elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Yenilenebilir Enerjinin Geleceği:
Nanoteknoloji

Gün geçtikçe yeni atılımlarla gelişen nanoteknoloji bugünlerde hızla ilerliyor. Dünyanın her yerinden üst düzey araştırmacılar, bir zamanlar imkansız olarak görünen veya yeni keşfedilen problemleri çözmek için nanoteknolojiyi kullanıyorlar



A- A+
13.06.2011 tarihli yazı 11440 kez okunmuştur.

2011 yılı, enerji sektörüne uygulanan nanoteknoloji alanında bazı önemli gelişmelerin yaşandığı yıl oluyor. Bu gelişmelere gelin birlikte kısaca göz atalım:



Ultra Verimli "Solar Nantenna"


Missouri Üniversitesi araştırmacısı Patrick Pinhero ve ekip arkadaşları, "nantenna" olarak isimlendirdikleri mikroskobik anten geliştridi. Bu mikroskobik anten güneş ışığını hem görünür şekilde hem de kızıl ötesine yakın spektrumda yakalayarak ısı enerjisini %90 verimlilikte ince bir güneş levhası filmi yaratmak için kullanıyor. Bu rakam hala kullanılan güneş panellerinin sunduğu verimden %20 daha iyi.



##VIDEO##





Sesten Enerji Üretimi


Sungkyunkwan Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, iki elektrot arasında titreşimle sese maruz kaldığında bir yük oluşturan çinko oksitten mikroskobik dizeler geliştirdi. Baş araştırmacı Dr. Sang-Woo Kim, "Ses gücü; konuşma sırasında şarj edilebilir cep telefonu ve araçların geçme sesinden elektrik üreten, otoyollara yakın ses yalıtımlı duvarlar dahil çeşitli yeni uygulamalar için kullanılabilir." diyor.



Nanoborucuklar Vasıtasıyla Enerji İletimi


MIT'den bilim adamları, karbon nanotüpler üzerinde çalışırlarken daha önce hiç tanık olunmayan bir enerji etkisi gözlemlediler. Yeni keşfe göre, sıcak hava dalgaları bu mikroskobik borular aracılığıyla normalden 10,000 kat daha hızlı hareket ediyorlardı. Yol boyunca ortamdaki yüklü parçacıkları toplayarak da bir elektrik yükü oluşturuyorlardı. Bu durum enerji iletiminde hala açıklanmayı bekleyen bir potansiyel ortaya koymakta.







Nanokonicikler ile Enerji Odaklama


Oak Ridge Ulusal Laboratuvarı, "nanokonicikler" olarak adlandırdıkları, enerjiyi konilerin ucunda yoğunlaştırarak ve odaklayarak eşsiz bir özellik sergileyen mikroskobik çinko oksit koniler üretti. Nanokonicikler çok geçmeden enerji verimliliğini artırmak için güneş pillerine uygulandı.



Nanosüngerler ile Enerji Depolaması


Teksas Üniversitesi araştırmacıları, "nanosünger" şeklinde adlandırılan karbon nano-superkapasitör geliştirdi. Nanosüngerler statik elektrik enerjisini süngere benzeyen gözeneklerinde depolama özelliğine sahipler. Geleneksel superkapasitörler gibi nanosüngerler de kimyasal bazlı pillere göre enerjiyi daha hızlı ve verimli iletebilir, fakat bu çok daha yüksek kapasitede mümkün. Şu anda, nanosüngerler enerjiyi bir kurşun-asit pilininkine eşdeğer oranda depolama kapasitesine sahip durumda, fakat hızlı gelişmelerle çok yakında lityum-iyon pilleriyle başabaş duruma gelebilirler.





Emre GÜRBÜZ






ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.