elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Sanal Gerçeklik ile Robot Kontrolü Yapıldı

Sanal gerçeklik, kontrol alanında ilerleme kaydetmeye devam ediyor. MIT, sanal gerçeklik gözlüğü ve el ile kontrol edilebilen sensörler yardımıyla robotlar üzerinde nasıl bir hakimiyet kurabileceğimizi gösterdi.



A- A+
05.10.2017 tarihli yazı 7985 kez okunmuştur.
MIT’nin  Bilgisayar Bilimi ve Yapay Zeka Laboratuarı (CSAIL), sanal gerçekliğin en çok bilinen amaçlarının dışına çıktı ve üretim alanında kullanılan robotları sanal gerçeklik yardımıyla kontrol edilmesini sağladı. CSAIL’in bu  araştırma projesinde iki şey kombine edildi; telepresence robotik ve sanal gerçekliğin üretim alanındaki pozisyonu. Sistem, operatöre robotun içerisinde bulunma hissini vermek  için bir dizi sensör görüntüsü ve  hatta robotun tutucuları üzerinde doğrudan kontrol sağlamak için el kumandalarını da sunuyor.
 

Bu sistem aslında, çok sayıda 3D sanal simülasyonlu uzaktan çalışma ortamıyla karşılaştırıldığında robotun sensörleri tarafından çekilen 2D görüntüleri alması ve operatörün gözlerinin her birine görüntülemesi nedeniyle, basitleştirilmiş bir yaklaşım kullanıyor.

CSAIL'ın ekibi robotları Baxter olarak adlandırdı ve Baxter'ı çalıştırdığınızda ise sanki robotun içinde bulunma hissini veriyor. Burada  homunkulus bir zihin modeli oluşturulmuş oluyor. Yani robotun beyninde küçük bir insanın oturduğu model. Bir örnek vermek gerekirse bir pilotun uçak uçarken bir limanda bulunabilmesi gibi.



CSAIL'ın geleneksel olmayan yaklaşımına rağmen, katılımcılar bu tür bir uzaktan kontrolde iyi bir başarı sağladılar. MIT CSAIL’e göre, büyüyen genç işsiz nüfüsun bir kısmının yeni geliştirilen teknoloji yoluyla cihazların ticari kullanımında bu kitlenin kariyer planında büyük bir potansiyel oluşturabilecek.

 

Kaynak:

techcrunch.com
Ali Can ÇABUKER Ali Can ÇABUKER Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.