elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

NASA ve GM’den Daha Az İşgücü Gerektiren Robotik Eldivenler

NASA ve General Motors’un astronotlar için tasarladığı robotik eldivenler çeşitli alanlarda kullanılacak. Eldiven temel olarak yapılan ağır işler için insanların uygulamak zorunda olduğu kuvvetin azalmasını sağlıyor. Fabrika işçilerinin işini kolaylaştırması düşünülen bu araçların tıp teknolojilerinde de yerini alması planlanıyor. Ayrıntılar yazımızda.



A- A+
17.07.2016 tarihli yazı 7322 kez okunmuştur.
Eldiven elin hareketlerini taklit eden yapay tendon ve uyarıcılar bulunduran yumuşak bir dış iskelet yapısındadır. Eldiveni giyen kişinin güç ve dayanıklılığına katkı sağlamaktadır. Ortaya çıkacak ürünün rehabilitasyondan üretime farklı piyasalarda kullanışlı olacağı öngörülmektedir. GM (General Motors) ise eldivenleri fabrikada çalışan işçilere kolaylık sağlamak için kullanma niyetinde.



NASA ve GM 9 yıllık işbirliği sonucunda Robonaut 2 adlı uzay robotunu geliştirmişlerdi. Robot eldiven fikri ilk olarak Robonaut 2’nin ellerinin üzerine özel olarak araştırma yapılmasıyla ortaya atıldı. Eldivenin içindeki basınç sensörleri kişi nesneyi tuttuğunda kavrama kabiliyetini arttıran yapay tendonları tetiklemektedir.



NASA’nın 2012’de yaptığı bir açıklamada eldiveni kullanan bir kişinin bir aleti tutması için yaklaşık 8-10 kiloluk kuvvet yerine 4 kiloluk kuvvet uygulamasının yeterli olduğu belirtilmiştir. Bu sayede işçilerin çok ağır nesnelerle çalışmaları kolaylaştığı gibi yaralanmalarda da azalma olması sağlanacaktır. Batarya, kullanıcının belinde olacak şekilde eldivene güç sağlamaktadır.






Eldeki motor sinirlerinin hasar görmesi birçok kişinin hayatını olumsuz yönde etkilemektedir. Robotik eldivenlerin de, tekrarlanan hareketler motor sinirlerinin gelişimine katkıda bulunduğundan tedavi gören insanlar için faydalı olacağı belirtilmektedir. Eldivenlerin ne zaman piyasaya sürüleceği hakkında henüz bilgi verilmezken Hyundai, BMW gibi şirketler de bu alanda çalışmalara başlamıştır.



Kaynak:

theverge.com interestingengineering.com

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.