elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Süperiletken Olmayan Malzemeden Süperiletken Yapma

Süperiletken malzemeler pek çok alanda enerjinin kayıpsız iletimi için kullanılıyor. Süperiletken olmayan malzemeleri, süperiletkenlik özelliği kazandırmak içim çalışmalar yapan araştırmacılar, verimli bir şekilde süperiletken elde etti. Detaylar içeirğin devamında...



A- A+
12.11.2016 tarihli yazı 10900 kez okunmuştur.
Geleneksel iletkenler ile aktarılan enerji de %10’a kadar kayıp olmaktadır. Süperiletkenler ile sıfır dirençle elektrik iletimi sağlayarak kayıpsız enerji elde edilir. Süperiletkenlerin bilinen en çok kullanım alanı MRI cihazlarıdır.

Süperiletken malzemelerin de bir limiti vardır. Potansiyel olarak -2700
C’de iletkenler soğutularak iletim sağlanır. Çok fazla enerji gerektirdiği için son derece pahalı bir aktarımdır.

 


►İlginizi Çekebilir: İletkenler ve Yalıtkanlar

Bu engeli aşmak ve süperiletkenlerin kullanım alanı artırmak için, Houston Üniversitesinde çalışmalarını yürüten araştırmacılar süperiletken olmayan materyallere süperiletkenlik özelliği kazandırıldığını açıkladı. Bu çalışma farklı araştırmacılar tarafından 1970’li yıllardan beri yapılmaktadır.

Süperiletken olmayan malzemeler, süperiletkenlik haline geldiği kritik bir sıcaklığa kadar ısıtılarak işleme başlanır. Araştırmacılar bu işlem için katkısız CaFe2As2 (Kalsiyum Demir arsenit) bileşiği 3500C’ye kadar ısıttı. Bu yöntem süperiletkenlik tespit etme yöntemi olarak kullanılmaktadır. Bileşen soğutulduktan sonra belirgin olarak iki faz oluşur. Kullanılan bu teknikte, fizikçilere göre yüksek sıcaklıklarda iki faz oluştuğunda süperiletkenlik noktası oluşturulabilir.

 


►İlginizi Çekebilir: Statik Elektrik Alanda İletkenler

-2700C’ye soğutma işlemi pahalı olmakla beraber, geliştirilen bu yöntem ile yüksek sıcaklıklarda elde edilmiş süperiletkenleri ticari amaçlı olarak -700C’ye soğutularak kullanılmaktadır. Araştırmacılar oda sıcaklığında süperiletkenlerin kullanılması için çalışmalarını sürdürüyor. Kullanılan bu yöntem ile daha verimli ve daha ucuz süperiletkenler kullanılmaya başlanacaktır.




Kaynak:

interestingengineering.com
Cem Aydınoğlu Cem Aydınoğlu Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.