elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Müzik Besteleyip, Çalabilen Robot:
Shimon

Gürcistan Teknoloji Enstitüsü'nde geliştirilen bir robot 4 kolu ve 8 çubuğu sayesinde marimba ile müzik besteleyip çalabiliyor. Bu işlevi gerçekleştirirken çeşitli algoritmalardan yararlanan robotla ilgili ayrıntılar haberimizde.



A- A+
18.06.2017 tarihli yazı 7619 kez okunmuştur.
Gürcistan Teknoloji Enstitüsü'nde geliştirilen bir robot 4 kolu ve 8 çubuğu sayesinde marimba üzerinde müzik besteliyor ve çalıyor. Shimon adındaki bu robot bestelerini derin öğrenme (Deep Learning), büyük veri (Big Data) ve yapay zeka algoritmaları ile gerçekleştiriyor.

Ürünü geliştiren araştırmacılar robotu, analiz etmesi amacıyla Beethoven'dan Beatles'a, Lady Gaga'dan Miles Davis'e tam 5.000 adet şarkı bestesinin verileriyle beslediler. Makineye veri aktarma işleminden sonra robotun ortaya çıkardığı müzikal kompozisyonda hiçbir insan etkisi yer almıyor. Doktora öğrencisi Mason Bretan, Shimon'un geliştiricisi. Bretan, Shimon'la yedi yıl kadar birlikte çalışarak insanlar tarafından çalınan müziği dinlemesini ve önceki hazırlanmış akor sıraları üzerinden doğaçlama yapmasını sağladı. Shimon belirli özellikleriyle bu zamana kadar tek başına melodi ve uyumlu ses yapısını üreten ilk robot.

 

Geliştirici Bretan, Shimon'a sağladıkları dört ölçüyü öğrendiğinde kendi konseptini yaratarak, kendine ait parçalar oluşturduğunu söyledi. Shimon besteleme yaparken milyonlarca parçadan elde ettiği verilerden her şeyi öğrenmek için derin sinir ağlarını kullanıyor. Bretan daha önce de müzik besteleyen robotların geliştirildiğini fakat derin öğrenme algoritmalarını ilk kez kullanan robotun Shimon olduğunu söyledi. Doğaçlama besteler yaptığı zamanların aksine, monofonik müzikler çaldığı zamanlarda harmonik notalar ve akor çalabiliyor. Ayrıca çaldığı bir nota sırasında sadece o notayı değil, bir sonraki nota ve kompozisyonun geneline odaklanabiliyor böylece müzik icra ederken neredeyse bir müzisyen kadar düşünüyor. Bretan konuyla ilgili Shimon'u müziğini çalarken dinlediğimizde yalnızca o an çaldığı notayı düşünmüyor daha önceleri öğrenip derlediği veriler ışığında bir sonraki notayı hatta müziğin genelini düşünerek hareket ediyor dedi.
 

Üst düzey müzik semantiğiyle geliştirilen Shimon Bretan'ın danışmanı tarafından oluşturuldu. Projenin müzikal kısmını irdelendiği müzik okulu profesörlerinden Weinberg bu teknolojinin Shimon için henüz bir sıçrama olduğunu, çünkü robotun yapılandırılmış ve tutarlı bir kompozisyon oluşturmak için hala derin öğrenme tekniğini kullandığını söyledi ve robotların ne derecede tuhaf ve yaratıcı müzik üretebileceklerini keşfetmek istediklerini de sözlerine ekledi.



Shimon gelecekte daha fazla müzik besteleyecek. Araştırmacılar Shimon'u sürekli farklı müziklerle besledikleri sürece, robot her seferinden araştırmacıların tahmin edemeyeceği yeni bir müzik besteleyecek. İlk aşamada Bretan, Shimon'u 8 notadan oluşan bir melodi ile beslemişti. Boş zamanlarında elektronik klavye ve gitar çalan Bretan, Shimon'un bestelediği müziklerin kulağa caz ve klasik müziğin kaynaşması gibi geldiğini ve dinlerken kesinlikle caz müzikten tınılar duyduğunu söyledi.

Shimon solo besteci olarak ilk kez CES Tüketici Elektroniği Fuarı'nda yer aldı ve haziran ayının sonlarında Aspen Fikir Festivali'nde ilk kez canlı performansını sergileyecek.

 


Kaynak:

engineering.com
news.gatech.edu
Muhammed Ahmet ALKAN Muhammed Ahmet ALKAN Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.