elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Termal Diyotlar ile Isınmayan Bilgisayarlar Mümkün

Mühendisler, elektronik devrelerde kaybolan enerji olarak ortaya çıkan ısıyı tekrar alternatif enerji kaynağına dönüştüren bir termal diyot geliştirdi. Ayrıntılar haberimizde.



A- A+
02.05.2017 tarihli yazı 12179 kez okunmuştur.
Bilgisayarların kullanılmaya başlanmasından bu yana en büyük sorunlardan bir tanesi ısınma sorunu olmuştur. Şimdiye kadar bu sorunla başa çıkmak için soğutma ve fan kullanımı gibi çeşitli yöntemler kullanıldı. Nebraska–Lincoln Üniversitesi'nde görev yapan araştırmacılar ısınma sorunuyla mücadele etmek yerine ortaya çıkan bu ısıyı alternatif enerji kaynağı olarak kullanıp, çok yüksek sıcaklıklarda bile bilgisayarın çalışmasını sağlayabilecek bir sistem geliştirdi.



► İlginizi Çekebilir: Diyot Nedir? 

 
Makine ve Malzeme Mühendisliği'nden Dr. Sidy Ndao, araştırma grubunun nano-termal mekanik cihaz veya diğer adıyla bir termal diyot geliştirdiğini söyledi ve sözlerine şöyle devam etti: "Elektrikle yapabildiğiniz her şeyi aslında ısıyla da yapabiliyor olmalısınız. Çünkü birçok yönden benzerlik gösteriyorlar. Prensip olarak ikisi de enerji taşıyıcısıdır. Eğer ısıyı kontrol edebilirseniz, bunu cihazları çalıştırmada ve fazla ısınma sorununun çözümünde kullanabilirsiniz."
 
Sidy Ndao, Makine ve Malzeme Mühendisliği yüksek lisans öğrencisi Mahmoud Elzouka ile Scientific Reports dergisinin Mart ayı sayısında, geliştirmiş oldukları cihazın 330 dereceye varan sıcaklıklarda çalışabildiğini belgeledi. Ayrıca cihazın 700 derece sıcaklığa kadar çalışabileceğini ve bununla birçok uygulamada, endüstride ve araştırmada büyük fayda sağlayacağını söyledi. 



 

 
“Aslında biz termal bir bilgisayar yapmaya çalışıyoruz. Uzayın keşfedilmesinde, dünya çekirdeğinin keşfedilmesinde, petrol sondajlama işlemlerinde ve buna benzer birçok alanda kullanılabilecek bir termal bilgisayar. Bu teknoloji bizim hesaplamalar yapmamızı ve verileri daha önce gerçek zamanlı olarak bulunamadığımız yerlerde işleyip kaydetmemizi sağlayabilir.” diyor Sidy Ndao.
 
Termal diyotlar ; ısı olarak ortaya çıkan enerji kayıplarının azaltılmasında çok büyük rol oynuyor. Kayıp olarak ortaya çıkan ısıyı cihazlar için tekrar enerji kaynağı haline getirmek enerji kayıplarını büyük ölçüde azaltacağı gibi enerji maliyetlerini de azaltacaktır. Sidy Ndao, bir sonraki hedeflerinin daha da verimli bir cihaz yapmak ve fiziksel olarak tamamen bu termal diyotlar ile çalışabilen yüksek sıcaklıklara dayanıklı bir bilgisayar yapmak olduğunu söyledi. “Biz dünyanın ilk termal bilgisayarını yapmak istiyoruz ve bunun için çalışıyoruz. Umarız bir gün bu bilgisayarlar uzayın gizemini keşfetmekte, gezegenimizin derinliklerindeki verilere ulaşmamızda ve daha verimli enerji kullanımı için kaybolan ısının alternatif bir enerji kaynağı haline dönüştürülmesinde kullanılacak.”

 
Kaynak:

► University of Nebraska–Lincoln
Hasret Can Karakaya Hasret Can Karakaya Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.