elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Yüksek Akım Geçiş Klemensleri |
Büyük Kesitler için Yeni Hızlı Bağlantı Teknolojisi

Cihaz üreticileri arasında hızlı bağlantı teknolojisine olan talep artmaktadır. Ancak büyük kesitler için herhangi bir çözüm yoktur. Phoenix Contact büyük kesitli cihaz bağlantıları için yenilikçi bir bağlantı yapısı geliştirmiştir. T-LOX 95 mm²'ye kadar kabloların hızlı bağlantısını sağlar ve düşük işletme kuvveti gerektirir. Detaylar içeriğin devamında...



A- A+
12.04.2016 tarihli yazı 10508 kez okunmuştur.
Yeni nesil cihazlar sürekli yeni gereksinimlerle karşılaşır. Gittikçe küçük, güçlü ve ekonomik olmalıdırlar. Bu trendler cihaz bağlantı teknolojisini de belirler; klasik vidalı bağlantıya ek olarak özellikle yaylı hızlı bağlantı teknolojileri son yıllarda önem kazanmıştır. Bu teknolojiler aletsiz push-in ve push-lock bağlantıyı kapsar. Bugün bu yay temelli bağlantı teknolojileri çok kısa sürelerde kablo bağlantılarına imkan tanırken tanımlı kontak kuvveti emniyet sağlar. Ayrıca hatalı torkun neden olduğu arızalar bu şekilde önlenmiş olur.


Şekil 1: 95 mm² kesitli kablolar için T-LOX bağlantılı yüksek akım geçiş klemens çeşitleri (TW serisi, solda), kablo çıkışı ve işletme yönü aynı (PWO serisi, ortada) ve kolay push-lock kol bağlantısı (PLW serisi).

 

Yeni T-LOX bağlantı teknolojisini özel kılan nedir?


"Özel olan çok telli olsalar bile büyük kesitli kabloların sahada güvenli ve kolay bağlanabilmesidir. Gerekli işletme kuvveti düşündüğünüzden çok daha kullanışlıdır."

Bugüne kadar pazar 35 mm²'nin üzerinde hızlı bağlantı teknolojili cihaz bağlantısı görmemişti. Klasik yaylı klemenslerde gereken kuvvet çok yüksektir çünkü bağlanan kablonun kesiti büyüdükçe gereken yay enerjisi de büyümektedir.

 

Yeni T-LOX bağlantı prensibi


Bu noktada Phoenix Contact'ın T-LOX yeni bağlantı teknolojisi öne çıkmaktadır. Bu teknoloji 50-95 mm² çok telli kabloların bile esnek, kolay ve güvenli bağlantısını sağlamaktadır. T-LOX bağlantısı da yay temellidir. Yüksek baskı kuvvetinden kaçınıp kullanışlı bir işletim kuvvetini koruyabilmek için yay kol mekanizmasıyla desteklenir; bu kabloların güvenli bağlantısını sağlar. Klemens standart bir tornavidayla açılır ve kapanır. Kol teknolojisi işletim kuvvetlerini kullanıcı dostu bir seviyede tutar.
 
 
Şekil 2: T-LOX bağlantılı yeni yüksek akım geçiş klemensleri iki tipte mevcuttur: 150 A ve 232 A'e kadar akımlar için.
 


"T-LOX”" ismi nasıl bulundu?


“T-LOX” ismi “toggle” ve “lock” kelimelerinden gelmektedir ve bağlantı prensibini tanımlamaktadır. “X” şirketin isminden gelmektedir: Phoenix Contact."


Birçok uygulamada kablo bağlantısı için küçük, erişilemez bir alan vardır, dolayısıyla büyük kesitli kabloların uçlarını doğru konuma getirmek çok zordur. T-LOX bağlantıda üstten tamamen açık bir alan söz konusudur. Bunun avantajı, pazardaki diğer çözümlerin aksine kablo terminale itilmez üstten kolayca yerleştirilir. Terminalin açık görüntüsü kolay kablo bağlantısı sağlar.
 

T-LOX teknolojisi yüksek akımlar için de uygundur


T-LOX teknolojisi Phoenix Contact'ın yeni yüksek akım klemenslerinde ilk kez kullanılmaktadır. Önceden 95 mm² kesite kadar vidalı yüksek akım geçiş klemensleri, 150 mm²'ye kadar kablo pabuçları için cıvatalı bağlantı klemensleri 16 mm²'ye kadar tanımlı kontak kuvvetiyle temin ediliyordu.

Yaylı klemenslerde iki seri vardır: Birincisi push-in bağlantılı PW serisidir ve aktvivasyon ve kablo çıkış yönü aynı olan kompakt bağlantı alanı sunar. Diğeri push-lock bağlantısı ve invertörlerin AC bağlantı alanındaki sızdırmazlık özellikleri gibi fonksiyonlarıyla pazarda kendisini kabul ettirmiş PLW serisidir.
 
 
Şekil 3: SPT serisi büyük kesitlerde (35 mm2'ye kadar) ve yüksek akımlarda (125 A'e kadar) push-in bağlantılı temin edilir.


