elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Mitsubishi Hibrit Güneş Enerjisi Sistemleri Test Edildi!

Mitsubishi, yüksek sıcaklıkta çalışabilen güneş kulesi ile düşük maliyetli Fresnel buharlaştırıcısını birleştirerek hibrit bir sistem oluşturdu. Bu ilginç sistem ile alışagelmiş yöntemlerden farklı bir şekilde elektrik enerjisi elde ediliyor. Ayrıntılar haberimizde.



A- A+
07.09.2016 tarihli yazı 8849 kez okunmuştur.
Mitsubishi Hitachi Güç Sistemleri (MHPS), düşük sıcaklıkta çalışabilen fresnel buharlaştırıcı ile güneş kulesini birleştirerek, enerji verimliliğini artırmak ve maliyetleri düşürmek için yeni bir tasarım ortaya koydu. Geleneksel yoğunlaştırılmış güneş enerji (CSP) sistemleri, helyostat diziler kullanmaktadır. Helyostat’ın yapısında güneş ışığını izleyebilme özelliğine sahip elekronik donanımlar bulunur. Aynı zamanda Helyostat’ın üzerinde bulunan aynalar, yansıyan ışığı maksimum verimlilikte almak için her zaman belirli bir hedefi yani güneşi takip eder. Fotovoltaik sistemler daha karmaşık ve pahalı iken CSP sistemleri, güç dalgalanmalarıyla daha iyi başa çıkar ve olumsuz hava koşullarında termal enerjinin bir kısmını saklayabilir. Normal koşullara gelene kadar enerji üretmeye devam edebilir.
 

10.000 𝑚2 kurulu alanı olan bu test alanında, 150 helyostat, yüksek sıcaklıklara ulaşabilen bir kule ve düşük maliyetli Fresnel buharlaştırıcılar içermekte. Ayarlanabilir açılı aynalar sayesinde Fresnel buharlaştırıcı güneş ışığından % 70 oranında yararlanarak temal enerji çekebilir. Oluşan termal enerji Fresnel buharlaştırıcının yapısında bulunan suyu ısıtarak yaklaşık olarak 300C sıcaklığında buhar oluşturur. Kuleye gönderilen buhar, burada kuleye odaklanmış helyostatlar tarafından sıcaklığı daha da artırılarak 500C’ye getirilir. Kulede sıcaklığı artmış gaz, kulenin yapısında bulunan türbini çevirerek elektrik üretir. Bu enerji üretim yöntemiyle yaklaşık olarak 300 kW enerji üretilebilir.
 

 
Düşük maliyetli Fresnel buharlaştırıcılar (sağ tarafraki geniş yer), Kule (sol yukarıda), helyostatlar (sol altta)
 

MHPS, Japonya çevre bakanlığı ile yaptıkları antlaşma çerçevesinde, mart 2017’ye kadar hibrit güneş sistemlerinin verimliliğinin var olan CSP teknolojilerine oranla ne kadar etkili olduğunu araştıracak. Yüksek sıcaklıkta termal enerji depolama sistemleri için yapılacak testler de önümüzdeki ayda gerçekleştirilecek. Bu test sayesinde de araştırmacılar, fosil yakıtlardan oluşan ısıdan, elektrik enerjisi elde edilebilir mi? sorusunun cevabını arayacaklar.
 


Kaynak:

newatlas
Ömer Faruk GÜMÜŞ Ömer Faruk GÜMÜŞ Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.