elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Taşınabilir Hidrojen Yakıtlı Piller

Hidrojen 1500’lü yıllarda keşfedilmiş, 1700’lü yıllarda yanabilme özelliğinin farkına varılmış, evrenin en basit ve en çok bulunan elementi olup, renksiz kokusuz, havadan 14,4 kez daha hafif ve tamamen temiz bir gazdır. Dünyada yeni enerji kaynağı olmaya aday hidrojenle üretilen hidrojen yakıtlı pillerin ayrıntıları haberimizde.



A- A+
14.12.2016 tarihli yazı 13418 kez okunmuştur.
Hidrojen bir doğal yakıt olmayıp, birincil enerji kaynaklarından yararlanılarak su, fosil yakıtlar ve biyokütle gibi değişik ham maddelerden üretilebilen sentetik bir yakıttır. Üretilmesi sırasında buhar iyileştirme, atık gazların saflaştırılması, elektroliz, fotosüreçler, kimyasal süreçler gibi birçok hidrojen üretim teknolojileri mevcuttur. Uzun yıllardan beri araştırmacılar otomotiv sektöründe ve diğer mobil uygulamalarda hidrojen yakıtının kullanılmasına odaklanmışlardır. Honda’nın geliştirdiği araçta yakıt hücreleri hidrojeni yakmamaktadır, hidrojeni hava ve oksijenle kimyasal olarak tepkimeye sokarak elektrik enerjisi üretmektedirler.
 


►İlginizi Çekebilir: Nükleer Pil Projesi

Hidrojen gazı depolamak ve taşınabilir hale getirmek oldukça zordur. Japon araştırmacılar bu zorluğu aşarak sıkıştırılmış, cepte güvenli şekilde taşınabilir hidrojen yakıt pillerini geliştirdiler. Hidrojeni depolamak için yakıt tankının yüksek basınca ve darbelere karşı dayanıklı olması gerekir. Bu da hidrojeni depolamayı oldukça zahmetli ve pahalı bir hale getirmektedir. Wesada üniversitesi araştırmacıları keton/alkol polimer yapı ile hidrojeni kullanılabilir ve taşınabilir hale getirdiler.

Weseda Üniversitesi, polimer yapıyı antimalaryal ilaç yapımında kullanılan keton bileşiğinden elde etmişlerdir. Geliştirilen polimer yapı plastik kaplı plakadan oluşabilir. Sulu iridyum çözeltisi, bir katalizör ile 80°C’ye kadar ısıtıldığında, flourenol polimer yapı hidrojeni açığa çıkarmaya başlar. Araştırmacılar sadece su, sıcaklık ve iridyum kullanarak ürünlerini elektronik, otomotiv, endüstri ve medikal endüstride kullanılabilir hale getirdiler.


 

Sonuç olarak yeni geliştirilen polimer yapı güvenli, kolay elde edilebilir, şekillendirilebilir, sağlam, yüksek sıcaklıklara dayanıklı ve diğer yapılara göre temizdir. Gelecekte bu taşınabilir hidrojen pillerini insanlar ceplerinde kolayca taşıyabileceklerdir. Hatta uzay yolculuklarına başlandığı takdirde bu teknoloji havacılık ve uzay sektörünün vazgeçilmezi olacaktır.


Kaynak:


newatlas

Yazar: Samet Özgül

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.