T-LOX bağlantılı yeni TW serisi yüksek akım geçiş klemenslerini büyük kesit ve tanımlı kontak kuvveti alanında tamamlar. TW serisi 16-50 mm² bağlantı kapasiteli ve 150 A akım taşıma kapasiteli TW 50 klemensini ve 25-95 mm² bağlantı kapasiteli ve 232 A akım taşıma kapasiteli TW95 klemensini içerir. Her iki klemens IEC 60947-7-1'e göre 1000V taşıyabilir.

Dünyanın farklı yerlerinde kullanılabilen klemenslerde Amerikan UL onayı cihaz üreticileri için gittikçe önem kazanmaktadır. TW serisi klemensler UL 1059 standardına göre C Kullanım Grubu için 600 V onaylıdır. Bu sertifika geçiş klemensinin neredeyse tüm uygulamalarda kullanılabilmesi anlamı taşır.
 

Bağlantı ve montaj


Cihazın içinde kablo pabuçları için bir cıvatalı konnektör standarttır. Uygulama ve cihazın yapısına bağlı olarak baralar yüksek güç ihtiyacında dahili kablolama olarak kullanılabilir. Bu nedenle kullanıcılara kendi baralarına direkt bağlantı seçeneği sunulur. Bu durumda klemens entegre akım barası olmadan teslim edilir ve bunu kullanıcı temin eder. Bağlantı noktasının ortadan kalkması hem zaman kazandırır hem de geçiş dirençleri gibi çeşitli teknik özellikler de iyileşir.


 
Şekil 4: Bağlantı cihazın içinde yapılabilir - müşteri barasının direkt bağlantısı (solda) ve kablo pabuçları için cıvatalı konnektör (sağda) mevcuttur.


Kullanıcıların gerekli pin sayısını kendisinin yapılandırdığı standart geçiş klemenslerinin aksine TW serisi klemenslerde uygulanan kuvvetlerin optimum şekilde absorbe edilmesini sağlayan mono-blok tasarım vardır. TW 50 ve TW 95 serileri 1-6 pinlidir. T-LOX klemensi 1-5 mm kalınlıkta muhafaza sacına alet kullanmadan monte edilebilir. Klemensi muhafazaya sabitlemek için bir montaj takozu kullanılır. Takozun çift geçmeli yapısı sıkı bir tutuş sağlar.
 

 
Şekil 5: 16 - 50 mm² kesitli kablolar kolayca bağlanabilir. Standart bir tornavidayla basit bir döndürme hareketi güvenli bir temas elde edilmesini sağlar.


Kablolama hatalarını asgariye indirmek için TW klemensleri etiketlenebilir. Bireysel etiketleme için yüzeyler mevcuttur. Klemenslerde etiket şeritleriyle etiketlenebilen markalama olukları vardır.
 

Bu bağlantı teknolojisinde başka potansiyel var mı?


"Kesinlikle. Yüksek akımlara ve büyük kesitlere ihtiyaç duyulan her yerde kullanılabilir. Örneğin bina hizmetleri olabilir."



Sonuç Olarak; 

Yeni TW serisi yüksek akım klemensleri 95 mm²'ye kadar kabloların güvenli ve kolay bağlantısını sağlar. Cihazın dışındaki bağlantı yeni T-LOX bağlantı teknolojisiyle yapılır. Cihazın içinde kullanıcı bağlantının kablo pabucuyla mı yoksa doğrudan kulanıcının kendi barasıyla mı yapılacağını seçebilir. Klemensler az bir kuvvet uygulayarak ve alet kullanmadan monte edilir.

T-LOX bağlantı prensibi belirli bir kontak kuvveti üreten ve konforlu bir işletme kuvveti sunan bir yayı temel alır. T-LOX iyi bir görüş sağlayan üstten tamamen açık bir bağlantı alanı sunar. Böylece kısa ve çok telli kabloların klemense yerleştirilmesi ve fazla kuvvet uygulanmadan bağlanması mümkün olur.

TW serisi 50 mm² bağlantı kapasiteli ve 150 A akım taşıma kapasiteli TW 50 klemensini ve 95 mm² bağlantı kapasiteli ve 232 A akım taşıma kapasiteli TW95 klemensini içerir. Her iki klemens IEC 60947-7-1'e göre 1000V taşıyabilir ve UL 1059, Kullanıcı Grubu C'ye göre 600 V UL ile tam uyumludur.



 

Dahili kablolama için hızlı bağlantı teknolojisi


Cihazların içindeki PCB kablolaması için Phoenix Contact büyük kestilerde hızlı bağlantılı klemensler de sunmaktadır.

SPT serisi PCB klemenslerde kablo bağlantısı kullanışlı push-in teknolojisiyle yapılır. Tek telli ve yüksüklü çok telli kablolar doğrudan klemense takılarak zaman kazanılır.

SPT serisi PCB klemensler 16 mm²'ye genişletilmiştir. Yeni SPT 35 35 mm² kesite kadar kabloların bağlantısını ve 125 A'e kadar akımların taşınmasını sağlar.



Kaynak:


Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar