlı bir atmosfer yaratman için propilen glikol kullanılır. Tüketiciler bu sıvının içerisinden farklı miktarlarda nikotin içeren likitleri veya hiç içermeyen likitleri satın alırlar. Üreticilerse kullanıcılarda farklı hisler uyandırması adına likitler içine çeşitli aromalar enjekte etmektedirler.

Birçok elektronik sigaranın üzerinde yanan alevi simüle etmesi amacıyla LED ışık kullanılmaktadır.  Elektronik sigara kullanıcıları cihazı kullanırken tütün sigara içme isteklerini ortadan kaldırdığını söylüyor.
 

Kaynak:


howstuffworks
Muhammed Ahmet ALKAN Muhammed Ahmet ALKAN Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar